Közélet

Neverending Story? Elkezdődött a gyálai “dög-Tisza” rehabilitációja

A fenti kérdésre válaszolva: úgy fest, mégsem az. Pár héttel ezelőtt az illetékesek lakossági fórumon tettek ígéretet a Hattyason és Gyálaréten lakó szegedieknek: elindul a pilot-projekt, tehát elkezdik az évtizedek óta az ökológiai katasztrófa szintjéig szennyezett Gyálai Holt Tisza rehabilitációjának első fázisát. Azóta nagy a csend, mi pedig elérkezettnek láttuk az időt, hogy rákérdezzünk az ATIVIZIG ügyvezető igazgatójánál, mi a helyzet…

EGY SZAGOS KIS ELŐZMÉNY, SZEGEDRŐL: EZ TÖRTÉNT EDDIG

Ahogyan arról az elmúlt időszakban már több ízben is beszámoltunk, 2020-ban tovább folytatódik az immár negyven éve tartó, szegedi Holt-Tisza ügye körüli szagos sztori. A holtág vizét több évtizede szennyezik károsnál károsabb anyagokkal (az előzményekről IDE KATTINTVA tudsz bővebben tájékozódni), amelyek eltávolításáért az ATIVIZIG vállalt felelősségét. A kármentesítésre augusztus közepén Dr. Kozák Péter, a vállalat igazgatója egy lakossági fórumon tett ígéretet, aki akkor kiemelte, hogy a pilot projekt már az adott hónap végén kezdetét veszi. Három héttel járunk az eset után, egyre több, a környéken lakó olvasónk kérdezte meg tőlünk: mit tudunk, mi a helyzet? Utána jártunk!

APA KEZDŐDIK: NÖVÉNYIRTÁS, VÍZTELENÍTÉS, MEDERÜLEDÉK-KITERMELÉS

A Szeged365.hu az ATIVIZIG igazgatóját, Kozák Pétert ezúttal az Összefogás Házában tartott lakossági fórumon elhangzott ígéretéről kérdezte. A fórum egyébként, ahol a környéken élők képviseltették magukat, pont úgy, mint a tavalyi évben megrendezett, ismét szenvedélyes hangulatban telt el. Az eseményen a vezérigazgató leszögezte, a cél a lehető legkisebb környezeti hatással, viszont a lehető legnagyobb hatékonysággal végrehajtani a pilot-tesztet, amire 19 hét áll rendelkezésre. Mindezt ma lapunknak ismét megerősítette. Ezen felül pedig elmondta, hogy a pilot-teszthez egy beavatkozási tervre volt szükség, amelynek része volt többek között egy természetvédelmi engedélykérelem a növényirtáshoz, egy levegőtisztaság védelmi dokumentációhoz, továbbá egy szag és veszélyes anyag kibocsátási, bűzmérési tervhez is. Ezen tervnek megfelelve az augusztus közepén megtartott lakossági fórum után a munka egy kisebb növényirtással vette kezdetét, amelyet a beavatkozási területen lévő meder lezárása és víztelenítése, majd a teszthez szükséges mederüledék első részének kitermelése követett.

A FELTÉRKÉPEZÉS FÁZISÁBAN TARTANAK

Dr. Kozák Péter szerint a pilot teszt célja rájönni, melyik bio-degradációs módszer lesz a leghatékonyabb. A lehetséges, általa felsorolt megoldások:

  • baktérium oltóanyag
  • enzim
  • tápanyag utánpótlás
  • levegőztetés
  • szennyezőanyag hozzáférést javító adalékok
Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A helyszín kiválasztásakor az elsődleges szempont az volt, hogy a lakóházaktól távol legyen, a lakók nyugalmát ne zavarja, illetve az, hogy a szennyezett és kezelendő iszap kis szállítási távolságon belül elérhető legyen. Az előzetes tesztek alapján látszik, hogy a fekete víz többféle módon szennyezett, a fehér part viszont nem haladja meg a megengedett határértéket. A szennyezés 100%-osan az iszapban van, innen nem terjed tovább, tehát a talajvíz sem szennyezett. Az iszapban főleg olajszármazékok vannak, aminek a magyarázata egyszerű: régóta, közel 40 éve ment a szennyezés, a könnyebb frakciók, illékony anyagok az évek alatt távoztak, a nehezebb olaj és a hozzá képest elenyésző fémek megmaradtak. Egyéb, veszélyes vegyi anyagokat nem találtak az iszapban.

TÁVOL MÉG AZ ALAGÚT VÉGE, DE MÁR LÁTNI A FÉNYT: KÉT HÓNAP FELTÉRKÉPEZÉS, KÉT ÉV MUNKA VÁR A GYÁLAI HOLT-TISZÁRA

Az igazgató arra a kérdésre, hogy ennek a procedúrának mikor lesz vége, azt válaszolta: nagyjából másfél, két hónap biztosan kell majd ahhoz, hogy feltérképezzék, hogy a fentebb említettek közül melyik módszerrel lenne a legalkalmasabb eltávolítani az iszapból a káros anyagokat. A teljes kármentesítési beruházás befejezésének várható időpontja 2023 év vége.  

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb