Közélet

Operatív törzs: fontos az alapbetegségek karbantartása, és továbbra is kiemelt szerepe van a maszk használatának

Az operatív törzs mai tájékoztatóján elhangzottak szerint nagyon fontos, hogy senki se hanyagolja el alapbetegségét, hiszen az jelentősen növelheti a koronavírusos megbetegedés szövődményeinek kockázatát. Továbbá a tömegközlekedési eszközön maszk nélkül utazókat vagy a maszkot nem megfelelően viselőket a sofőr vagy üzlet esetében az üzemeltető és alkalmazottja köteles felszólítani a jogkövető magatartásra.

FONTOS AZ ALAPBETEGSÉGEK KARBANTARTÁSA

A több éve meglévő krónikus betegségek karbantartásának fontosságára hívta fel a figyelmet Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs online tájékoztatóján kedden.

Müller Cecília hangsúlyozta: jelentősen növeli a koronavírusos megbetegedés szövődményeinek kockázatát az elhanyagolt, nem rendszeresen karbantartott alapbetegség. A tisztifőorvos arra kérte a rendszeres gyógyszerszedőket, hogy konzultáljanak a háziorvosukkal.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Elmondta, hogy egyre több fertőzöttet, jelenleg 1519 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 160-an vannak lélegeztetőgépen. Az elmúlt 24 órában 28 beteg halt meg, mindegyiküknek volt valamilyen krónikus betegsége. Továbbra is jellemző a szív- és érrendszeri megbetegedés, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, és többüknek volt valamilyen autoimmun betegsége.

Hozzátette, hogy bővült az anyagcsere-betegségek köre is, a cukorbetegség mellett megjelent a köszvény. Az elhunytak között vannak továbbá daganatos betegek is.
A tisztifőorvos szólt arról is, hogy az operatív törzs jelenleg 28 óvodában és 16 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 130 osztályban és 3 teljes iskolában van digitális oktatás érvényben.

Fotó: koronavirus.gov.hu

A MASZK NÉLKÜL UTAZÓKAT A SOFŐR IS KÖTELES FELSZÓLÍTANI A JOGKÖVETŐ MAGATARTÁSRA

A tömegközlekedési eszközön maszk nélkül utazókat vagy a maszkot nem megfelelően viselőket a sofőr vagy az üzemeltető alkalmazottja köteles felszólítani a jogkövető magatartásra – mondta Kiss Róbert alezredes az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Az alezredes hozzátette, ugyanez vonatkozik a kereskedelmi üzlet üzemeltetőjére is, aki ha ezt elmulasztja, azzal megszegi a védelmi intézkedéseket. Ilyet hétfőn három alkalommal észleltek, ezért az üzemeltető figyelmét a rendőrök felhívták a jogkövető magatartásra, a szabályszegés tényére, és értesítették a hatáskörrel rendelkező kereskedelmi hatóságot is.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Kiss Róbert tájékoztatása szerint hétfőn a védelmi intézkedések megszegése miatt 12 esetben azért történt rendőri intézkedés, mert a tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot, 13 alkalommal pedig azért, mert kereskedelmi üzletekben, közintézményekben, illetve a jogszabályban meghatározott egyéb helyeken szegték meg a védelmi intézkedések szabályait.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb