Közélet

Leszállítják a maszk nélkül utazókat a szegedi helyi közösségi közlekedés járművekről

A Szeged helyi közösségi közlekedési járatokon minden utasnak (kivétel a hatodik élet évét be nem töltött kiskorú) kötelező a száj és orr eltakarása maszkkal, sállal vagy kendővel – osztotta meg az szkt.hu.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. arra kér minden szegedit, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat és lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a Szeged helyi közösségi közlekedés járatait.

A szabályhoz kapcsolódó intézkedések a következők:

  • A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. forgalmi- és utasellenőrei azokat, az utasokat, akik nem előírásszerűen viselik a maszkot, felszólítják a maszk előírásszerű használatára. Az utazásból kizárásra kerülnek azok az utasok, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat.
  • A Volánbusz Zrt. és a Szegedi Közlekedési Kft. járművezetői kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem tartja be a maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat, és a kötelezettségnek egyszeri felszólításra sem tesz eleget.
  • Ha az utas megtagadja szája és orra eltakarását, nem veszi tudomásul a felszállás tiltását vagy az utazásból való kizárást, a forgalmi- és utasellenőr vagy a járművezető rendőri intézkedést kér a helyzet kezelésére. A hatóság ilyen esetben szabálysértési eljárást kezdeményezhet, 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Forrás: SZKT

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb