Szegedi Arcok

Nagy bajban vannak a szájmaszk készítő angyalok – 130 ezer elkészített maszk után lehet le kell húzniuk a rolót

Nagy bajban vannak a szájmaszk készítő angyalok, ugyanis ha nem kapnak gyorsan segítséget elképzelhető, hogy október-november környékén teljesen le kell húzniuk a rolót, pedig márciusi megalakulásuk óta csak azért, hogy a rendkívüli járványhelyzetben segíthessék embertársaikat 130 ezer maszkot gyártottak le összesen, méghozzá ingyen.

A szájmaszk készítő angyalok közössége a nevüket viselő Facebook csoport köré szerveződik, melyet a szegedi Brillmann Zsolt hozott létre, sőt, ő koordinálja országosan azt a 4-600 varrónőt, akik fáradhatatlanul folyamatosan azért dolgoznak, hogy az általuk készített maszkok a legjobb helyre kerüljenek.

Fotó: szájmaszk készítő angyalok Facebook csoportja

A kezdeményezés gyorsan követőkre talált: a szegedi központú, országos csoporton kívül Debrecenben, és Budapesten is létrejött egy-egy csoport, amelyek köré szerveződött varró angyalkák összesen 138 településen vannak jelen. A kezdeményezés résztvevői csak minőségi anyagokkal dolgoznak, mosható, fertőtleníthető pamut, illetve vászon maszkokat készítenek.

Fotó: szájmaszk készítő angyalok Facebook csoportja

A gyakorlatban ez úgy működik, árulta el a Szeged365.hu kérdésére Brillmann Zsolt, ha valakinek szüksége van maszkra, akkor jelentkezhet a csoportba és megjelölheti, hogy honnan érdeklődik. Ha van a közelben csoporttag, akkor ő készíti, és juttatja el számára a maszkot. Ha azonban senki nincs a közelben, akkor Brillmann Zsolt Szegedről postázza el azt teljesen önköltségen, ahogy az angyalkák is mindig ingyen gondoskodtak a maszkok postázásáról.

Fotó: szájmaszk készítő angyalok Facebook csoportja

Emberséges és odaadó munkájuknak hála családokat, iskolákat, egészségügyi intézményeket láttak el maszkokkal, melyek az angyalkák kreativitásának köszönhetően még mutatósak is, egyedi mintákkal, varrással készültek felnőttek, és gyerekek részére egyaránt.

Fotó: szájmaszk készítő angyalok Facebook csoportja

De hiába lelkesek, és tettre készek a varró angyalkák, Brillmann Zsolt elárulta, most komoly bajban vannak, és nagy segítségre lenne szükségük. Ahogy fogalmazott, az erejük végén járnak, kifogytak mindenből, nincs se anyag, se maszk, se anyagi keret arra, hogy sokáig tovább folytathassák a munkát. Sajnos, ha nem változik gyorsan valami a pozitív irányba, az angyalkák nem tudják tovább folytatni küldetésüket. Igaz, időnként egy-egy jó szándékú embertől kaptak támogatást, például anyagokat a maszkokhoz, de sajnos, ez most nem elég. Ha nem kapnak segítséget, lehet, hogy novemberre már nem lesz miből maszkot varrniuk, és be kell, hogy szüntessék a munkát.

Fotó: szájmaszk készítő angyalok Facebook csoportja

Hallgassátok meg Brillmann Zsolttal készített interjúnkat, ahol mesél a csoport munkájáról, és nehézségeikről is egyaránt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb