Sport

UFC kibeszélő Sárközi Robival: Adesanya vs Costa, UFC 253

Porig rombolta Israel Adesanya a középsúlyú övért folytatott címmeccsen Paulo Costa-t az Ultimate Fighting Championship vasárnap hajnali, Abu Dhabi-ban tartott gáláján. Zúzós kis hajnalunk volt, az eredményekről ismét a szegedi MMA legendával, Sárközi Robival csámcsogunk egy nagyot – már csak azért is, mert a meccs pont Robi súlycsoportjában (84 kg) zajlott.

UFC kibeszélő: a sorszámozott gálákat követő sorozatunk anno a harmadik Miocic vs Cormier összecsapással vette kezdetét (UFC 252), szakértőnk a szegedi MMA hős Sárközi Róbert. Robi a magyar MMA egyik úttörője, aki manapság már nem csak a küzdőtéren, hanem mint a Szegedi Küzdősport Klub vezetőedzője és menedzsere is gőzerővel dolgozik a sportág hazai felemelkedésén. A 44 éves sportember tanítványai gyakori résztvevői nemzetközi és amerikai MMA gáláknak, a Szegedi Partfürdőre szervezett edzőtáboraiba pedig az ország minden részéről érkeznek a bunyósok.

ADESANYA VS COSTA

Az Abu Dhabiban, a járványhelyzet miatt nézők nélkül rendezett UFC 253 főmeccsén Israel Adesanya rongyolt össze Paulo Costával a középsúlyú bajnoki övért. Mindketten veretlenül érkeztek az oktagonba, megspékelve rengeteg indulattal, ami már a mérlegelésen is kijött – a meccs előtti face off – on Conor McGregor-i magasságokba (?) vitte a két fél a balhét, Costa a brazil jiu jitsu övével hergelte a bajnokot, a kakaskodók közé ezúttal is a szervezet elnöke, Dana White ugrott be:

Fotó: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

A hajnali meccs parázs hangulatban rajtolt, Bruce Buffer konfja után Styleblender és a szétkokszolt Ricky Martinra hajazó Costa pacsi nélkül kezdett bele egymás csépelésébe. Adesanya talált többször, combrúgásokkal, ezeket Costa látszólag fájdalommentesen tűrte, sőt, még arra is maradt ideje, hogy a nagy öregek előtt tisztelegve hergelje a bajnokot:

  • Egy switch kick-et kikerülve hátra tette a karjait, pont, mint Conor McGregor az Eddie Alvarez elleni meccsén.
  • Volt egy pillanat, amikor leállt és nem csinált semmit – ezzel Joel Romero hergelte anno ellenfelét, aki pont Adesanya volt. A bajnok meg is jegyezte meccs közben: “Romero” (ezt azért lehetett tisztán hallani, mert a járványhelyzet miatt ismét közönség nélkül pörgött végig a gála).

A nigériai bunyós a második menetben egy fejrúgással szakította fel a brazil kihívó szemöldökét, kicsivel később jött a brutális leütés és a mindent elsöprő ground and pound, az eredmény második menetes TKO, Israel Adesanya megvédte címét.

https://www.youtube.com/watch?v=iQPISlYmeJs

Robi szerint:

“50-50 százalék esélyt adtam mindkét srácnak. Costa-n hatalmas volt a nyomás, úgy éreztem, nem volt teljesen önmaga. Mennie kellett volna előre, jóval erősebb fizikailag, mint Adesanya. Amit nem értek, hogy miért áll le mindenki kick-bokszolni Izzyvel? A világ egyik legjobb állóharcosa, le kellene vinni a földre, csakis ott lehetne legyőzni. Ehelyett az olyan földharc-ászok, mint Costa vagy Romero, meg sem próbálkoznak a levitellel, mindenki “szót fogad neki” és állva próbálják legyőzni. Persze, hogy nem megy nekik. Adesanya olyan volt, mint a jó torreádor: várt a pillanatra, amikor eljött, ledöfte a fújtató bikát. Tudta mit akar.

Mindkét srácnak drukkoltam, egy Costa – győzelem vérfrissítést jelentett volna, Adesanya pedig a maga őrült videojátékos-stílusával jellegzetes, üde színfoltja az MMA világának.”

BLACHOWICZ VS REYES

Ezt sem gondoltuk volna pár éve: lengyel bajnoka lett a félnehézsúlyú divíziónak. Jon Jones pár hete leadta a bajnoki címét, amiért hajnalban a hármas győzelmi szériában lévő (Corey Anderson – Ronaldo Souza – Luke Rockhold) Jan Błachowicz és a februárban pont Jones-tól kikapó, de előtte végig veretlen Dominick Reyes rongyolhatott egymásnak.

A lengyel brutális volt: az első menetben lerombolta Reyes testét, a másodikban a feje következett. A menet végén egy gyönyörű adok-kapok alakult ki, amiben az amerikai megingott (az orra egészen ijesztően, teljesen oldalra csúszott), majd a földre került, itt pedig jöhetett a megsemmisítő ground and pound.

Robi szerint:

“Meg fogtok lepődni, én Reyesre tippeltem volna: gyorsabb, élesebb, technikásabb, mint a nagy, komótos medve lengyel srác. Én úgy éreztem, akárcsak Costa, Reyes sem volt ott fejben, még talán a Jones elleni februári vereség is benne volt a lelkében. Ez egyszerűen nem ő volt. Jött a nagy medve és megharapta, csúnyán.”

Arra a kérdésünkre, hogy mit szól a végeredményhez, Robi elmondta, rendkívül boldog: a lengyel MMA élet – hála a beletolt állami és szponzori millióknak és a rengeteg munkának – a Kelet-Közép Európai régió csúcsa, Błachowicz győzelme még nagyobb fókuszt ad a KSW-nek (lengyel MMA szervezet, itt volt anno bajnok a hajnali meccs győztese is). “Örültem, lengyel-magyar jó barát, ez ránk különösen érvényes: rengeteg barátunk, sport-partnerünk van kint” – magyarázta a reggeli órákban Robi, aki büszkén jelentette: tanítványa, a szegedi Kardos Robi (az ő legutóbbi győzelméről EBBEN a cikkünkben számoltunk be) épp a lengyel szervezet felé tart, ha a jövő hétvégén győzni tud, egy 3 meccses KSW szerződés is lehet belőle.

A főkártya eredményei, via Wikipédia:

MiddleweightIsrael Adesanya (c)def.Paulo CostaTKO (punches)23:59
Light HeavyweightJan Błachowiczdef.Dominick ReyesTKO (punches)24:36
FlyweightBrandon Royvaldef.Kai Kara-FranceSubmission (guillotine choke)20:48
Women’s BantamweightKetlen Vieiradef.Sijara EubanksDecision (unanimous) (29–28, 29–28, 29–28)35:00
Catchweight (150 lb)Hakeem Dawodudef.Zubaira TukhugovDecision (split) (28–29, 30–27, 29–28)35:00

Sárközi Robival és a kibeszélővel legközelebb október 24-én jövünk, a UFC 254-et követően, amelynek főmeccsén Khabib Nurmagomedov Justin Gaethje-vel rongyol majd össze, de visszatérnek olyan legendák is, mint a birodalmi lépegető Stefan Struve vagy az ex könnyűsúlyú bajnok Rafael dos Anjos. Robi szerint a UFC 254 főmeccsében bármi benne van, nem szabad leírni Gaethje-t, ebben a sportban, pláne ezen a szinten bármi megtörténhet. Egy valamiben szinte biztos a szegedi MMA legenda: ha a földre kerülnek, ismét le fog csapni a sas…

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb