Mindenmás

Napi pakk szombat: nem ér véget a nyár, remek gasztroprogramok várnak

Minden adott egy tökéletes szombathoz: marad a jó idő, légishow lesz a rakpart fölött, és kiváló gasztroesemények lesnek ma rád. Keverd meg a rántottát, közben olvasd át a legtutibb reggeli infókat!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON

Mária, Gujdó, Ibolya, Irma, Marion, Palóma, Szelestény, Tóbiás, Gréta – Boldog névnaot kívánunk!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 2510 éve az Athéniak legyőzték a perzsákat a marathóni csatában. A hírnök emlékére létezik a maratoni futás. A legenda szerinti hírnök neve Pheidippidész volt, aki futva vitte a győzelem hírét Athénba. Mire odaért, annyira kimerült a futástól, hogy csak annyit bírt mondani, hogy “Győztünk!”, és holtan esett össze. Futása inspirálta a maratoni futást, melyet először az 1896. évi nyári olimpiai játékokon rendeztek meg. A táv ma 42,195 km.
  • 132 éve született Tersánszky Józsi Jenő, Kossuth-díjas író, a Misi Mókus kalandjai és Kakuk Marci alkotója.
  • 107 éve született Jesse Owens olimpiai bajnok amerikai futó, atléta, akivel Hitler nem volt hajlandó kezet fogni. A berlini Olimpián, 1936-ban szerezte 4 aranyérmét a síkfutás és váltófutás mellett távolugrásban is. Ezzel “tönkretette” Hitler Olimpiáját, aki nem volt hajlandó vele kezet fogni, hiszen színesbőrű volt, valamint megelőzte a németek kedvencét, Luz Longot a távolugrásban.
  • 99 éve jött a világra Stanislaw Lem lengyel író. Lem a tudományos-fantasztikus irodalom egyik legjelentősebb képviselője. Ismert regénye az Asztronauták, a Magellán-felhő, a Visszatérés, a Solaris – amelyből Tarkovszkij híres filmet rendezett – a Kiberiáda és az Úrhangja. Metagalaktika címmel jelent meg regényeinek és elbeszéléseinek gyűjteménye. Sok műve olvasható magyarul is. A Pirx pilóta kalandjai című könyvéből magyar tévésorozat is készült.
  • 98 éve kihagyták a menyasszony házassági esküjéből azt a kifejezést, hogy mindenben engedelmeskedik férjének.
  • 88 éve megindult a menetrendszerű villamos vasúti forgalom Magyarországon. Az első járat Kandó Kálmán gépészmérnök fázisváltó rendszerű mozdonyaival Budapest és Komárom között közlekedett.
  • 80 éve Franciaországban felfedezték a Lascaux-i, közel 17.000 éves barlangrajzokat.
  • 56 éves Gyulay Zsolt olimpiai és világbajnok kajakozó, sportvezető.

NEM INT BÚCSÚT MÉG A NYÁR

Szombaton a napsütést csak időnként zavarhatják felhők, eső, zápor továbbra sem várható Szegeden és térségében. Nem lesz jelentős a légmozgás. Nyárias lesz a délután, a legmagasabb hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul.

LÉGISHOW LESZ MA SZEGEDEN

Az idei évben a Szeged International Airshow is a COVID áldozata lett, mint sok más rendezvény, így elmarad a szokásos értelemben vett repülőshow, de szeptember 12-én délután 16:00 és 19:30 között a Huszár Mátyás rakparton a 4. Közép-Európa Kupa, 5. Szeged Ballon Kupa Fieszta és az Elő-Európa Bajnokság – mely a jövő évi világverseny főpróbája – egy nagyszabású repülős produkciókkal egybekötött megnyitóval vár mindenkit!

JÓTÉKONYSÁGI BBQ PIKNIKET TARTANAK A GELLÉRT SZABADIDŐKÖZPONTBAN

A Szeged Lions Club szervezésében egy színvonalas, programokkal és remek gasztronómiai élményekkel teli esemény várja az odalátogatókat. A Piknik Séfje Nagy Iván világhírű BBQ mester lesz, a zenei palettát pedig többek között a Storyville Jazz Band és a Sun City Brass is színesíti. A Piknik udvarban különleges étel-és italkóstolók várják a kilátogató baráti társaságokat és családokat. Íme a teljes program:

ZSENIÁLIS STREETFOOD FOGÁSOK A MONSTERBEN

Mostanában szokásunk konyhákba beszökni, ezúttal is hódoltunk eme szenvedélyünknek. Véber Máté séf a kameránk előtt pattintott össze egy tripla húsos kézműves burgert:

BAJBAN A SZÁJMASZKKÉSZÍTŐ ANGYALOK

Nagy bajban vannak a szájmaszk készítő angyalok, ugyanis ha nem kapnak gyorsan segítséget elképzelhető, hogy október-november környékén teljesen le kell húzniuk a rolót.

VÍZILABDÁSOKAT TOBOROZNAK A SPORTUSZODÁBAN

Játékosokat toboroz a Szegedi Vízipóló Suli. Az utánpótlásképző egyesület szombaton 10 és 12 óra között várja a Sportuszodában azokat a gyerekeket, akik szívesen kipróbálnák a népszerű sportot.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb