Kikapcs

Kiskarácsony, Szegeden: úgy fest, megtarthatják az adventi vásárt

Még javában folynak az egyeztetések, de úgy fest, a megfelelő járványügyi intézkedések betartása mellett, visszafogottabb formában, de megtarthatják a Szegedi Karácsonyi Hetek című rendezvénysorozatot – tudtuk meg városházi forrásainkból. A kérdéssel azt követően kerestük meg az illetékeseket, hogy a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ a koronavírus-járványra hivatkozva lefújta az idei Vörösmarty téri karácsonyi vásárt.

A MAI NAP EDDIGI MÉRLEGE: EGY KARÁCSONYI VÁSÁR MÍNUSZ

A koronavírus-járvány adventi időszakra várható tetőzése miatt elmarad az idei Vörösmarty téri karácsonyi vásár – írta közleményében a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK). A szóban forgó esemény az első idei, hivatalosan is törölt adventi rendezvény. A Szegedi Karácsonyi Hetek című rendezvénysorozat Széchenyi és Dóm téri vásárai kapcsán csak úgy záporoztak hozzánk az üzenetek a cikkünk megjelenése óta, mi pedig elkezdtünk nyomozni. A hivatalos közlemény még nem érkezett meg, de városházi forrásokból már körvonalazódni látszik a rendezvénysorozat idei koncepciója.

TAVALY TÉNYLEG SZEGED VOLT A DÉL-ALFÖLD ADVENTI FŐVÁROSA

Az eredeti tervek szerint november utolsó pénteken venné kezdetét a Szegedi Karácsonyi Hetek (ha a járványhelyzet nem durvul el addig), amely már évek dupla helyszínen várja a vendégeket: míg a Széchenyi téren egy szerethető, de kínálatát tekintve egy kicsit piaci beütésű, óriáskerékkel felturbózott, kommersz verzió kap helyet, addig a Dóm téren minden négyzetméter a meghitt hangulatról és a minőségi, kézműves portékákról szól. Az utóbbi helyszínen tavaly hatalmas tömeget vonzottak a szombati fényfestések vagy a vasárnapi gyertyagyújtások, de imádtuk a Mesés Kastélyt és a szalmalabirintust is – tényleg olyan volt az egész, mint egy adventi mesevilág.

A két fő helyszín között fél úton, a Dugonics téren és a Klauzál téren is egy-egy adventi melegedő várja a járókelőket, forralt borokkal és klasszikus lacikonyhával, az előbbi helyszínen Rudolffal, a gigantikus fényszarvassal, az utóbbin pedig Szeged közösségi karácsonyfájával kiegészülve.

TERVEZNEK VELE, DE LEHET, HOGY A DÓM TÉRI HELYSZÍN NÉLKÜL

A lényeg, hogy a Szegedi Városházán és a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft-nél terveznek az eseménnyel, a kérdés már csak az, hogy milyen formában. A legutóbbi forgatókönyv szerint a Dóm téri helyszín az idén nem épülne fel, kivédve ezzel azt, hogy a fényfestések idején óriási tömeg verbuválódjon össze a járványhelyzet kellős közepén. A hangsúly tehát maradna a Széchenyi téren, nomeg a két adventi melegedőn, városházi forrásaink szerint az is tervben van, hogy a vasárnap délutáni gyertyagyújtásokat a Dugonics térre vigyék át.

A végére, egy jó hír, csak hogy mindenki megnyugodjon: akárhogy is alakul a járványhelyzet, Rudolf marad.

Fotók: Szeged Tourinform

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb