Mindenmás

Napi pakk, vasárnap: Besenyő Pista bácsi szülinap, fülledt hőség Szegeden

Már ilyen korán fent? Vasárnap van, feküdj még vissza nyugodtan… Ha mégis a korai kelés mellett döntesz, íme hű társad, a Szeged365 kora reggeli info-pakkja, benne minden, ami a napi rajthoz szükséges… egészségedre!

ISTEN ÉLTESSE A MAI NÉVNAPOS SZEGEDIEKET

Konkrétan, Benneteket:

  • Emőd,
  • János,
  • Roland,
  • Román!

ÉVFORDULÓK, SZÜLETÉSNAPOSOK

847 éve kezdődött a pisai torony építése. Eredetileg nem tervezték ferdére… Miután 1178-ban a torony harmadik emeletét is felhúzták, az épület olyannyira megsüllyedt, hogy a nagy riadalom miatt az építkezést azonnal leállították. Csak jó 100 év múlva láttak hozzá a további építkezésnek. Sokáig úgy hitték, hogy talán szándékosan építették ferdére a tornyot, ám a nemrégiben felfedezett dokumentumok arról tanúskodnak, hogy eredetileg egyenesre szánták. A dőlést az okozhatta, hogy a torony alatt minden valószínűség szerint egy olyan kis sziget pereme húzódott, mely az egykori kikötő része lehetett. A campanile 800 esztendeje alatt 5 fokot és 22 percet mozdult el a függőlegestől; a 80-as években a dőlés értéke már meghaladta a 4 métert, elkerülhetetlenné vált a torony bezárása: erre 1990. január 7-én került sor.

Az olasz kormány nemzetközi szakemberekből álló csoportot kért fel a műemlék megmentésére. A munkálatok 2001 nyarán fejeződtek be, és a torony kapui még ez év decemberében újra megnyíltak az érdeklődők előtt. Jelenleg- biztonsági okokból egyszerre 30-an tartózkodhatnak a harangtoronyban, és a tetejéig 294 lépcsőfok vezet fel. A szakemberek bizakodóak, hiszen a torony 2003 szeptembere óta mozdulatlan.

75 éve, hogy az Egyesült Államok atombombát dobott Nagaszakira, három nappal a hirosimai támadás után.

65 éves Laár András költő, zeneszerző, színész, dalszövegíró, buddhista pap, a nemzet Besenyő Pista bácsija, Isten éltesse!

MARAD A FÜLLEDT HŐSÉG

32 fokot jósolnak Szegedre, vasárnapra, megspékelve némi felhősödéssel, magas páratartalommal és kb. zéró légmozgással. A jelek szerint tehát marad a szombati, fülledt hőség. Fronthatás nincs, az OMSZ 2 milliméter csapadékot prognosztizált a mai napra.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb