Blog

PénzügyesAnyu Blog: Bye bye KATA Part 2.

A héten füstölgök egyet, ha megengeditek, mert ugye elég nagy jelentőségű hír volt nyár elején, hogy változik a KATA törvény és sokaknak nem előnyösen. Sokan írtak kérelmet ebben az ügyben a Pénzügyminisztériumnak, hogy gondolják át a szabályozást, mert sok vállalkozást fog akár csődbe vinni.

Na kérem megjött a fent nevezett szervtől a válasz, aminek olvasatában, aki eddig reménykedett, hogy lesz változás a törvényben, az is legyen ideges és gondolkodjon, hogy melyik másik adózást fogja ezután választani. Egy biztos, hogy legalább annyira átgondolt ez az intézkedés is, mint a Covid szabályozások….

Hogy miért vannak sokan felháborodva, többek között én is az új törvényen, azt itt olvashatjátok:

Végülis nem érint hátrányosan ez az új szabályozás „csak” 25 000 vállalkozót, azaz 25 000 családot, (ennyien vannak az MNB biztosításközvetítői regisztrációjában  és nem beszéltem más foglalkozásokról) aránytalan terhet róva ezekre a vállalkozásokra, szemben más ugyanilyen KATA-s EV-vel szemben.

A válasz ez volt: Tulajdonképpen nem értik a problémánkat, nem is mi voltunk a célközönség, hiszen mi nem bújtatott munkaviszonyban dolgozunk tudják nagyon jól! Sőt, nem a KATA-s vállalkozó fogja kifizetni a 40 %-ot, hanem a bevételt juttató kifizetőt terheli….Igen, elméletben, de ugye senki nem gondolja, hogy nem ennyivel kevesebb fog a vállalkozók számlájára érkezni? Mert ugye akivel szerződtél, ő sem erre volt berendezkedve, nem számolt egy ilyen költséggel, ő nem egy alkalmazottat akart spórolni az ügyön, hanem szerződött egy vállalkozóval és most mások, nagyon mások lettek az erőviszonyok. Ha ő fizeti a 40%-ot, akkor az ő működése kerül majd veszélybe. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy természetesen a kivételekre is gondoltak, amihez tartozik a magyar állam és a vele vállalkozói szerződésben álló egészségügyi „alkalmazottak” jó része, no meg az ügyvédek, közjegyzők, és mindenki más, aki az állammal tud megfelelő szerződést kötni. Az államnak természetesen nem kell ezt a 40%-ot megfizetnie, mert ott elképzelhetetlennek tartják a bújtatott alkalmazotti jogviszonyt! Ugyan mi a különbség abban, hogy pl. grafikusként az államnak készítek egy látványtervet mondjuk 5.000.000 Ft-ért, vagy felkér mondjuk a Telekom ugyanerre? Egyébként a válasz levél alapján ugye rólunk is tudják, hogy sosem a bújtatott alkalmazotti viszonyra ment ki a játék, de mi (és sok egyéb vállalkozó) így jártunk és pont. Teljesen jogos, nem?

Egyébként a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági és Szolgáltatói Tagozatának a felkérésére készült egy felmérés, hogyan viszonyulnak a vállalkozók az új KATA törvényhez. Az eredménye a következő:

A válaszadók jelentős részét, (84%-át!!!) kedvezőtlenül érinti a szabályozás. Főként a szellemi területen dolgozók kerülnek hátrányba és nagy része tart attól is, hogy a KATA szabályozás hasonló életpályát jár be majd, mint az EVA. (konkrétan megszűnik). Szinte minden kitöltő (98,69%) úgy véli, hogy ilyen jelentős szabályozás megváltoztatásakor meg kellene kérdezni a vállalkozókat vagy legalább azok érdekképviseleteiket. Jelen esetben ugye mi csak próbálkozunk az utólagos véleményezéssel, kérdezni nem kérdez senki, én is csak írom a magamét…. Jellemzően adminisztratív módosításokat, vagy akár tételes adózást, de akár szigorúbb adóhatósági ellenőrzést  is javasoltak a felmérésben résztvevők  az anomáliákat megszűntetésére. Már ha valakit ez érdekelne, hogy milyen megoldások lehetnének optimálisak mindenkinek.

Szóval sajnos egyelőre nincs komolyan (és szerintem nem is lesz) átgondolt párbeszédre lehetőség és szoknunk kell, hogy nem mindenki egyenlő elbírálás alá esik a KATA új szabályozásában.

Dr. Szilágyi-Németh Lilla- PénzügyesAnyu, a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. és a Bankmonitor Partner Kft. független pénzügyi szakértője, Faceboook- PénzügyesAnyu, Instagram:penzugyesanyu Email: [email protected], Telefon: 06-30-799-59-60

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb