Gasztro

A fakuló napfényben elkél a vitamin: indul az alma szezonja

Ha lemerült elemeinket instant szeretnénk tölteni, remek választás lehet az egészség örök klasszikusaként jegyzett alma. A Mars téri csarnokból bármikor felmarkolhatjuk az ízletes választékot, de a Vitamin Szalon áruházakban is rendelhetünk fogunkra való minőséget. Legyen szó akár az ízbombaként repítő starking – mutsu kombóról, vagy éppen a fanyar napindítóként említhető idaredről.

Az őstermelők egyfajta promóciós kampányaként felfogható, július óta tartó Friss Zöldség és Gyümölcsök Ünnepének digitális fórumain újabb illusztris nagyság járt utána nevezetességünk titkának. Az Európai Friss Kalandok program utánajárt az alma ókor óta ismert egészségmegőrző hatásainak. Ennek keretében Marton Adrienn ételstylist még az egyik legnagyobb hazai almatermelőhöz is ellátogatott, hogy feltárja az alma titkait, a látogatásból pedig kiderült néhány szakértői meglátás is az alma egészségmegőrző hatásáról. Pontokra szedjük a megfigyeléseket.

1, Nagyszerű vitamin- és tápanyagforrás

Az alma tartalmaz A-vitamint, B-komplex-, illetve C-vitamint, káliumot, kalciumot, cinket, magnéziumot, fluort, jódot, foszfort, nátriumot, szelént, pektint és vasat.

2, Csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát

Az almában megtalálható antioxidánsok a sejteket károsító folyamatok semlegesítésével hatnak jótékonyan egészségünkre, erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentő- és rákmegelőző hatással rendelkeznek. Kanadai kutatók vizsgálataik során antioxidáns tartalmuk alapján rangsorolták az almafajtákat. Megállapították, hogy a piros almafajták antioxidáns tartalma magasabb, ezért egészségesebbek. A sorban az első zöldalmafajta az ötödik helyre került a listán, nagyjából fele annyi antioxidánst tartalmazott, mint az első helyen szereplő piros alma.

3, Segíti az emésztést

Magas rosttartalmának köszönhetően az alma kétszeresen is jótékonyan hat az emésztésre. Rosttartalmának egyharmadát a pektin adja, ami javítja az anyagcserét, savtartalma pedig a bélmozgást serkentve kedvez az emésztési folyamatoknak. Megköti a bélben a rákkeltő anyagokat, csökkenti a vastagbél daganatok kialakulásának kockázatát. Az édesanyák tudják, hogy az alma hatékony hasmenés ellen, ezért a kisgyerekeknek gyakran adnak reszelt almát ilyen panaszokra.

4, Rendben tartja a koleszterinszintet

A magas koleszterinszint számottevően növeli a különböző szívbetegségek és a szélütés kockázatát. Az almában bőségesen megtalálható pektin azonban képes csökkenteni azt, jelenlétében ugyanis a táplálékkal elfogyasztott koleszterin nem szívódik fel, hanem a bélcsatornában marad, amíg ki nem ürül onnan. 

5, A magas vérnyomás ellen is hatásos lehet

Káliumtartalma miatt az alma a szívinfarktus és a magas vérnyomás ellen is hatásos lehet.

Fotó: webbeteg.hu

6, Csökkentheti a savképződést

A tapasztalatok szerint az alma csökkenti a vesekő- és húgysavképződést, mivel organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat.

7, Almával az egészséges, fehér fogakért

Az almafogyasztás serkenti a nyáltermelést a szájban, ezáltal segíthet megakadályozni a fogszuvasodást. Az almasav világosító hatása hatékony lehet a fogak elszíneződése ellen.

8, A fogyókúrából sem érdemes kihagyni

Az alma rendkívül gazdag a pektin nevű, vízben oldható rostban, amely teltségérzetet okoz, csökkenti a cukor felszívódását, és segíti a szervezet méregtelenítését. Az alma kb. 85%-a víz, fruktóz tartalma azonban viszonylag magas. Fogyókúrából ennek ellenére sem szabad kihagyni számos jótékony tulajdonsága miatt, melyeknek köszönhetően az egészséges életmód és kiegyensúlyozott diéta egyik nélkülözhetetlen eleme, a cukorbetegeknek azonban figyelniük kell fruktóztartalmára.

IDEÁLIS VÁLASZTÁS EGY DIDERGŐS DÉLUTÁNHOZ

Az őszi időszakban se hagyjuk ki az almát napi étkezéseinkből, mert rendszeres fogyasztása nagyban hozzájárulhat egészségünk megóvásához, szervezetünket felkészíti a vitaminhiányosabb téli időszakra. Ha az almát alaposan megmosva, kimagozva, gusztusosan feldarabolva tesszük a család elé, egészen biztos, hogy mindenki megkóstolja! Sőt, egy közös családi filmnézés alatt akár a popcorn helyett is beválhat! Ha szeretnél mindig finom, zamatos almát vásárolni és megtanulni a trükköket, nézd meg a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe keretében készült videót, amelyben Marton Adrienn a finom alma titkának járt utána.

Jó tudni!

A hasznos vegyületek (például: flavonoidok, chlorogénsav stb.) legnagyobb számban az almahéjában vannak jelen, ezért leginkább hámozás nélkül, nyersen ajánlott fogyasztani ezt a gyümölcsöt.

Fontos!

Az almamag kis mennyiségű ciánt tartalmaz, lehetőleg ne rágjuk szét és ne nyeljük le!

Örömteli tény, hogy az egyre egészségtudatosabb társadalmunk csökkenő mennyiségű élelmiszert dobott ki az utóbbi esztendőben, mely összetételében utalt a megváltozott táplálkozási szokásokra is:

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb