Közélet

Operatív Törzs: mától életbe léptek az új szigorítások, nem kell mindenkinek fizetnie a PCR tesztért

Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos összefoglalta a koronavírus -járvány terjedésének megelőzésére hozott újabb szabályokat. Jönnek a már beígért szigorítások, melyek a mai naptól lépnek életbe. Kiderült az is, hogy a PCR tesztért nem kell mindenkinek fizetnie.

HÉTFŐTŐL, AZAZ MÁTÓL, ÚJ, SZIGORÚBB SZABÁLYOK JÖNNEK

Járványügyi készültség van, a szigorítások elkerülése érdekében fontos, hogy mindenki komolyan vegye és betartsa ma bevezetett szabályokat – kezdte sajtótájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Az elmúlt 24 órában 876 új esetet regisztráltunk. A járvány kezdete óta regisztrált összes beteg száma 18.866. A 20-29 éves korosztályból kerül az összes pozitív esetszám 24,9 százaléka, de ők átadhatják az idősebb korosztálynak is – figyelmeztetett.

KIEMELTEN FONTOS A SZABÁLYOS MASZKVISELÉS, MÁR NEM ELEGENDŐ A KENDŐ, VAGY SÁL AZ ARC ELTAKARÁSÁRA

Bővült az olyan helyek száma, ahol kötelező a maszkviselés. A tömegközlekedésen és az üzleteken túl már a mozikban, színházakban, bevásárló központok területén, egészségügyi és szociális intézményekben, ügyfélfogadási irodákban is kötelező a maszk viselése – közölte.

A PCR TESZTÉRT NEM KELL FIZETNIE MINDENKINEK

Aki külföldről érkezik az ország területére, 10 napig kell karanténban tartózkodnia. Aki hatósági házi karanténba kerül, mert bizonyítottan pozitív eset kontaktja, ő nem szabadulhat a házi karanténból, csak két negatív PCR teszttel. A hatósági ár a mai naptól 19 500 forint, azon személyeknek, akiknek nem írták elő, így a külföldről hazaérkezőknek is, ha el szeretnék kerülni a karantént.

20 ÓVODÁBAN ÉS 6 ISKOLÁBAN RENDELTEK EL RENDKÍVÜLI SZÜNETET

A koronavírus miatt 20 óvodában és 6 iskolában rendeletek el rendkívüli szünetet. Az egészségügy meghatározott terv és rend szerint működik annak érdekében, hogy mindenki megkapja a megfelelő ellátást.

HAT ÉV ALATTI GYEREKEK FELMENTÉST KAPNAK

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a hatodik életévét be nem töltött személyek kivételével mindenki köteles maszkot viselni a felsorolt helyeken. A tömegközlekedési eszközön maszkot nem viselőket a járművezető köteles az utazásból kizárni.

A VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK BETARTÁSÁT A RENDŐRÖK IS ELLENŐRIZHETIK

A védelmi intézkedések betartását a rendőrök is ellenőrizhetik a jogkörükön belül. A jogszabály megfogalmazza, hogy a zenész, táncos rendezvények 500 fő alatt rendezhetők meg.

Ha lemaradtál róla, az Operatív Törzs élő adását itt tudod visszatekinteni:

Forrás: hirado.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb