Kikapcs

Dübörög a Szegedi Szabadtéri Játékok 2020-as évada: jönnek az exkluzív interjúk az Akárki főszereplőivel

Július 24-én tovább dübörög a Szegedi Szabadtéri Játékok 2020-as évada a Dóm téren. A darabot eddig csak a salzburgi dóm előtt élvezhette a közönség, ma este viszont a szegedi nézőket fogja lenyűgözni az Akárki című moralitásjáték. A több mint ötszáz éves művet ebben a formában Szegeden mutatják be először Magyarországon, Bodolay Géza rendezésében.

címszereplő, Akárki egy élete végéhez érkező ember, akinek ideje számot adnia eddigi életéről. A középkori mű bizonyítja, mennyire modern volt a reneszánsz ember, s milyen bátran szembe mert nézni a halállal. Az elegáns humorral operáló darab nyilvános főpróbáját, amelyre július 23-án került sor, sokan nézték meg a Dóm téren, ezt pedig Szabó Dávid kollégánk meg is örökítette:

Ezt megelőzően azonban a két főszereplőt, Zsótér Sándort és Hegedűs D. Gézát, valamint a darab egyik szegedi mellékszereplőjét, Balog Józsefet is elkaptuk egy-két szó erejéig.

Zsótér Sándor elárulta, egyáltalán nem mérlegelte a feladatot, egyből igent mondott a felkérésre. Emellett kifejtette azt is, hogy milyen hatást gyakorolt rá a koronavírus-járvány. Kiemelte, hogy mekkora öröm újra rendezni és színpadon állni. Valamint elmondta azt is, hogy mennyi sok, szép és nagyon meghatározó emlék fűzi Szegedhez. Ilyenek az emberi és munkakapcsolatok, a Zsinagóga, élete első opera rendezése és Király Levente személye is. A Kossuth – és Jászai Mari-díjas művész a beszélgetés végén a Szeged365.hu-nak azt is megsúgta, hogy mennyire izgul.

Az akárkiben a Halál és a Bölcs szerepét Hegedűs D. Géza alakítja. A művész szerint a középkori mű bebizonyítja, hogy mennyire modern volt a reneszánsz ember, s milyen bátran szembe mert nézni a halállal. Véleménye szerint a történet a színészekkel együtt gondolkodva kíséri végig a nézőt a halálhoz vezető stációkon, kinagyítva a rövid időt. Míg néhány generációval ezelőtt az élet részének tartották a halált, a ma embere igyekszik minél jobban eltávolítani magától – mondta Hegedűs D. Géza, aki szerint azért is nagyon időszerű a darab, mert egy ilyen szorongásos negyedév után segít szembe nézni azokkal az érzésekkel, melyek mindenkit foglalkoztathattak a járvány miatti bezártság időszakában.

A szegedi Balog József a Rokon és a Józanság szerepét játssza az Akárkiben. A főpróba volt számára az első alkalom, hogy a Dóm téren színpadra lépett. Elmondása szerint a szokatlan helyszín és a nem mindennapi körülmények bőven adnak izgalomra okot. És, hogy sikerült-e azonosulnia a szerepekkel? Igen is, meg nem is. Arra a kérdésre, hogy az elmúlt időszak mekkora mértékben határozta meg a hivatását és az ahhoz való hozzáállását azt felelte: mindenért sokkal hálásabb, mint eddig bármikor volt.

Az Akárkit ma este 21:00 órakor játsszák a Dóm téren!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb