Mindenmás

Napi pakk, hétfő: Szegedre ér a hidegfront, Hugh Jackman szülinap

Hétfőtől beköszön az igazi ősz is Szegedre, lesz lehűlés és sok-sok eső is. Ma ünnepli születésnapját az X-Men filmek Loganje, és október 12. az a nap, amikor Kolombusz Kristóf megpillantotta Amerika partjait. Keverd meg a kávét, és készülj fel az új hétre a Szeged365 infóival!

MAI NÉVNAPOSOK

Miksa, Edvin, Edvina, Maximilián, Misa, Pilár, Rezső, Szeráf, Szerafin, Szerafina, Tirzusz – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 528 éve Kolumbusz Kristóf az Atlanti-óceánon hajózva meglátta a Bahamák partjait, amelyről azt hitte, hogy India. A hajónapló szerint 70 napi hajózás után, a 71. napon. A Bahamákon, a mai San Salvador szigetén kötött ki. Az utazáshoz kasztíliai Izabella királynő bocsátott három hajót a rendelkezésére. Kolumbusz nyugat felé haladva (Toscanelli 1474. évi térképe alapján) Indiába akart eljutni, hogy a luxuscikkek keleti kereskedelmét megszerezze Velence elől.
  • 217 éve Írországban megszületett Alexander Turney Stewart, az első amerikai nagyáruház létrehozója. Az egyházi pályára szánt Stewart 17 évesen vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol korábbi tanulmányainak köszönhetően ókori történelmet tanított egy magániskolában. Néhányszor hazalátogatott Írországba, ahonnan csipkével és rövidáruval megrakodva tért vissza, majd hamarosan rájött, hogy ez sokkal jobb üzlet, mint a tanítás. 1923-ban nyitott egy kis boltot a Broadway-n, amely főként azért tett szert gyorsan nagy hírnévre, mert Stewart módfelett figyelmes volt vevőivel. Alapelve volt, hogy minden vásárlót meg kell tartani, alkalmazottaival viszont rendkívül keményen bánt. Egyre több boltot nyitott, üzleteit újszerűen osztályokra bontotta, vevőcsalogatásra kitalálta a kirakatokat, majd 1848-ra felépíttette a legelső nagyáruházat. New York leggazdagabb embereként 1869-ben elkezdte megépíteni Long Islanden a munkások paradicsomának szánt Garden City-t.
  • 118 éve a magyar labdarúgó-válogatott első hivatalos mérkőzését játszotta. A csapat kapitánya Hajós Alfréd, olimpiai bajnok úszó volt. Bécsben volt a mérkőzés, ahol az osztrákok 5:0 arányú győzelmet arattak. Hajós Alfréd a magyar csapat balösszekötője volt. A mérkőzés legjobbja, Johann Studnicka mesterhármast rúgott nekünk. A magyar szövetségi kapitány Gillemot Ferenc volt.
  • Ma lenne 85 éves Luciano Pavarotti, többszörös Grammy-díjas olasz tenor operaénekes.
  • 78 éves lett Dózsa László színész, rendező, érdemes művész.
  • 71 éve született Rick Parfitt, angol zenész, énekes, dalszerző, a Status Quo ritmusgitárosa.
  • 52. születésnapját ünnepli Hugh Jackman ausztrál filmproducer, színész, filmszínész, az X-Men Farkasa.
  • 49 éve bemutatták a Broadway-n a “Jézus Krisztus Szupersztár” című musicalt.
  • 28. születésnapját ünnepli Josh Hutcherson, amerikai színész, az Éhezők viadala szereplője.

LESZAKAD AZ ÉG

Nem hihettük komolyan, hogy ennyire laza marad az október, és nem is kellett csalatkoznunk… sajnos. A hét elején megérkezik a hidegfront, szóval tartsd kézközelben az esernyőt, de olyan nagyon-nagyon hideg nem lesz még.

JÖNNEK A SÚLYOS ESETEK

Elhúzódó járvánnyal számolhatunk: “még az új koronavírus elleni védőoltás megjelenése sem hoz varázsütésszerű változást, sokkal inkább a védekezés harmadik fázisát hozza el” – tudhattuk meg Oroszi Beatrix orvos-epidemiológustól aki a Semmelweis Egyetem munkatársa is egyben. Szegedi Tudományegyetem matematikusaként fémjelzett Röst Gergely szerint a matematikai modellek segíthetnek igazán az optimális oltási program kialakításában.

AZ SZFE ESETÉRŐL TARTANAK ELŐADÁST AZ SZFE HALLGATÓI

Az utolsó Zsámbéki-osztály: Ha átléped a küszöbünk címmel láthatja a szegedi közönség a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak vizsgaelőadását október 12-én 19 órától a Kisszínházban. A darab témáját nem nehéz kitalálni: SZFE, SZFE, SZFE…

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb