Közélet

Lassul a betegszám emelkedés, szerdán tárgyal a kormány a határellenőrzés meghosszabbításáról

Lassul a betegszám emelkedés és szerdán tárgyal a kormány a Magyarország teljes schengeni belső határszakaszára elrendelt határellenőrzés meghosszabbításáról – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes emlékeztetett: a kormány szeptember elsején Magyarország teljes schengeni belső határszakaszán ideiglenesen visszaállította a határforgalom-ellenőrzést és a határőrizetet. Ezen a szakaszon 127 határátkelőhely vagy határátlépési pont van, amelyekből tízen van a személy- és a teherforgalomban is határellenőrzés. Ebből öt van nyitva a nemzetközi tranzitforgalom előtt is.

Kizárólag személyforgalmi belépésre 31 átkelőhely áll rendelkezésre, emellett 86 kisebb mezőgazdasági földút, erdei dűlőút vagy turistaút fizikai zárásának határőrizeti ellenőrzését is végzi a rendőrség – tette hozzá.

Fotó: koronavirus.gov.hu

MÜLLER CECÍLIA: KEDVEZŐEN VÁLTOZOTT A JÁRVÁNY DINAMIKÁJA

Kedvezően változott a járvány dinamikája, lassul a betegszám emelkedése – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

A járvány dinamikájára jellemző, hogy míg a 34-35-36. héten még hétről hétre megháromszorozódott az új esetek száma, a 36.-ról a 37. hétre a másfélszeresével nőtt, a 37.-ről a 38.-ra egyharmadával, az utóbbi napokban pedig már csak 2 százalékkal nőtt az új megbetegedések emelkedése. Az utóbbi tíz napban alulról közelíti az ezret az új megbetegedések száma – ismertette.

Fotó: koronavirus.gov.hu

A reprodukciós ráta a korábbi kettőnél is magasabb értékről visszaesett és már csak kicsivel haladja meg az egyet, azaz egy pozitív személy csak egy másikat fertőz meg – tette hozzá a tisztifőorvos.

Ugyanakkor arra is figyelmeztetett: az országban mindenhol jelen van a betegség, bárki elkaphatja, ezért fontos a higiéniás rendszabályok, a távolságtartás és a maszkhasználat szigorú betartása.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb