Kikapcs

Bemutatkozott Csülök, az ország első diplomata orrszarvúja

Bemutatkozott az ország első diplomata orrszarvúja. Csülök lehet az a rinocérosz, aki megteremti az összeköttetést Szeged és a Kormány két erős embere között: 2018-ban születése után nem sokkal Orbán Viktor miniszterelnök fogadta örökbe, néhány napja azonban a Szegedi Vadaspark új lakójaként Botka László köszöntötte a Facebookon. Szeged polgármestere ma személyesen is megismerkedett az új lakóval.

Csülök igazi orrszarvúcelebnek számít a szakmában, már világrajövetele pillanatában rekorder lett: ő volt az első, Magyarországon született indiai páncélos rinocérosz 2018-ban. Akkor a nyíregyházi polgármester, Dr. Kovács Ferenc közbenjárására fogadta örökbe Orbán Viktor. A miniszterelnök a közösségi médiában írt ki egy szavazást az akkor még csöppségnek számító kis orrszarvú nevéről, amelynek eredményeként Rejtő Jenő egyik hőse után a Csülök nevet kapta.

Csülök ezt követően visszavonult a közélettől, és boldogan élte mindennapjait a Nyíregyházi Állatkertben, egészen 2020. augusztus 18-áig, amikor is a Szegedi Vadaspark új lakója lett.

Az állatállomány új alakja ma délelőtt mutatkozott be a szegedieknek, amit Szabó Dávid kollégánk kapott lencsevégre.

Botka László polgármester miután felavatta Csülök új otthonát, azt mondta, az elmúlt években több mint kétmilliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a Szegedi Vadasparkban, amely ezzel nemcsak az ország legnagyobb területű, de leggyorsabban fejlődő állatkertjévé is vált. Noha május közepétől május végéig a vadaspark a járványhelyzet miatt nem nyithatott ki, az elmúlt hónapokban rekordot döntött a látogatottsága – tette hozzá.

Veprik Róbert igazgató kifejtette, régi tervük volt az orrszarvúk bemutatása. A 280 négyzetméteres orrszarvúház és a 3 ezer négyzetméteres külső kifutó az ázsiai elefántok bemutatója mellett épült föl. Az épületben fűthető medencéket, a tágas, természetes környezetet idéző kifutóban pedig dagonyákat alakítottak ki az állatoknak.
 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb