Közélet

Eközben Röszkén: megerősített határzár, alagutak és Müller Cecília

“Magyarország közegészségügyi és járványügyi helyzete kiváló, ezt rendkívüli mértékben veszélyezteti az ellenőrizetlen migráció” – mondta Müller Cecília a röszkei határátkelőn tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján, melynek témája a magyar-szerb határ megerősítése volt. Az apropót a tegnapi “csata” adta, szerdán közel 100 illegális bevándorló rohamozta meg a kerítést:

HALMOSI ZSOLT: AZ IDÉN MÁR 16 ALAGUTAT ÁSTAK A DÉLI HATÁRSZAKASZON

A tavaszi visszaesést követően jelentősen emelkedett a migrációs nyomás a magyar-szerb határon – hangsúlyozta Halmosi Zsolt rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes a sajtóeseményen, aki hozzátette: a szerdai, röszkei esethez hasonló történt a török-görög határon is, még kedd éjszaka. A szerdai összecsapást követően döntés született az ideiglenes biztonsági határzár külső vonalának megerősítéséről, a kerítés alá olyan térhálót építenek be, amely megakadályozza, hogy egyszerű eszközökkel gyorsan alagutat áshassanak a határ alá. Emellett drónokat és olyan technikai eszközöket használnak, melyekkel előre jelezhető, hogy nagyobb csoportok közelednek a határhoz.

Halmosi szerint az idén már 16 alagutat találtak a déli határon, ezért térhálóval erősítik meg az ideiglenes biztonsági határzárat.

A rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes az alábbi számokat sorolta fel a 2020-as évre vonatkozóan:

  • napi átlagban 82 fő kísérel meg illegálisan bejutni az országba
  • mindez eddig 82.000 embert jelentett az idén
  • márciusban és áprilisban enyhült a migrációs nyomás, mivel a nyugat-balkáni útvonalon lezárták a befogadó állomásokat a járványhelyzet miatt
  • a fentiek miatt “feltorlódtak” a migránsok, Szerbiában 9.000, míg a török-görög határ környékén 60.000 ember várakozik arra, hogy bejusson az Európai Unióba
  • júliusban 9.085 illegális bevándorlót tartóztattak fel az Európai Unió külső határain

EGY KICSIT OLYAN VOLT, MINT EGY OPERATÍV TÖRZS SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ: MÉG MÜLLER CECÍLIA IS OTT VOLT

Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Magyarország közegészségügyi és járványügyi helyzete kiváló, és ezt rendkívüli mértékben veszélyezteti az ellenőrizetlen migráció. A szakember emlékeztetett arra: a tranzitzónákban a menedékkérelmet benyújtók szűrővizsgálatokon estek át. Egészségügyi kockázatot hordoz, ha valaki ellenőrizetlenül, ismeretlen helyről érkezve lép Magyarországra – tette hozzá.

Az illegális migránsok jellemzően olyan területekről érkeznek, amelyek közegészségügyi helyzete lényegesen rosszabb a magyarnál, több olyan betegséget hordozhatnak, amelyek Magyarországon soha vagy régen nem fordultak elő – mondta az országos tisztifőorvos, példaként említve a tífuszt, a fertőző májgyulladás bizonyos formáit vagy a trópusi betegségeket.

A migránsokat kibocsátó országok a koronavírus-járvány szempontjából piros besorolásúnak minősülnek. A lakosság védelmében hozott korlátozó intézkedések biztosítják, hogy ezekből az országokból még a magyar állampolgárok is ellenőrzött formában térhessenek haza. Az illegális migránsok megtagadják az együttműködést a hatóságokkal, így az egészségügyi szervekkel is, egészségi állapotuk ismeretlen, nem tudható, hordozzák-e a koronavírust vagy akár mutatnak-e tüneteket. Belépésük Magyarországra járványgócok kialakulásához vezethetne – tudatta Müller Cecília.

Forrás és fotók: MTI/Rosta Tibor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb