Mindenmás

Napi pakk, kedd: kezdődik az ősz, de erről még senki sem szólt az időjárásnak

Elkezdődött a csillagászati ősz, de ezt nem igazán fogjuk érzékelni a szegedi időjárásban. Ma ünnepel Andrea Bocelli, a brazil Ronaldo és amúgy szeptember 22. az a nap, amikor feltalálták a fagyitölcsért is. Két korty kávé közben olvass tovább, hogy megtudd, mi minden vár rád egy szuper szegedi kedden!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Móric, Emerita, Mária, Mór, Ottó, Tamás – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van az őszi napéjegyenlőség, a csillagászati ősz kezdete. Napéjegyenlőségnek (latinul aequinoctium) nevezzük azt, amikor egy égitest mindkét féltekéjén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik: ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart. A szeptemberi napéjegyenlőség napja szeptember 22. Az északi féltekén őszi napéjegyenlőségnek, a délin tavaszi napéjegyenlőségnek nevezik. A két félgömbön ez a csillagászati ősz, illetve a csillagászati tavasz kezdete is egyben.
  • 159 éve született Sebők Zsigmond író, hírlapíró, Dörmögő Dömötör figurájának megalkotója. Szintén ő teremtette meg Zebulon és Dorka, Róka Miska, Malac Misi feledhetetlen alakjait.
  • 117 éve Italo Marchiony szabadalmaztatta a fagylalttölcsért. Az olasz származású, New York-i fagylaltárus, a korlátozott kehelyszám és a mosogatás helyett papírkúpokban, majd tésztából készített, préselt kúpokban árulta fagylaltját. A kúpokat az 1904-es, az amerikai St. Louisban tartott világkiállításon is bemutatták. Ez az ötlet sokat segített a fagylalt elterjedésén.
  • Ma lenne 81 éves Dzsunko Tabei japán hegymászónő, az első nő, aki feljutott a világ legmagasabb csúcsára, a Csomolungmára.
  • Ma ünnepli 69. születésnapját David Coverdale, a Deep Purple és a Whitesnake énekese.
  • 62 éves Andrea Bocelli olasz tenorista. Bocelli örökletes zöldhályoggal született, amely egyre erősebben rontotta látását. 12 éves korában egy futball-labda fejen találta, és ennek következtében teljesen megvakult. A pisai egyetemen jogtudományt tanult, majd az egyetem befejeztével egy évig ügyvédként dolgozott, mielőtt teljesen a zenének szentelte volna magát. Énekesként először Pavarotti ajánlására Zuccheróval, a híres olasz popénekessel ment európai körútra, majd Caterina Caselli Sugar c. projektjébe szerződött le. 1994-ben a Sanremói dalfesztivál Új Javaslatok kategóriáját az Il mare calmo della sera című dallal megnyerte, majd a következő évben negyedik lett a Con te partirò című dallal, amelynek angol nyelvű változatát Time to say goodbye címen Sarah Brightman szopránnal együtt énekelte. Ezzel befutott és Európa-hírre tett szert. 1996-ban ez a szám közel hat hónapig vezette a német toplistákat. Amerikában 2000-ben turnézott, majd 2001. október 28-án, a Ground Zero fölavatásán Schubert Ave Mariáját énekelte. Bocelli több mint 70 millió példányban adta el lemezeit, ezzel az úgynevezett pop-opera legsikeresebb előadójává vált.
  • 56 éve a Broadway-n bemutatták a “Hegedűs a háztetőn” című musicalt. 3242 előadást ért meg.
  • Ma ünnepli 44. születésnapját Ronaldo brazil profi labdarúgó, a világ egyik legsikeresebb focistája. Rio de Janeiro közelében született. Tényleges születési dátuma szeptember 18., de a születési anyakönyvi kivonatban szeptember 22. szerepel. Teljes nevén: Ronaldo Luis Nazário de Lima, beceneve a Fenomén. Háromszor lett az év labdarúgója, 1996-ban, 1997-ben és 2002-ben.
  • 29 éve Bryan Adams (Everything I Do) I Do It For You című dalával, 12 héten keresztül vezette az angol slágerlistát. A dal a Robin Hood című film betétdala.

MA SEM FOG KELLENI AZ ESERNYŐ

Nincs itt semmi látnivaló, ugyanolyan lesz a keddi időjárás, mint amilyen az elmúlt napokban volt, a hajnali hűvöst sziporkázó napsütés és nyári hangulatú délután követi majd Szegeden.

TESZT NÉLKÜL IS KORONAVÍRUSOSNAK MINŐSÍTHETNEK

Egy új szabályozás szerint a PCR-tesztet kötelezően csak abban az esetben kell kezdeményezni, ha a páciensnek forró a lába alatt a talaj tünetek terén, ezen felül pedig koronavírus-fertőzött területen fordult meg, vagy szoros kapcsolatban volt egy igazolt beteggel.

AZ SZKT NEM VICCEL, DE AZÉRT NEM IS HARAPJA LE A FEJED

Szeptember 15-ével már életbe lépett Szegeden, hogy a helyi közösségi közlekedési járatokon minden utasnak kötelező a száj és orr maszkkal történő eltakarása, aki nem így tesz, azt akár le is szállíthatják a járművekről. Mint megtudtuk, az elmúlt egy hétben egy-két esetben fordult elő ilyen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb