Hirdetés
Hirdetés
-5.3 C
Szeged
2021, január 16., szombat

Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Közélet Lehet, hogy megtalálják a megoldást a járványhelyzetben fesztiválozásra?

Lehet, hogy megtalálják a megoldást a járványhelyzetben fesztiválozásra?

Eredményes volt a “fertőzésbiztos tömegrendezvény” formátumának kifejlesztésére szervezett koncert-kísérlet a németországi Lipcsében – nyilatkoztak a kutatás vezetői vasárnap. A tömegrendezvények résztvevőinek viselkedését valósághű körülmények között vizsgáló kísérleten 1500 fesztiválozó vett részt.

SZEGEDEN MINDENT LEDÓZEROLT A JÁRVÁNY

A kísérlet tétje nem más, mint megtalálni annak a módját, hogy járványhelyzetben is meg lehessen tartani az olyan tömegrendezvényeket, mint a SZIN, a Szegedi Borfesztivál, vagy a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál. Az 500 főnél nagyobb zenés-táncos eseményekre érvényes, augusztus 15. után is megtartott korlátozás gyakorlatilag mindent tönkretett, aminek a neve fesztiválra végződik, a szegediekhez hasonló sorsra jutottak Magyarország és a világ nagyrendezvényei, kíméletlen gazdasági károkat okozva a fesztivál-iparban és kiszolgáló ágazataiban.

Ami mostanában lett volna, Szegeden:

  • tavaly pont az Államalapítás Ünnepén, a hosszú hétvégére szervezve döngött telt házzal a RakpartFeszt – Kézműves Sörünnep
  • az idén pont most lett volna a Deja Vu Fesztivál, amit a júniusi időpontról menekítettek át augusztus végére, bízva egy pozitív kormánydöntésben az eredetileg augusztus 15-ig érvényes korlátozásokat illetően
  • a jövő szerdán kezdődne az idei SZIN, a fedélzeten olyan nagyágyúkkal, mint Jason Derulo, Jon Newman vagy Rudimental

Szegeden a Nemzetközi Kamionos Találkozó és a SZIA – Szeged International Airshow-n kívül gyakorlatilag minden elmarad az idén, hogy melyik szervezőt hogyan érintette a döntés, IDE KATTINTVA tudod elolvasni és meghallgatni.

NÉMET TUDÓSOK A KORONAVÍRUS-BIZTOS FESZTIVÁLON KÍSÉRLETEZTEK MA

A tömegrendezvények résztvevőinek viselkedését valósághű körülmények között vizsgáló kísérletre ugyan a várt négyezer helyett csak 1500 ember jelentkezett résztvevőnek, de így is kellő mennyiségű és minőségű adat gyűlt össze a tudományos alapozású megoldások kidolgozásához a hétvégén – emelte ki a hallei egyetemi klinika RESTART-19 elnevezésű kutatásának vezetője, Stefan Moritz.

A fickó, aki Halle-ből mentheti meg a szegedi fesztiválokat: Stefan Moritz.

A résztvevők együttműködők voltak, pedig tíz órán át tartott a szimuláció. “Nagyon jó volt a hangulat, és rendkívül elégedettek vagyunk a résztvevők fegyelmezettségével” – mondta Stefan Moritz, hozzátéve, hogy a Szászország és a Szász-Anhalt tartományi kormány 990 ezer eurós (345 millió forint) támogatásával folytatott kutatás eredményeit várhatóan október első felében mutatják be.

Ilyen volt a Restart 19 buli, augusztus 22-én. Fotó: Sean Gallup/Getty Images

HÁROMSZOR EGYMÁS UTÁN FESZTIVÁLOZTAK, MÁS-MÁS FELTÉTELEKKEL

A legfőbb cél megállapítani a követelményeket, keretfeltételeket a koronavírus-világjárvány alatt is biztonságosan megtartható tömegrendezvényekhez. A kísérletben három formátumot vizsgáltak. A lipcsei Quarterback Immobilien Arenában – amelyben sport-, és kulturális rendezvényeket szoktak tartani – elsőként a járvány előtti alapszabályok szerint bonyolították le egy koncert folyamatát a kapunyitástól az utolsóként távozó vendégeket szállító villamos elindulásáig. A kísérlet második részében a résztvevőknek be egy olyan fertőzésvédelmi szabályrendszert kellett követniük, amelyet a utóbbi hónapokban megszokott járványlassító megoldások alapján dolgoztak ki koncertre optimalizálva. A harmadik részben egy szigorított rendszer alapján tartottak minikoncertet, így például kikötötték, hogy a nézőknek legalább másfél méter távolságot kell tartaniuk egymástól.

A résztvevők – akik csak negatív koronavírus-teszt eredménnyel és testhőmérséklet-mérés után léphettek be a sportcsarnokba – jeladó készüléket viseltek, hogy a kutatók rekonstruálhassák mozgásukat. Fluoreszkáló kézfertőtlenítőt is kaptak, hogy azonosíthatók legyenek a felületek, amelyeket megérintettek. A kutatók egy sor további adatot is rögzítettek műszereikkel, vizsgálták például a csarnokban keletkező légáramlatokat.

A három minikoncertet a német nyelvterület egyik legnagyobb popsztárja, Tim Bendzko adta. A hangulat “meglepően jó volt”, és a lipcsei közönség nagyon jól ismerte a dalszövegeket – jegyezte meg a dalszerző-énekes. Kiemelte: a kutatás remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy “hamarosan igazi koncerteket tarthassunk, közönség előtt”. Ez nagyon sok embernek fontos, messze nem csak azoknak, akik a színpadon állnak – mondta Tim Bendzko, hozzátéve, hogy a rendezvényszervező szakmában “az emberek 99,9 százaléka a színfalak mögött dolgozik”, és sürgősen megoldásokat kell találni arra, hogy folytathassák munkájukat.

Forrás: MTI

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb

- Hirdetés -