Kikapcs

Premier előtti vetítésekkel, és igazi közönségkedvencekkel várja látogatóit a szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztivál

Egészséges erotika, Eldorádó, SEVELED, Drakulics Elvtárs. Csak néhány igazi hazai kedvenc, amivel szeptember 8, és szeptember 12-e között találkozhat a filmrajongó szegedi közönség a Belvárosi Moziban megrendezett Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon.

A már negyedik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál életében több szempontból is különleges az idei év, egyrészt a filmes seregszemle névadója születésének kilencvenedik, másrészt a Belvárosi Mozi megnyitásának századik évfordulójáról is megemlékeznek a szervezők.

Az ötnapos rendezvény során a közönségkedvenc alkotásokon kívül 32 versenyfilm közül szemezgethet a műértő közönség, sőt, a fesztivál idei újdonsága, hogy premier előtti filmvetítéseket is tartanak. A filmrajongók nagy örömére egyenesen a Velencei Filmfesztiválról érkezik Szegedre Horváth Lili alkotása, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre néven. Az alkotás a fesztivál egyik nagy várományosa, és ahogy fogalmazott Szabó Éva Andrea, a fesztivál művészeti vezetője a Szeged365.hu-nak adott interjújában, hosszú címe ellenére biztosan minden szegedi meg fogja jegyezni ezt a filmet.

A fesztivál rendhagyó módon Zsigmond Vilmos Dobó utcai szülőházánál indul, ahol a névadó előtt tisztelegve koszorút helyeznek el a világhírű operatőr emléktábláján, majd ezt követően megemlékeznek a Belvárosi Mozi 1920-as alapítóiról is.

Sajnos a koronavírus- járvány átrendezte a filmfesztivál programjait, árulta el Szabó Éva Andrea, ezért az előző évek hagyományaival ellentétben idén külföldi alkotók nem vesznek részt a rendezvénysorozaton. A neves szakemberekből álló zsűriben is csak egyetlen külföldi tag tűnik fel, és ő is csak online formában vesz részt a filmek értékelésében. Ő Karoly Bardosh rendező, a New York-i egyetem professzora, aki együtt dolgozott Zsigmond Vilmossal is.

Fotó forrása: KAROLY BARDOSH Facebook oldala

A filmfesztivál nem csupán arra hivatott, hogy megőrizze Zsigmond Vilmos emlékét, hanem arra is, hogy példát állítson a fiatalok elé, középpontban az operatőri munkával, akik csendesen, a háttérben megbújva, a kamerájuk mögött varázsolnak csodát a képernyőre.

A fesztiválról Szabó Éva Andrea művészeti vezetővel beszélgettünk, aki arról is beszámolt, miként változtatta meg a koronavírus a Belvárosi mozi életét, és a seregszemle menetét:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb