Közélet

Operatív törzs: már a háziorvosoknál az influenza elleni védőoltás, karantén nélkül lehet Romániába utazni

Már a háziorvosoknál az influenza elleni védőoltás, érdemes felvennie nem csak azoknak, akik a magas kockázatú csoportokba tartoznak, hanem mindenkinek, aki sok emberrel találkozik a munkája során. Továbbá karanténkötelezettség nélkül lehet Romániába utazni, hangzott el az Operatív törzs mai tájékoztatóján.

MÁR A HÁZIORVOSOKNÁL VAN AZ INFLUENZA ELLENI VÉDŐOLTÁS

Megérkezett a háziorvosi praxisokba és az üzemorvosokhoz az influenza elleni védőoltás – közölte Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos arra kérte a koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozókat, hogy éljenek az idén mindenkinek ingyenesen biztosított védőoltás lehetőségével. Elmondta, hogy a felnőtteknek adható, három komponensű vakcina két A típusú és egy B típusú influenzatörzs ellen nyújt védelmet. Járványként jellemzően az A típusú influenza jelenik meg, a védőoltás tehát kellő védelmet biztosít járvány esetén.

Fotó: MTI

Müller Cecília kitért arra, hogy a koronavírus ellen az influenza elleni védőoltás nem ad védelmet, ugyanakkor mindkét vírus “célszerve az alsólégúti traktus”, ezért fontos legalább az egyik ellen védekezni. Majd hozzátette, nemcsak a krónikus betegségben szenvedőknek, a munkájuk miatt magas kockázati csoportba tartozóknak is különösen fontos beoltatni magukat. Példaként említette az egészségügyben, a szociális intézményekben dolgozókat, a kormánytisztviselőket, a rendvédelemben és a közlekedésben dolgozókat, akik sok emberrel találkoznak munkájuk során.

CSÜTÖRTÖKTŐL KARANTÉNKÖTELEZETTSÉG NÉLKÜL LEHET UTAZNI ROMÁNIÁBA

Csütörtöktől karanténkötelezettség nélkül lehet Magyarországról Romániába utazni – közölte Kiss Róbert alezredes az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Az alezredes elmondta, a romániai országos járványügyi operatív törzs az európai betegségmegelőzési és járványvédelmi központ hétfői adatai alapján frissítette a magas kockázati besorolású országok listáját. A román rendvédelmi szervek döntése alapján csütörtök hajnaltól Magyarország nem szerepel az emelt kockázatú országok között – tette hozzá.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Kiss Róbert elmondta, hogy a rendőrök az elmúlt 24 órában 39 esetben intézkedtek azért, mert tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelően viseltek maszkot. Az üzletekben, közintézményekben ugyanezért a szabályszegésért 37 esetben volt szükség intézkedésre. Arról is beszámolt, hogy zökkenőmentes a forgalom az ország határain, a közlekedők a csanádpalotai, röszkei, tompai és beregsurányi határátkelőn számíthatnak 2-3 órás várakozásra.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb