Mindenmás

Napi pakk, csütörtök: esős idő jön, indul a nemzetközi gitárfesztivál, Rudolf Péter szülinap

Nem tartott sokáig a napsütéses időszak Szegeden, ma ismét esős napra ébredünk. Sajnos csak a monitorok előtt, de kezdetét veszi a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál, és ma ünnepli születésnapját Rudolf Péter is. A reggeli melegítő tea mellé sok-sok érdekes infóval indítjuk a csütörtök is!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Teréz, Aranka, Aurélia, Auróra, Berény, Dominik, Hedda, Hédi, Hedvig, Rella, Relli, Rézi, Tegza, Tekla, Tereza, Teréza, Terézia, Teri, Terka, Tessza, Vilma – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 270 éve megindult a menetrendszerű postakocsijárat Bécs és Buda között.
  • 206 éve megszületett Mihail Lermontov orosz költő, drámaíró, Puskin mellett az orosz romantika kiemelkedő alakja.
  • 176 éve jött világra Friedrich Wilhelm Nietzsche német idealista filozófus.
  • 140 éve végleg elkészült a kölni dóm, 632 évvel az építkezés megkezdése után. A dóm alapkövét 1248.08.15-én helyezték el. A XIV. században készült el a főoltár, a déli oldalhajó és a déli torony második emelete. A főhajó befejezése után (1508-1509) ideiglenesen leállították az építési munkálatokat és csak 1842-ben folytatták. A német gótika kiemelkedő alkotását I. Vilmos császár jelenlétében fejezték be, aki fényes ünnepi felvonulást rendezett, ahol az építkezés történetét mutatták be. Az égbetörő kölni dóm a német nemzeti egység szimbóluma lett.
  • 133 éve született Frederick Fleet tengerész, aki a Titanic végzetes éjszakáján először látta meg a jéghegyet. A hat őrszem egyike a Titanic legénységéből. A hajó végzetes éjszakáján 1912 április 15-én ő és társa, Reginald Lee volt szolgálatban. A jéghegyet alig 460 méterre a hajótól vette észre, majd meghúzta a vészharangot és letelefonált a hídra. A szolgálatos tiszt parancsára a hajót elfordították, de már túl késő volt: a Titanic öt rekeszét felszakította a jéghegy. Fleet 1 óra 55 perckor menekült meg, a 6-os csónakban.
  • 103 éve látta meg a világot Marion O’Brien Donovan, aki feltalálta az eldobható pelenkát, és Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas film- és színházi rendező, színész, festő.
  • 100 éve született Mario Puzo amerikai író, A keresztapa megalkotója.
  • 61. születésnapját ünnepli Rudolf Péter Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színész, szinkronszínész.

ESŐS NAP ELÉ NÉZÜNK

Egy napra ismét visszatér a csapadékos időjárás Szegedre, és igen, csütörtök lesz az. Reggel hűvös, nap közben viszont kicsit kellemesebb hőmérsékletre kell számítani, de azért jobb úgy készülni, hogy bármikor eshet egy kis eső is.

KEZDŐDIK A SZEGEDI NEMZETKÖZI GITÁRFESZTIVÁL

Idén, a koronavírus járvány okozta helyzet miatt rendhagyó módon az online térben lesz elérhető a 21. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál, amelyet október 15 – 18 között rendeznek meg. Lesz itt minden, zene, koncert, gitártanulás, és bemutatkozási lehetőség is a hírnévre áhítozó tehetségeknek.

TALÁLKOZZ A SIRÁLY ALKOTÓGÁRDÁJÁVAL A MONITOR ELŐTT!

Online közönségtalálkozót tart október 14-én 18:00 órától a Szegedi Nemzeti Színház. A teátrum Anton Pavlovics Csehov Sirály című darabjának október 23-i premierje előtt rendezi meg az eseményt. A bemutatóval kapcsolatos élő közvetítésre a színház hivatalos Facebook oldalán, helyszíni nézők nélkül kerül sor.

MÁGNÁS MISKA: MA LETT VOLNA, DE ELMARAD

Pedig már annyira rákészültünk: a Szegedi Nemzeti Színház tájékoztatása szerint az egyik szereplő sérülése miatt a Mágnás Miska 2020. október 15 – én (csütörtökön) 19 órára tervezett előadása elmarad. Nem maraduk azonban sokáig a Korláthy grófot megviccelő Miska poénjai nélkül: a megváltott belépők az október 16-i, 17-i, november 13-i vagy 14-i Mágnás Miska előadásokra átcserélhetők az elmaradt előadás dátumától számított 14 napon belül a színház jegyirodájában.

NEM MINDENT TARTANAK A VIRTUÁLIS TÉRBEN: IZGALMAS BESZÉLGETÉSSEL KÉSZÜL A REÖK

A Kalandozások a zsidó kultúrában nevet viselő beszélgetés-sorozat keretében több olyan közismert személy, művész tesz “vallomást” a Napfény Városában, akik személyiségére, művészetére mély hatást gyakorolt a zsidó kultúra. Az eseményre csütörtökön, este 19:00 órakor kerül sor a Reök-palotában.

ÍGY ÉRKEZETT MEG AZ ÓRIÁSKERÉK SZEGEDRE

Emlékszel még az érzésre, amikor tavaly a Szegedi Karácsonyi Hetek 40 méteres óriáskerekén érezhettük magunkat a fellegekben? Díszkivilágításban úszó város, nyüzsgő forgatag, meseszép belváros. A fíling úgy tűnik, az idén is meglesz: bár az idei rendezvénysorozat mikéntje még nem teljesen tisztázott, a látványosság már megérkezett Szegedre, jelenleg a Cserepes Sori Piac parkolójában dekkol.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb