Közélet

Készül a Szeged és Debrecen közötti gyorsforgalmi út terve

Összesen 25 új útfejlesztési projektet jelentett be a kormány, közülük a leghosszabb a Szegedet Debrecennel összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út lesz. A beruházásokkal gyorsul a belföldi közlekedés, és javul a vidéki nagyvárosok megközelítése.

Újabb projektekkel bővült a magyarországi útfejlesztések listája – számolt be róla a Világgazdaság. Összesen 800 kilométernyi szakaszon válik majd korszerűbbé a közlekedés, a beruházások közül a leghosszabb a Szeged-Debrecen közötti 160 kilométeres kétszer kétsávos gyorsforgalmi út lesz.

A tervezés alatti közútfejlesztéseket négy kivétellel a magyar állam finanszírozza. A négyből két projektnél jelezte a beruházó, hogy az uniós finanszírozásuk százszázalékos. Az egyik az az összeköttetés, amelyet az M0-s autópálya északi része, valamint a 11-es, illetve 10-es út között kell megteremteni 1,9 milliárd forintból, a másik a Vásárosnamény és Záhony közötti, 3 milliárd forintos beruházás.

A 25 projekt összesen 835,8 kilométernyi új út építését takarja.

Az új utak döntő része, 729,2 kilométer kétszer két sávos lenne, emellett kétszer egy sávosból 15,7 kilométernyi, kétszer három sávosból pedig 90,9 kilométernyi létesülne. (Az utóbbiak az M1-es autópályát érintik, két beruházás keretében.)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb