Szegedi Arcok

Letartóztatták Joób Mártont, akár 20 év börtönt is kaphat (frissítve)

A Kecskeméti Járásbíróság letartóztatta Joób Mártont és hét társát, akik a gyanú szerint öt éven keresztül, fiktív számlázással csaknem 250 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek. Az ex-olimpikon kenus, szegedi képviselő akár 20 év börtönt is kaphat.

KEDDEN VETTÉK ŐRIZETBE A SZEGEDI KÉPVISELŐT

Joób Márton MSZP-s szegedi önkormányzati képviselőt és hét társát még kedden vették őrizetbe. Mivel a szegedi bírók mindannyian elfogultságot jelentettek be, a Szegedi Ítélőtáblára küldték az ügy iratait, ahol a Kecskeméti Járásbíróságot jelölték ki eljáró bíróságnak.

FIKTÍV SZÁMLÁK, SZÁMLÁZÁSI LÁNC

A megalapozott gyanú szerint a politikus szórólapterjesztéssel foglalkozó vállalkozása 2013 és 2017 között fiktív számlákat fogadott be olyan cégektől, amelyek gazdasági tevékenységet egyáltalán nem végeztek, csak számláztak. A számlázási lánc tetején álló cég a szórólap terjesztést négy megye területén folytatta, jellemzően be nem jelentett alkalmazottakkal. Az ügyészség közleménye szerint Joób Márton mellett őrizetbe vették a szórólap terjesztést koordináló területi vezetőket, valamint a fiktív számlázó cégeket biztosító személyeket is.

250 MILLIÓ FORINTOS KÁR A KÖLTSÉGVETÉSBEN

Az eddigi adatok szerint a költségvetést ért vagyoni hátrány összege meghaladja a 250 millió forintot. A nyomozás során gyanú merült fel arra is, hogy a bűnszervezet tetején álló cég vezetőjének másik, építőipari tevékenységgel foglalkozó cége is fogadott be fiktív számlákat, mintegy 3 millió forint adótartammal.

AKÁR 20 ÉVET IS KAPHATNAK

Ha a bíróság előtt megáll a vád, Joób Mártonék 5-től 20 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak. Hogy miért volt szükség a letartóztatásukra? A bűnszervezet már önmagában súlyosbító tényező, erre jön rá az, hogy a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szerint fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. A közleményük szerint a nyomozás során a gyanúsítottak egy része bizonyítékokat próbált eltüntetni, és arra próbáltak rávenni egy tanút, hogy az módosítson a vallomásán.

AZ ÜGYÉSZSÉG KÖZLEMÉNYE

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség teljes közleménye az ügyben, változtatás nélkül:

“A megalapozott gyanú szerint a szórólap terjesztéssel foglalkozó – a bűnszervezet tetején álló szegedi székhelyű – gazdasági társaság a 2013. és 2017. vége közötti időszakban valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől. A számlázási lánc tetején álló cég a szórólap terjesztést négy megye területén folytatta, jellemzően be nem jelentett alkalmazottakkal. Az ebből eredő költségei fedezésére, valamint az ÁFA adónemben fent álló fizetési kötelezettségeinek csökkentésére három különálló számlázási láncot alkotó cégcsoporttól fogadott be fiktív számlákat. A számlázási láncban levő cégek kizárólag a fiktív számlák kibocsájtására jöttek létre és a láncok legalján olyan gazdasági társaságok álltak, amelyek vagy nem teljesítették adóbevallási kötelezettségüket vagy ha tettek is bevallást, az adót már nem fizették meg.

A bűncselekményt megvalósító tevékenység leplezése végett a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után a fent maradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez.

Az őrizetbe vett gyanúsítottak között a számlázási láncok tetején álló cég vezetője, a szórólap terjesztést koordináló területi vezetők, valamint a fiktív számlázó cégeket biztosító személyek vannak. Az eddigi adatok szerint a költségvetést ért vagyoni hátrány összege meghaladja a 250 millió forintot. A nyomozás során gyanú merült fel arra is, hogy a bűnszervezet tetején álló cég vezetőjének másik, építőipari tevékenységgel foglalkozó cége is fogadott be fiktív számlákat, mintegy 3 millió forint adótartammal.

A főügyészség a gyanúsítottak letartóztatására az 5–20 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény miatt indult eljárásban a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye és ténye miatt tett indítványt a bíróság felé. A nyomozás során beszerzett adatok szerint ugyanis a gyanúsítottak egy része az eljárásról való tudomásszerzést követően bizonyítékokat próbált meg eltüntetni, rájuk nézve kedvezőtlen vallomást tevő személyt próbáltak meg vallomása megváltoztatására rábírni, az eljárás során terhelő adatokat tartalmazó adathordozót próbáltak meg hamis nyilatkozattal a bizonyítékok köréből kivonni.

A NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád-Csanád Megyei Vizsgálati Osztálya a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség által irányított nyomozásban a keddi napon összehangolt akció keretében állította elő gyanúsítottakat, több más nyomozati cselekmény mellett.

Az ügyben a számlázási láncok teljes felderítése mellett további elkövetők eljárás alá vonása várható.

Az ügyészi indítvány tárgyában a Kecskeméti Járásbíróság dönt a mai napon.”

FRISSÍTVE: LEMONDOTT JOÓB MÁRTON ÉDESAPJA

Lemondott Joób Márton édesapja, aki három évtizeden át volt a Hit Gyülekezete szegedi vezetője. A hírt Németh Sándor vezető lelkész jelentette be a Hit Rádióban csütörtökön:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb