Szegedi Arcok

Az MTA ünnepélyes átadóján két szegedi kutató vehetett át Bolyai – emlékplakettet

A legjobbak legjobbjai kaphatják: az MTA teljesítmény-központú, magas presztízsű országos ösztöndíja a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj. Az ösztöndíj támogatásával kutató, munkájukról szóló jelentésükre kiemelkedő minősítést kapó ösztöndíjasoknak az Akadémia emléklapot adományoz. Közülük is a legjobbak MTA Bolyai-plakett kitüntetésben részesülnek. Idén 14 kutató nyerte el az elismerést, köztük két szegedi tehetség.

ONLINE KÖZVETÍTÉSSEL KÍSÉRT ZÁRTKÖRÚ DÍJÁTADÓ

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat a Magyar Tudományos Akadémia hozta létre 1996-ban a pályakezdő fiatalok tudományos életpályájának tervezhetősége és a fiatal kutatók itthon tartásának elősegítése érdekében. A korábbi években a júniusi hagyományos és nagyszabású Bolyai-napon adták át a kitüntetéseket, idén azonban a járványra való tekintettel zártkörű, online közvetített rendezvényen vehették át a kutatók az elismerést. 

EZÚTTAL CSAK A LEGKIVÁLÓBBNAK BIZONYULÓ 14 FŐ LEHETETT JELEN A RENDEZVÉNYEN

Ebben az évben huszadik alkalommal adta volna át az MTA elnöke és Tulassay Tivadar, a Kuratórium elnöke a plaketteket és az emléklapokat, azonban a Covid-19-járvány miatt az ünnepélyes rendezvényen a 184 zárójelentést benyújtó ösztöndíjas közül csupán a 14 legkiválóbb, Bolyai-plakettet elnyerő kutató lehetett jelen. Rajtuk kívül 80 főnek ítéltek kiemelkedő szakmai minősítésű eredményeiért Bolyai-emléklapot.

KETTEN ÉRKEZTEK SZEGEDI SZÍNEKBEN

A plakettel jutalmazott fiatalok közül két fő érkezett Szegedről. Kintses Bálint MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa humán mikrobiom és a patogén baktériumok közötti géncsere evolúciós folyamatait kutatja. Eredményeit a Nature folyóirat a humán bél-mikrobiom kutatás legfontosabb témái közé emelte 2019-ben. Tombácz Dóra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi karának kutatója a vírusok genetikai szabályozásának feltárására tett kísérletet, eredményei várhatóan a biológia és az orvostudomány területén is kamatoztathatóak lesznek.

Sorban jönnek a rangos elismerések az SZTE számára: kedden a Neurológiai Klinika docense, Dr. Zádori Tibor kapta a Szent – Györgyi Albert orvosi díj különdíját:

Forrás: mta.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb