Közélet

Merkely szerint százezerhez közelíthet a koronavírus-fertőzöttek valódi száma Magyarországon

Százezerhez közelíthet a koronavírus-fertőzöttek valódi száma Magyarországon Merkely Béla szerint. A szakértő minderről az ATV Heti Napló című műsorában beszélt, amelyet az index.hu közölt.

“Hozzávetőlegesen a hússzorosa lehet a betegek valódi száma az azonosított fertőzöttekének” – jelentette ki Merkely a műsorban.

A SOTE rektora úgy nyilatkozott, a járványt nem lehet egyetlen intézkedéssel leküzdeni, sok mindennek kell együtt hatnia a megfékezéséhez. Az egyik eszköz a maszkviselés, amelyet ő kötelezővé tenne, ő maga zárt térben mindig visel is egyet. A felvetésre, hogy a politikusok nem igazán viselnek maszkot, Orbán Viktor sem mutat példát, a SOTE rektora úgy válaszolt, ezután majd fognak, már csak azért is, mert az első hullámban még nem cirkulált a koronavírus, nem volt túl sok esélye, hogy megfertőz valakit, azóta viszont, hogy behurcolták, tízszeresen cirkulál. Ez azt jelenti, hogy a fertőzöttek valódi száma nagyjából a hússzorosa a jelenleg azonosítottakénak.

Fotó: MTI

“Nem járunk messze a százezertől. Az elmúlt tíz nap alatt többen fertőződtek meg, mint a járvány első szakaszában” – fogalmazott a rektor.

Ami a koronavírus reprodukciós rátáját illeti, a SOTE rektora szerint a múlt héten az arány a kettőt is meghaladta, ami azt jelenti, hogy egy fertőzött több mint két embernek adta tovább a kórt.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb