Közélet

Szegeden alacsony, de sok városban emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége

Szegeden alacsony és stagnál az örökítőanyag-mennyiség, de Békéscsabán és szinte az összes hazai nagyvárosban emelkedik. Az adat azért fontos, mert a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Békéscsabán, Budapest déli és központi területein, Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Pécsen és Székesfehérváron növekedő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében a 35. héten végzett szennyvízvizsgálatok, Szegeden alacsony és stagnál a koncentráció.

Az NNK által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy a járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása – hangsúlyozta a központ.

Ezért mindenkitől azt kérik, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet, a maszkot viseljék az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az együtt szórakozó fiatalokat arra kérik, hogy ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb