Közélet

Kifejlesztették az új PCR – tesztet a SOTE – n, mely egylépcsős eljárásban mutatja ki a vírust

Ha épp egy Mekis kávézgatáson törnének rád a tünetek a Kárász esőfüggönyét sasolva, van egy jó hírünk: hamar rövidre zárhatod a dolgot. Ugyanis sokkal gyorsabban és egyszerűbben hozhat eredményt az az új PCR – teszt, amelyet Magyarországon fejlesztettek ki – említette Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese kedden a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.

AZ ÚJ TESZT KÖRÜLBELÜL KÉT ÓRÁT VESZ IGÉNYBE, AZ EREDETI ELJÁRÁS NEGYEDÉT

A rektorhelyettes elmondta, a PCR – tesztek a vírus örökítőanyagát (RNS) használják, hogy kimutathassák a kórokozót, ehhez azonban egy kétlépcsős eljárásra volt szükség: először kivonták az RNS-t, majd sokszorozták azt. A gyors PCR-teszt esetében egylépcsőssé válik az eljárás, és nincs szükség az RNS kivonására, amivel legalább hat órát spórolnak – tette hozzá. A teljes folyamat így körülbelül két órát vesz igénybe, és kevesebb szakemberre van szükség hozzá – hívta fel a figyelmet Szabó Attila. Elmondta azt is, az új tesztek megbízhatóak, és a gyártótól függ, hogy mikor állhat belőlük nagyobb mennyiség rendelkezésre.

A tervezett PCR – eljárás ütemezéséről utoljára egy hete írtunk: egy merőben új, diagnosztikus eljárás tesztelésében vett részt a Semmelweis Egyetem. Az új PCR -teszt lényege, hogy egylépésben, sokkal gyorsabban és egyszerűbben mutatja ki a koronavírust, mint amire eddig lehetőség volt – közölte egy hete az orvosegyetem.

Forrás: mti.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb