Közélet

Szeged felkerült a világ 2020-as startup-térképére

Igaz, 101 helyet rontottunk tavalyhoz képest, de a lényeg, hogy fent vagyunk, ráadásul Magyarországon ezt mindössze három város mondhatja el magáról: Szeged, Budapest, Debrecen. Elkészült a Startup Blink új kutatása, amely az egyik legteljesebb képet adja a startup-ökoszisztémákról, rangsorolva a városokat abból a szempontból, hogy mennyire vonzóak az induló vállalkozások számára – írja a Bitport.hu.

Szeged a 786. helyen áll a TOP 1000-es világranglistán.

A VILÁG STARTUP-TÉRKÉPE… MI IS EZ?

A Stratup Blink nevű nemzetközi kutatóközpont évről évre különféle szempontok alapján rangsorolja a lokális startup-környezeteket, többek között a vállalkozások száma, teljesítménye és az adott ország vagy város üzleti környezete alapján.

A vizsgált szempontokat a Bitport így foglalta össze:

1. Kvantitatív szempontok: 

Az adott városban/országban működő startupok és támogató szervezetek száma (startupok, coworking irodák, a globális startupos világot meghatározó véleményformálók, rendezvények).

2. Minőségi szempontok: 

Az adott városban/országban működő startupok és támogató szervezetek minősége. Számított például a startupok teljesítménye (pl. látogatottság, a szakmai hozzáértés megítélése a felhasználók részéről, az ügyfélkör összetétele). Figyelembe vették azt is, hogy vannak-e az adott országban/városban unikornisok, illetve olyan nagyvállalatok, melyek hatást gyakorolnak a helyi startup-ökoszisztémára.

3. Üzleti környezet és a kritikus tömeg: 

Ehhez külső adatforrásokat használtak, mindenekelőtt a Világbank Doing Business jelentését. Azt értékelték, hogy az adott helyen mennyire könnyű üzleti tevékenységet folytatni, milyen a technológiai infrastruktúra, a bürokrácia stb. Negatívumnak számított, ha volt érzékelhető internetes cenzúra, például tiltottak olyan oldalakat (LinkedIn, Google stb.), melyek elengedhetetlenek egy globális vállalkozás felépítéséhez.

SZEGED AZ IDÉN IS FELKERÜLT A TÉRKÉPRE

Az idén mindösszesen 3 hazai nagyváros került fel a rangos listára, Szeged mellett még Budapest és Debrecen virít a Stratup Blink rangsorában. Tavaly is felkerültünk, a 2019-eshez képest 101 helyet rontottunk.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Az elemzésben Magyarország három várossal szerepel, de mint írja a Bitport.hu, egyedül Budapest tudott bejutni a világ 100 legfontosabb startupközpontja közé. Debrecen tizenöt helyet javítva idén az 530. az ezres listán, míg Szeged 101 helyezést rontott, így a 786. helyen áll. A kutatók szerint Magyarországon nagyobb energiát kellene fordítani arra, hogy csökkenjen a főváros és a vidéki városok közötti szakadék. Mint írják, startup-ökoszisztéma vidéken szinte nem is létezik.

Az országértékelés szerint Magyarország kedvező helyszín startupoknak:

  • jelen vannak az országhoz, elsősorban Budapesthez kötődő, de globális piacra dolgozó startupok (a szöveg a Prezit említi),
  • a viszonylag alacsony megélhetési költség és a magas (európai) életminőség miatt Budapest kedvelt célpontja a digitális nomádoknak, akik aktívan bekapcsolódnak a helyi ökoszisztémába,
  • illetve külön kiemelik, hogy megnyílt a HubHub hálózat budapesti co-working irodája, amely a helyi startup-ökoszisztéma új központjává vált.

MARADTAK A TAVALYI NAGYÁGYÚK

A tíz vezető ország ugyanaz, mint egy éve, csak átrendeződött a sorrendjük. Az Egyesült Államok toronymagasan vezeti a ranglistát, azaz a kutatók szerint minden más országnál kedvezőbb körülményeket biztosít az induló vállalkozásoknak. Ugyanez igaz a városokra: San Francisco dominanciája továbbra is fennáll, a 2-5. helyre rangsorolt New York, London, Boston és Los Angeles külön versenyt vív, és ugyanez igaz a tőlük szintén tetemes leszakadában lévő, 6-10. helyen álló városokra:

Forrás: Bitport.hu

EGY NEMZETKÖZI HÍRŰ SZEGEDI STARTUP: PÁR NAPJA A VILÁG LEGJOBBJAI KÖZÉ SOROLTÁK AZ ANTAVO-T

A hét elején robbant a startup-hír: a világ legjobb hűségprogram-szolgáltatói közé sorolta a Gartner a szegedi Antavo nevű startupot, amely marketingszoftverrel tört a csúcsra, és olyan partnerekkel dolgozik, mint a Pepsi vagy a Benetton.

Fotó: Forbes.hu

A szegedi fiatalok által alapított, nemzetközileg is nagyágyúnak számító szoftvercéget pár hete a Szegedi Sikersztorik című sorozatunkban mutattuk be, az Antavo-portréhoz kattints ide…

…a keddi örömhírhez pedig ide:

Forrás: Startup Blink, Bitport

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb