Közélet

Kormányinfó: javuló foglalkoztatás, romló határhelyzet, támogatás a fesztiváloknak

Már idén elérheti a tavalyi számokat a foglalkoztatás Magyarországon, a déli határon egyre rosszabbodhat a helyzet a megújuló migrációs nyomás miatt. Támogatást kaphatnak a hazai rendezvényszervezők, és óvatosan utazzunk külföldre. Íme a mai kormányinfó főbb témái.

Jó remény van arra, hogy Magyarország még az idén eléri a tavalyi foglalkoztatási adatokat – közölte Gulyás Gergely. A miniszter tájékoztatása szerint ősszel lehet több adatra számítani a magyar gazdaság idei működéséről. Megjegyezte, azzal senki nem tud semmit tenni a világon, hogy volt egy másfél hónapos leállás, rendkívül mérsékelt működés a gazdaságban.

A belügyminiszter értékelte a röszkei migránstámadást. A tájékoztatás alapján 90-100 fő próbált meg csoportokban áttörni a röszkei határzáron szerdán, de a rendőrség ezt meg tudta akadályozni. Egy líbiai állampolgár jutott csak át az akció során, de a hatóságok őt is elfogták. A következő időszakban jó eséllyel romlani fog a határhelyzet Gulyás szerint.

Újabb 2.2 milliárdos támogatást kap a könnyűzeneipar. A plusz forrásból fesztiválszervező cégek és kisebb rendezvényhelyszínek is részesülhetnek, akár Szegeden is. A most bejelentett csomag részeként a fesztiválszervező cégeknek egy új, 700 millió forintos keretet különített el a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Fokozott óvatosságra kéri a kormány a külföldre utazókat. Gulyás Gergely azt mondta, a zöld besorolású országokba utazás is fokozott óvatosságot igényel, mindenki józanságát kéri a kormány.

A miniszter szerint nagyobb kockázat nélkül lehet utazni a környező országok közül Szlovákiába, Ausztriába, Szlovéniába, Horvátországba. A többi európai országban – a balti államok és Finnország kivételével – lényegesen magasabb a fertőzöttség, mint Magyarországon

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb