Gasztro

Koktélban is erős: italkóstoláson jártunk a Fülig Jimmyben

Beszámoltunk már a szegedi éjszaka legendás helye, a Fülig Jimmy újjászületéséről, egy rövid teszt erejéig pedig visszatértünk a József Attila sugárúti krimóba. Ránéztünk a sörkínálatra, próbára tettük az alkoholos és alkoholmentes koktélokat, és vetettünk egy szó szerint rövid pillantást a tüskékre is.

Mivel nincs ember a világon, aki úgy bírná az alkoholt, mint a Fülig Jimmy Pub Rejtő Jenő művekből ismert világjáró névadója, ezért nem vállalkozhattunk arra, hogy végigkóstoljuk a 22 koktélt, 5-féle csapolt sört és végeláthatatlan mennyiségű röviditalt felsorakoztató kínálatot, helyette csak szúrópróbaszerű ellenőrzést végeztünk.

Első benyomás

A pult mellett egy tábla hirdeti a hetente változó italakciót, erre rápillantva nem kis meglepetést okozott, hogy éppen 3×4 cl Jim Beamet kínálnak mindössze 1000 Ft-ért. A hely igényes felújításon esett át, a kiszolgálás kifejezetten szívélyes, mosolygós. Eddig jó.

Sörök

A palackos sörkínálat tíznél több tételt is kóstál, de a bevált nevek mellett nincs alkalom kísérletezésre, a csapolt felhozatal viszont kifejezetten izgalmas. Az alapot a zsombói kézműves sörfőzde világos, ír vörös és meggysöre kínálja, mindhárom jó választás, ha ízekben gazdag italra vágyunk. A világos egy hagyományos pilseni típusú sör, édeskés felütéssel, kesernyés lecsengéssel, korrekt és gazdag íz jellemzi, míg az ír vörös egy kifejezetten izgalmas vaníliás-karamelles beköszönés után válik édessé, ez már megosztóbb karaktert eredményez, de aki nem a keserű sörök híve, hamar rabjává válhat. Az igazi nagyágyú persze a meggysör, amit nem gyümölcslével ízesítenek, hanem meggyvelővel érlelik, így sokkal inkább a hűsítő savanyúság és nem az édesség dominál benne.

Csapolnak még itt Tuborgot és Kronenbourgot is. Mi a francia piacvezető búzasör mellett tesszük le a voksunkat. Itt viszont hatalmas piros pontot osztunk ki a Fülig Jimmynek: jéghideg korsóban, megfelelő mennyiségű habbal kapjuk az italt, és nem dobják bele automatikusan a gyümölcsszeletet, hanem megkérdezik, hogy magában, naranccsal vagy citrommal fogyasztjuk-e. A kiváló citrusos jegyekkel bíró ital önmagában is parádés minőséget képvisel, ha elfogadod a citromot, az még jobban kiemeli majd a frissítő jegyeket.

Pálinka vagy whiskey?

Nem tudni, hogy valamikor a hazai pálinkagyártást is utoléri-e a kézműves forradalom, de régóta axiómaként kezelt állítás, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható gyümölcspárlatok és az otthoni pálinkák között összemérhetetlen a különbség. Néha az egyik, néha a másik oldal javára, tegyük hozzá.

A Fülig Jimmyben kapható Fütyülős, Rézangyal és Sarkadi közül megörülünk az utóbbinak, nem sok helyen találni, így egy próbát megér. Sajnos kökény épp nem volt, de vadkörte, cigánymeggy, alma és birs is van a polcon, na és természetesen kajszi is, amely csodás illattal hiteti el magáról, hogy főnyereményre bukkantunk. Ízleléskor nem üt meg ugyanaz a gyümölcsös jelleg, először inkább éget, és ezt követően bontakozik ki a sárgabarack játékossága. Nem rossz, de nem is lett kedvenc.

Whiskey felhozatalból egész szép a kínálat, az alapnak számító piros Johnny mellett van a már említett Jim Beamből és Jack Danielsből is, ugyanakkor az ír ízek kedvelői a Jamesonra is rápróbálhatnak. Külön öröm, hogy az ír whiskeymogul söröshordóban utóérlelt Caskmates Stout Editione is kapható, az egyébként bársonyos ital nagyszerű kávés-kesernyés ízekkel gazdagodik az eljárás során, jéggel fogyasztva is remek élményt nyújt.

Egészen különleges utazásra invitál a Jack Daniels Fire, amely hivatalosan már whiskey alapú likőrnek számító, fűszeres fahéjjal készített különlegesség. A Fire illata nem túl meglepően intenzíven fahéjas, íze viszont némi meglepetésre rendkívül édes, amelyet csak tovább erősít a fahéj, a később előjövő fűszeres-whiskey-s jegyek teszik bársonyossá a kortyot. Nyáron ez az ízvilág nem az igazi, de télen már könnyen előfordulhat, hogy sokak számára kedvenccé válik.

Rázva, nem keverve

A koktélkínálatból a legtöbb összeállítással máshol is lehet találkozni, természetesen van Mojito, Sex on the Beach, Cuba Libre is, igazán egyedinek számít viszont a Jimmy’s: az egyszerű, de annál hatásosabb összetevőket a rum, lime és a gyömbér adja, így az elkészült ital egyszerre édeskés és fanyar, kifejezetten kellemes benyomást kelt.

Alkoholmentes koktélok közül egy Virgin Ámor került az asztalra, eperléből, tejszínből és kókuszszirupból készül, így természetesen nagyon édes és harmonikus ital.

Összegzés

Sokat változott a felújítással a Fülig Jimmy Pub, de egy-két szegmensben még javulhat: a zsombói ír vörös habja hamar eltűnt, a választék néhol biztonsági játéknak bizonyul.

Kifejezetten jó pontot szerzett viszont a hely azzal, hogy megadják a módját a koktélok elkészítésének, a Kronenbourgot kellő figyelemmel tálalják, nagyon széles és ár-érték arányban kifejezetten jó az italkínálat. A kiszolgálás barátságos, és belvárosi pub létére közel sem olyan árakon mérik az italt, mint a centrumban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb