Kikapcs

Kiállításokkal ünnepli ötven éves születésnapját az Ópusztaszeri Emlékpark

Ötven évvel ezelőtt, 1970. április 29-én döntött egy emlékbizottság arról, hogy történeti parkot létrehozva mutatják be Szer egyedülálló kulturális örökségét. Az évforduló alkalmából tablók, történeti relikviák, régészeti leletek, fotók, térképmásolatok segítségével mutatják be az emlékpark történetét és Szer hagyományait egy pénteken nyíló kiállításon.

Kiss Róbert Károly, az intézmény igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta, 1970. április 29-én döntött egy emlékbizottság arról, hogy történeti parkot létrehozva mutatják be Szer egyedülálló kulturális örökségét.

Nem véletlen, hogy Erdei Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia akkori főtitkárának választása éppen erre a helyszínre esett, hiszen Szer legendája egészen a középkorig nyúlik vissza: Anonymus, III. Béla jegyzője írta le a Gesta Hungarorumban, hogy Árpád vezér és a nemesek ehelyütt tartották az első magyar országgyűlést – közölte a szakember.

Külön kiállításrész számol be a monostor és az egykori Szer mezőváros területén 1970-es években Trogmayer Ottó professzor irányításával indult régészeti feltárásokról, valamint a Feszty-körkép restaurálásáról. Az 1600 négyzetméteres festmény – melyből csupán 714 négyzetméter maradt éppen – helyreállítását a lengyel szakemberekből álló Ars Antiqua csoport végezte 1990 és 1995 között.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb