Sport

Nem sikerült a triplázás: hosszabbításos krimiben maradt alul a SZEDEÁK a Falco ellen

Pedig nagyon készültek rá a srácok! A BL – résztvevő szombathelyiek a szegediekkel ellentétben első meccsüket játszhatták az elitligában. Két siker után önbizalomtól duzzadva indultak neki a fiúk az Arena Savaria bevételének, és a harmadik negyedig egymást felülmúlva építettek ki 10 pontos előnyt (52:62). Az idegek harcában a hazaiak összekapták magukat, és végül hosszabbításos győzelmet arattak a parázs összecsapáson (95:93).

ADOK – KAPOKKAL, MASSZÍV LÁTVÁNYELEMEK KÍSÉRETÉBEN ZAJLOTT AZ EGÁLOS ELSŐ NEGYED

A meccs érdekességeként Szrecsko Szekulovics és Darren Govens is bajnoki címet jegyezhetett korábban a Falco színeiben, így egyáltalán nem volt ismeretlen a fiúk számára a győzelemhez vezető út a honi szinten kiemelkedően erős ellenféllel szemben. A Jászberény (89:67) és a Sopron (102:81) kiütése után most egy topcsapat jöhetett szembe, ám a SZEDEÁK klubtörténelmet szeretett volna írni harmadik sikerével. Jól indult a parti, rövid kapkodást követően Dickey kis híján a gyűrűt is leszakította. Haraptak a srácok: Dzeletovic büntetői után (0:4) csak a 4. percben talált be először az őrületesen kemény védekezéssel meghajtott Falco. A lassan levegőhöz jutó sárgák Searcy emberről berántott zsákolása után a parádézó Benke révén találtak magukra (11:6), de Dickey bravúros megoldása után Kerpel – Fronius Gáspár és az extra motivációval pörgő Govens trojkájával érte utol ellenfelét a Szeged (13:13). Benke és Dzeletovic folytatta a triplaparádét, ám végül pedig Lake pontjaival a Falco szerzett előnyt az első negyedben (20:19).

A SZÜNETIG SZIGORÚ VÉDEKEZÉSSEL, EGYSÉGES TÁMADÓJÁTÉKKAL 5 PONTOS ELŐNYT DOLGOZOTT KI A SZEDEÁK

A folytatásban vasszigorral mímelt védőfigurák után egy – egy hármassal sikerült tartósan ellépni: Kerpel – Fronius Gáspár, és bátyja, Balázs is kifodrozta a légteret a triplavonalon túlról, majd bravúros közelije után Zack Brown folytatta a sort (28:36). Az irgalmatlan tülekedésben a Falco most vagy hat teljes percen át képtelen volt betalálni. A sárgák egyszerűen nem lelték a vendégvédekezés ellenszerét, vagy elvakította őket a Napfény városa? Nagyon lassan mozdult ki a kátyúból a vasiak szekere, de csak 1 – 1 pontocskával tudták felvenni a ritmust a pauzáig. Eközben a Szegednél Kerpel – Fronius Balázs zúdított ívtrojkát, de a zseniálisan osztogató – pattanózó (a meccsen csaknem tripla – duplával záró) Govens is követte a példáját. A saját nevelésű Benke Szilárd oltott tüzet távolról a vasiaknál, majd Lake rántotta elementáris hévvel a gyűrűbe, de az erődemonstráció után is a hidegebb fejjel pörgő vendégeknél maradt az előny a szünetig (37:42).

Fotó: szte-szedeak.hu

DZELETOVIC VOLT A MÉRLEG NYELVE A HARMADIK FELVONÁSBAN

A pauza után úgy tűnt, mintha vért ivott volna a Szombathely, de a hazaiak legnagyobb meglepetésére tromfolta a vehemenciát a SZEDEÁK: a sárgák kiszorított helyzetekből erőlködték rá a rendre lecsorgó dobásokat, a jó védekezésből építkezve pedig Govens tudott elszakadni egy sikeres közeli erejéig majd Dzeletovic emelt egy az egyben félhorgot. Mivel leindításból Keller is utolérhetetlen vágtát zárva ziccerezett, tíz fölé hízott a differencia (37:48). Nem találta a meccs kulcsát a Falco: Anderson ugyan bevert egy tempót, méltó válaszként Keller sokkolt triplával, és Dickey is beszuszakolt egy közelit (39:53). Megszólalt a hazai vészcsengő, a 14 pontos fór már nagyon komoly lélektani előnyt jelentett a SZEDEÁK számára. Váradiék ijedtükben gyorsan berámoltak öt pontot, erre Dickey válaszolt (44:55). Ismét passzívabb szakasz jött, 3 percig nem láthattunk mezőnykosarat, ellenben a 9 hazai lepattanó már megmutatta a több fokozattal gyorsító sárgák dominanciáját. Lake tekintélyt parancsoló pontja után Dzeletovic forgatta be emberét, majd kötélidegekkel szórt tempóit követően kintről is bevágta a pattanásig feszülő helyzetben. A záró felvonás előtt 10 ponttal ment a SZEDEÁK (52:62).

A KIHAGYOTT BÜNTETŐK MEGBOSSZULTÁK MAGUKAT: HOSSZABBÍTÁSRA MENTETTE A MECCSET A FALCO

A Szeged eddig hozta magát, de azért lehetett sejteni, hogy ez egy teljesen más kávéház lesz az előző meccsek erődemonstrációi után: Evan Bruinsma és Milosevic kezdett parádézni a pihent magasemberek közül, sziklaszilárd pattanózásaik után pedig rendre villámgyorsan végigvitt lerohanások kövezhettek. A repülőrajt kitartott, Anderson világvégéről besüllyesztett triplája, majd Searcy közelije után már teljesen elolvadt az előny (62:62). A 10 pontos hazai futás után sem volt vége: Dzeletovic kintről volt eredményes, sőt a Benke – Bruinsma duó megoldásai után Kerpel – Fronius Balázs is bepaskolta a magáét (66:67). Közelgett a faultpárbaj, ahol sajnos négy alkalommal is hibáztunk, így nem tudtunk ellépni a fáradni látszó hazaiaktól (70:71). Hamarosan azonban megtört a jég, Govens két közelije után Brown zúgatott trojkát (72:78). A töredezett játékban mindkét oldalon kimaradt 2 – 2 büntető, de a sárgák kezdtek visszamászni, és Milosevic a legrosszabbkor tudta le hibátlanul a vonalpenzumot (76:78). Anderson kintről fordította meg az állást, majd újabb jó büntetőzés után már (81:78) a FALCO ment hárommal. Kerpel – Fronius Gáspár viszont nem volt szívbajos: mindhárom büntetőjét bevágta a törvényszerűen érkező odapiszkálás következményeként, jöhetett a hosszabbítás (81:81).

A TÚLÓRÁBAN IS UTOLSÓ VÉRIG MENT ELŐRE A SZEDEÁK

Az 5 perces ráadásban átmentette lendületét a Falco: a jó szériában levő hazaiaknál Anderson osztott zseniális gólpasszt Doktornak, majd egy elorzott labdával végigloholva maga is betalált (85:81). Vége? Aligha!! Bár Govens – t és Dickey – t is kiszórták a taktikai kontaktokat követően, maradt még kakaó bőven: Zack Brown 2 vonalas megoldása után ordító hármast hajított a messzeségből (85:86), Anderson száguldására méltó válaszként pedig az önkívületben elszakadó Kerpel – Fronius Balázs suvasztotta be öccse asszisztját. Benke gyilkos távolija nagyon rosszkor jött (92:88), ám Kellerék csúszva – mászva, de visszajöttek sorozatos büntetőiket követően (92:91). Képtelen volt akcióból betalálni a Szeged, noha a túloldalon sem jöttek a tiszta befejezések. Nyílt a finis: Milosevic bősz centerforgója után csak 1 pontot kapart be a kiharcolt hiba után, majd a bravúros támadót tépő Keller Iván egyenlített a társak üdvrivalgásában (93:93). Másodpercek voltak hátra, és végül a faultot kicsikaró Anderson jó megoldásai után Dzeletovic hármasa perdült le: kínkeserves győzelmet aratott a Falco (95:93).

Falco-KC Szombathely–Naturtex-SZTE-Szedeák 95–93 (20–19, 17–23, 15–20, 29–19, 14–12) – hosszabbítás után
Tippmix férfi NB I./A csoport, 5. forduló. Szombathely, vezette: Benczur T., Söjtöry T., Frányó P.
Falco: ANDERSON 19/6, Doktor 4, BENKE 18/12, Bruinsma 13, Searcy 14, Csere: Váradi 8/3, Lake 7, MILOSEVIC 10, Dancsecs 2. Vezetőedző: Gasper Okorn.
Naturtex-SZTE-Szedeák: Kerpel-Fronius G. 12/6, GOVENS 15/3, Brown 15/9, DZELETOVIC 17/9, DICKEY 13, Csere: KELLER 10/3, Mayer 2, Kerpel-Fronius B. 10/6, Olasz. Vezetőedző: Szrecsko Szekulovics.
Kipontozódott: Bruinsma (37.), Váradi (40.), ill. Dickey (39.), Govens (40.), Brown (45.).

Szrecsko Szekulovics: – Egy hosszabbításos vereséggel a bajnok otthonában nem lehetek elégedetlen. Nagyon közül voltunk, majdnem megszereztük a győzelmet. Büszke vagyok a fiúkra, ők mindent megtettek a győzelemért, le a kalappal előttük. Gratulálok a Falconak!

A KÖTELEZŐKET HOZTÁK A FIÚK

A jászberényi mészárlás után (89:67) Újszegeden már láthattuk az idényre remekül összeálló Szeged erődemonstrációját (102:81), hiszen a Sopront igazi örömjátékot követően gázolhatták el a fiúk:

Forrás: hunbasket.hu/szte-szedeak.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb