Mindenmás

Napi pakk, péntek: mégsem lesz kamionos gyorsulás, ma már egy kicsit hűvösebb lesz

Pár elemet megtartanak, de a fő látványosság, a kamionos gyorsulás elmarad, a nagy hírrel beharangozott hidegfront mára még csak egy enyhe lehűlést hoz. Mindeközben gyermekklinikás csalók szédítik az embereket, és ha van egy eldugott kézilabdás relikviád, te is segíthetsz feldíszíteni az új, épülő szegedi kézilabdaarénát. Fújd meg a kávét, és nézd meg velünk, mi mindent hoz a hét utolsó munkanapja!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Diána, Richárd, Rikarda, Zsófia – Boldog névnapot kívánunk!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 433 éve született Francesca Caccini olasz előadóművész, zeneszerző, költő, zenetanár, az első nő, aki operát írt.
  • 201 éve jött világra Foucault francia fizikus, aki ingájával bebizonyította, hogy a Föld tengely körül forog. Teljes nevén: Jean Bernard Léon Foucault Eredetileg orvosnak tanult. Armand Fizeau-val közösen a fényt és a hőt tanulmányozták. 1850-ben megállapította, hogy a fény a vízben lassabban halad, mint a levegőben. Ugyanebben az évben – forgótükrök segítségével – megmérte a fény sebességét, eredménye 1%-on belül megegyezik a ma ismert helyes értékkel. Nevét a híres Foucault-féle ingakísérlet (1851) őrzi, mellyel kísérleti bizonyítékot szolgáltatott a Föld tengely körüli forgására. Ehhez egy 67 méter hosszú dróton lengő, nehéz vasgömb mozgását elemezte a Panthéonban.
  • 169 éve 5000 példányban megjelent a New York Times első száma. Az ára 1 cent volt.
  • 136 éve született Slachta (Schlachta) Margit szerzetes, az első magyar női országgyűlési képviselő.
  • 115 éve látta meg a napvilágot Greta Garbo svéd színésznő. Eredeti nevén: Greta Lovisa Gustafsson Pályafutását Svédországban bolti elárusítónőként kezdte. Színésznőként húszévesen aratta első sikerét egy divatos regény adaptációjában, majd Németországba, utána Amerikába ment. Először némafilmekben szerepelt, később hollywoodi sztár lett. A Garbo művésznevet vette fel, és egy magasnyakú pulóverfélére is átruházta. Ezt a ruhadarabot előszeretettel hordta, mivel előnyösen kiemelte arcának szépségét. Az európai közönség rajongott érte. Az “isteni” jelzőt ragasztották rá, mert megközelíthetetlen és elérhetetlen volt, még a filmvilág pletykái sem értek el hozzá. Harminchat éves korában hagyott fel a filmezéssel, barátnőjével élt elvonultan a világtól, elrejtőzve a fotóriporterek elől. Az utókor így csak ifjú szépségére emlékezhet. Szerepeiből: “Anna Karenina”, “Walewska grófnő”, “Ninocska”.
  • 103 éve született Pataki Ferenc olimpiai bajnok tornász. Patakinak köszönhető egyebek között, hogy az 1940-es években rohamos fejlődésnek indult Magyarországon a talajtorna. Az elsők között épített be a műszabadgyakorlatokba akrobatikus ugrássort. Az 1948. évi londoni olimpián aranyérmet nyert gyakorlatával, lóugrásban, valamint a csapat tagjaként két bronzérmet is szerzett.
  • 98 éve felvették Magyarországot a Népszövetségbe.

SÜTNI FOG A NAP, DE HŰVÖSEBB LESZ

Pénteken Szegedre is megérkezik a lehűlés, ennek ellenére ismét napsütéses időre van kilátás. Térségünkben 7-14 fokos minimumokra, 19-25 fokos maximumokra, és élénk szélmozgásokra számíthatunk.

Fotó: playful.blog.hu

TÖMEGKÖZLEKEDNI CSAK MASZKBAN – SZEGEDEN IS!

Leszállítják a maszk nélkül utazókat a szegedi helyi közösségi közlekedés járművekről. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. arra kér minden szegedit, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat és lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a Szeged helyi közösségi közlekedés járatait.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

NE ÜLJ FEL A KLINIKÁS CSALÓKNAK!

A Gyermekklinika hivatalos Facebook oldalán hívta fel a szülők és egyben a szegediek figyelmét arra, hogy ismeretlenek az intézményre hivatkozván, telefonon próbálnak meg pénzt kicsalni a városban élő emberektől.

Fotó: Szabó Dávid

SEGÍTS FELDÍSZÍTENI AZ ÚJ KÉZILABDAARÉNÁT!

Neked is vannak régi fotóid, cikk hasábjaid, vagy olyan relikviáid, amelyeket örömmel látnál viszont az újonnan épülő Kézilabdacsarnok fali között? Akkor ne hezitálj, küld el azok a [email protected] email címre és jó eséllyel a te emléktárgyaiddal díszítik majd ki az objektumot, amely átadására vélhetően 2021 őszén kerül majd sor Szegeden.

Fotó: pickhandball.hu

ELMARAD A KAMIONOS GYORSULÁS, DE PÁR GÉPSZÖRNYET MEGCSODÁLHATUNK

“Mérlegeltük a járványhelyzetet és a városvezetéssel közösen úgy döntöttünk, töröljük a vasárnap délutáni gyorsulási versenyünket” – nyilatkozta a Szeged365.hu-nak Ágoston Attila, a XXX. Kamionos Country Találkozó főszervezője. A jubileumi rendezvény minden más programelemét megtartják, a péntek délutáni kamionos felvonulástól kezdve a Szikin megtartandó programokig.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb