Mindenmás

Napi pakk, vasárnap: marad a jó idő, ma van Super Mario születésnapja

Vasárnap sem hoz nagy változást azt időjárásban, így remek fagyizós-túrázós-pihenős nap köszönt be Szegedre. Ma van a Magyar Dal Napja, és szeptember 13-ának köszönhetjük az egyik leghíresebb videójátékot is.

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Kornél, János, Lóránt, Ludovika, Mór, Móric, Virgínia – boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a Magyar Dal Napja, amit minden év szeptemberének második vasárnapján ünnepelünk. A magyar dal napját először a Sziget fesztivál mínusz egyedik napján tartották. Az erre a napra szervezett rendezvényeken a pop- és rockzene mellett dzsessz-, népzenei, színházi, gyerek- és komolyzenei műsorok is megtalálhatók a programban.
  • 505 éve a Svájci Államszövetség – zsoldoscsapatainak veresége után – kinyilvánította örök semlegességét.
  • 419 éve megszületett ifj. Jan Brueghel flamand tájkép, virágcsendélet és állatfestő. A flamand festőcsalád legjelentősebb tagjának, id. Pieter Brueghelnek az unokája. Apja, id. Jan Brueghel szintén festő volt.
  • 124 éve született Szabados Árpád erdélyi magyar színműíró és színházi rendező.
  • 96 éve jött világra Maurice Alexis Jarre háromszoros Oscar-díjas francia zeneszerző, aki elsősorban filmzenéiről ismert (Arábiai Lawrence, Doktor Zsivágó).
  • Ma lenne 84 éves Kovács Erzsébet költő, művészetpártoló, a 80-as évek magyarországi ellenzéki mozgalmak támogatója.
  • Ma ünnepli 78. születésnapját Károlyi Béla világhírű tornaedző, a román és az amerikai tornászválogatott trénere.
  • 58 éve bemutatták Magyarországon a Hófehérke és a hét törpe című egész estés rajzfilmet.
  • 35 éve megjelent a Super Mario Bros című játék, melynek főszereplő figurája emblémává vált. A figurát Shigeru Miyamoto tervezte. Bár Mario már korábban is szerepelt a Donkey Kong, Donkey Kong Jr., és Mario Bros. című játékokban, a Super Mario Bros. tette őt közismertté, és a Nintendo egyik emblémájává.

VASÁRNAP IS KIRÁNDULÓ IDŐ LESZ

Vasárnap is folytatódik a szeptemberi nyár sok napsütéssel Szegeden és környékén, kevés felhővel. Csapadék továbbra sem valószínű. Az északi, északkeleti szél gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban 7-15 fokig hűl le a levegő. A legmelegebb órákban 26-31 fokot mérhetünk.

SZOLNOKON JÁTSZANAK A FOCISTÁK

A BFC Siófok elleni győzelem a labdarúgó NB II 7. fordulójában ösztönzőleg hatott a Szeged – Csanád Grosics Akadémia csapatára, hiszen ezzel végre megszakadt a csapat hatmeccses nyeretlenségi sorozata. Így bizakodva, újult erővel lépnek pályára szeptember 13-án, vasárnap, 19 órakor, a Szolnoki MÁV FC ellen.

LÁTOGASD MEG A VADASPARK KÉT ÚJ LAKÓJÁT!

Krokodilfiókák keltek ki a Szegedi Vadasparkban. A két kis kroki idén nyáron bújt ki a tojásából, szépen fejlődnek, egyelőre még csak rovartáplálékot fogyasztanak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb