Mindenmás

Napi pakk, vasárnap: marad a kellemes időjárás, ma ünnepel a Trónok Harca írója, szemétszedés lesz a Gergő Ligetben

Kitart még a kellemes késő őszi időjárás, lesz alakformáló edzés és közösségi szemétszedés is Szegeden. A reggeli kávé mellé ma is a legfontosabb infókkal érkezünk.

MAI NÉVNAPOSOK

Friderika, Frida, Hannó

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 501 éve indult világkörüli útjára Ferdinand Magellan.
  • 274 éve született gróf Benyovszky Móric magyar és lengyel főnemes, utazó, kalandor, emlékíró.
  • 123 éve jött világra Tamási Áron Kossuth-díjas író, akadémikus, az Ábel-trilógia alkotója. lső novellája 1922-ben jelent meg. 1923 és 1926 közöttaz Egyesült Államokban élt, írásait folyamatosan hazaküldte. 1925-ben jelent meg első novelláskötete (Lélekindulás). Hazatérése után Kolozsváron telepedett le, s az erdélyi magyar irodalmi és szellemi élet vezető alakja lett. 1945-től 1947-ig országgyűlési képviselő volt. 1949-1953-ig kiszorították az irodalmi életből, később újra megjelenhettek cikkei, elbeszélései. Legnagyobb írói sikerét az Ábel – trilógiával aratta. Írásaiban főként a székely falvak világát, az erdélyi szegénység életét, a megélhetésért az urakkal és a természettel folytatott küzdelmeit, a székelyek ügyességét és furfangos észjárását ábrázolta. Tehetsége és fantáziája játszi könnyedséggel olvasztotta egybe a tragédiát és komédiát, a misztikumot és a falu józan realizmusát. Regények mellett színpadi műveket is írt, amelyek közül kiemelkedik az Énekes madár című darabja.
  • Ma lenne 91 éves Bitskey Tibor, Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze.
  • 86 éve lépett az élet színpadára Sophia Loren többszörös Oscar-díjas és Golden Globe-díjas olasz színésznő és énekesnő.
  • 85 éve született Aradszky László táncdalénekes. Az első magyar aranylemezt ő kapta az “Isten véled édes Piroskám” című lemezért, majd a “Pókháló van már az ablakon” és az “Annál az első ügyetlen csóknál, drágám” is aranylemez lett.
Episode 6 scene 20
  • 72. születésnapját ünnepli George R. R. Martin (fent) amerikai író, forgatókönyvíró, a Trónok harca írója. Leginkább fantasy, horror, és science fiction műfajban alkot. 1996-ban jelent meg A Jég és Tűz dala című, igen terjedelmes sorozatának első kötete, a Trónok harca. A sorozat egyöntetűen pozitív fogadtatásra lelt az olvasók, kritikusok, kiadók és más szerzők részéről. A ciklus negyedik kötete, a Varjak lakomája első helyezést ért el a New York Times és a Wall Street Journal könyveladási listáján is. A sorozat megfilmesítési jogait az HBO szerezte meg, és minden idők egyik legnépszerűbb televíziós szériájává vált.
  • 70 éves lett Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó.
  • 32 szál gyertyát fúj el a tortáján Szirmai Gergely András videóblogger, filmkritikus.A YouTube videómegosztón vált híressé a Hollywood Hírügynökség sorozat készítésével. A sorozatban hetente készít kritikákat az aktuális héten megjelenő filmekről.
  • 28 éve szeptember 20-a a takarítás világnapja.

VIDÁM LESZ A VASÁRNAPI IDŐJÁRÁS

Vasárnap is sok napsütésre, csapadékmentes időre van kilátás Szegeden, legfeljebb fátyolfelhők jelenhetnek meg az égen. A keleti-délkeleti szél mérsékelt marad. Hajnalban 5-12, délután 22-27 fokra készülhetünk.

CSALÁDI NAP ÉS ALAKREFORM RUBINT RÉKÁVAL

Ha nem megy egyedül a testedzés, ha kell egy kis inspirálás, hogy jobban menjen a torna, szeptember 20-án, vasárnap, 9 órától a Szegedi Vízitelepen tarts Rubint Rékával, aki a Prevent-Ív Családi Nap keretében segít minden izmod átmozgatásában a Alakreform edzésprogramjával.

SZEMÉTSZEDÉS LESZ MA A GERGŐ LIGETBEN

A harmadik alkalommal megtartott közösségi szemétszedés vasárnap 9:30-kor rajtol, a résztvevőket arra kérik, fejenként két zsákot és egy kesztyűt vigyenek magukkal.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb