Közélet

Napi összefoglaló: jönnek az első tram – train szerelvények, baleseti helyszínek toplistája Szegeden

Már négy Citylink tram – train is érkezik nagyjából két hónap múlva a valenciai gyárból régiónkba, az év elején állhatnak próbaüzembe. Országosan növekedő halálozásszám (24), megyénkben 27 újabb megbetegedést regisztráltak, megállapították, hogy A – s vércsoporttal a legnagyobb az esély a fertőződésre. Szomorú epizódként a a magyar válogatott korábbi kapitánya, Jan De Brandt ezentúl csak online igazgathatja a szegedi röpiéletet, és illusztráltuk az utóbbi napok alapján Szeged, baleseti értelemben toplistás helyszíneit.

KORDÁBAN TARTOTT FERTŐZÉSSZÁM MELLETT IS NÖVEKSZIK A HALÁLOS ÁLDOZATOK SZÁMA

816 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 33 114 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 24 beteg – közülük tizenheten hetven év felettiek – így az elhunytak száma 877 főre emelkedett, 9149-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 23 088 fő. 656 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 41-en vannak lélegeztetőgépen.

AZ ÉV ELEJÉTŐL ISMERKEDHETÜNK MEG AZ ELSŐ TRAM – TRAIN SZERELVÉNNYEL

Már csak körülbelül két hónapot kell várnunk az első szerelvényre: a körülményekhez képest viharos gyorsasággal készült el az első négy Szegedre és Hódmezővásárhelyre szánt tram – train Valenciában. Nem minden zajlott az eredeti ütemterv szerint: a gyártás a járvány miatt két hónapot csúszott, de a tervek szerint november végén – december elején befuthat az első szerelvény Magyarországra, jövő ősszel pedig már utazni is lehet vele.

HA A – S A VÉRCSOPORTOD, FOKOZOTTAN ÜGYELJ MAGADRA

Az IFLScience nevű portál számolt be arról a nemzetközi kutatásról, amely a vércsoport típusa és a koronavírus megfertőződések közötti összefüggéseket vizsgálta. A több százezer beteg bevonásával készült kutatás bebizonyította, hogy az A-s vércsoporttal rendelkezőek nagyobb valószínűséggel produkálnak pozitív mintát, míg a 0-sok rezisztensebbek, vagyis ellenállóbbak a kórokozóval szemben.

ONLINE ÜZEMMÓDRA LÉPETT A BELGA SZAKMAI IGAZGATÓ SZEGEDEN

A Szegedi Röplabda Sportegyesület különleges helyzetbe került nyáron kinevezett szakmai igazgatója kapcsán. A hatvanas éveit taposó Jan De Brandt egészségügyi kihívásai mellett a járványhelyzet okozta edzéshiányok miatt is akadályoztatott volt munkája teljes körű elvégzésében – mondta Varga Tamás. Mindezek fényében, hosszas konzultációt követően a klub döntött: a korábban két nemzet válogatottját irányító belga szakember szerződését 2022. május 30-ig hosszabbították meg, illetve született, hogy a járvány második hullámának végéig hazájából, Belgiumból online végezheti munkáját.

SZEGED LEGVESZÉLYESEBB ÚTSZAKASZAI

Te is úgy érzed néha a szegedi forgalomban, mintha a Destruction Derby című videójáték valamelyik pályáját próbálnád teljesíteni? Nem vagy vele egyedül, tegnap Szegeden és közvetlen környékén 4 nagyobb karambol is történt, a múlt héten pedig volt olyan nap, amikor 21 (!) baleset szaladt össze röpke 24 óra alatt a Napfény Városában. Összekaptuk, melyek a legveszélyesebb útszakaszok, hol kell a leginkább vigyáznod, ha egyben szeretnél kiszállni az autódból.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb