Szegedi Arcok

Szegedi Sikersztorik: falfirka vagy művészet? Ismerd meg a szegedi graffiti-királyt, Mone-t!

A szegedi Molnár Zsolt – közismertebb nevén Mone – 1995-ben kezdett el falfestéssel foglalkozni a Napfény Városában. A művészt egy amerikai dokumentumfilm ihlette, minek margójára maga is alkotni kezdett. Művei a 2000-es évek elején nyertek koncepciót. Sikere azonban azóta töretlen. Vallja, hogy a graffiti nem bűn és elismeri, hogy ő maga mindebben talált önmagára. Ma már nem csak hobbi, hanem hivatás is mindez a számára.

Mikor és milyen apropó kapcsán kezdtél el falfestéssel foglalkozni?

1995-ben egy amerikai dokumentum film, a Style Wars ihletett meg. Ekkor kezdtem el először hinni abban, hogy a művészet igen is csodákra képes. Ezt követően azonban a műveim nagyjából a 2000-es évek elején nyertek koncepciót. Azóta pedig folyamatosan azon dolgozom, hogy minél több, szegedi szabadfal váljon színessé, érdekessé és az emberek számára szerethetővé egy-egy odafestett képpel.

Az elmúlt 20 évben több tucat színes, érdekes és sokatmondó kép lepte el Szegedet általad. Milyen érzéssel tölt el egy-egy ebből szerzett visszaigazolás?

Nagyon jó érzéssel tölt el amikor a rajzaimnak van pozitív visszhangja. Jó érzés amikor az embereknek szemmel jól láthatóan is örömet okozok velük. Talán a legjobb és legkézzelfoghatóbb példám erre egy idősebb férfi, aki majdnem minden nap meglátogatja azt az általam festett panelházat, amelynek a falára egy kutyát rajzoltam. Azt látni, hogy nap, mint nap megmosolyogtatja és tetszik neki, számomra óriási boldogságot okoz.

Fotó: Mone78 Aerosol Fanatx hivatalos Facebook oldala

Ez az egyik oka annak, amiért mindezt jó csinálni. A másik meg maga az alkotás, annak a folyamata és persze a végeredmény. Megtervezni, lerajzolni, kitalálni a színeket, hogy pontosan mit és milyen festéket fogok használni, majd megfesteni az adott falat, amit aztán igazából akár három napig is tudok úgy nézni, hogy minden egyes alkalommal látok benne valami pluszt, valamit újat, amit közben magam sem vettem észre, hogy odafestek.

Mit jelent számodra a siker?

A legnagyobb siker a már fentebb említett visszajelzés. A falfestés művészete ma már számomra nem csak egy hobbi, hanem egy hivatás is, ahol kifejezhetem önmagam. Egy olyan életstílus, ami nem mindig hoz pénzt a konyhára és én ezt egyáltalán nem is bánom. Persze azért annak mindig nagyon örülök, ha a főállásom mellett, mellékállásban ugyan, de annál nagyobb szeretettel felkérnek egy-egy terület befújására, kidekorálására.

Milyen célok és tervek állnak előtted?

Azt remélem, hogy egyre több felkérés talál majd meg a jövőben, a célom ugyanis nem más, mint sok-sok szabad falfelületet díszessé tenni. Ahhoz viszont, hogy minél több felületen megmutathassam, hogy a graffiti nem bűn, sőt, mindez legális, a városvezetéstől kell engedélyt kapnom.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb