Kikapcs

Szeged 365 fotóriport: Bárka Kézműveskikötő 2.0

Mit csinál az ember fia, ha van egy kis szabadideje, ráadásul a bejósolt eső helyett egészen tűrhető idő van Szegeden? Kiugrik megnézni a FOKA-n két hete indított Bárka Kézműveskikötőt, ami első érzetre egy kicsit olyan, mint a Hídivásár, híd, tömeg és idegbaj nélkül. Szeged 365 fotóriport plusz turbó élménybeszámoló Szeged vadiúj kézműves vásárából.

HÍDIVÁSÁR KICSIBEN, HÍD NÉLKÜL

A képlet egyszerű, egyben működőképes: adott (1.) a fránya járványhelyzet, ahol 500 főnél nagyobb rendezvényt tilos tartani, (2.) több tucat vásár és egyéb értékesítési platform nélkül maradt kézműves, (3.) és egy szegedi fickó, aki anno kitalálta az azóta legendássá vált Szegedi Hídivásárt.

Valahogy adta magát, hogy ebből előbb vagy utóbb mini-rendezvények lesznek, melyekhez már csak egy klassz helyszín kellett. A FOKA minden szempontból tökéletes: közel van a belvároshoz, hangulatos, ráadásul elég nagy ahhoz, hogy akár nagyobb embertömeg is szellősen meglehessen egymás mellett (erre speciel most nem volt szükség, látogatói számát tekintve a második Bárka egy kicsit light-osra sikerült).

A koncepció több szempontból is szimpatikus, de a legjobb fej húzás talán az, hogy az első pár alkalmat ingyenessé tették a szervezők – nem csak a vendégek számára (ez egy kézműves vásár esetében kb. alap), hanem a kiállítóknak is, akiket elég rongy helyzetbe sodort a koronavírus és az összes nagyobbacska fesztivál törlése. A koncepcióról Mocselini Rudolf főszervezőt faggattuk, aki már nem ma kezdte a szakmát: ő alapította a Szegedi Hídivásárt és kb. két évtizedig ő vitte a Dóm téri adventi rendezvénysorozatot is.

Exkluzív Szeged365 interjú a Bárka főmatrózával:

ILYEN VOLT A MÁSODIK ALKALOM

Két hete közel telt házzal pörgött a Bárka Kézműveskikötő, ma délután viszont sokkal óvatosabb vendégszám várta Török Kornél fotóriporterünket. Hogy a szolídabb érdeklődés oka a visszafogott marketing vagy a nem túl barátságos időjárás volt-e, nem tudjuk, minden esetre a kiállítói részen nem múlott a dolog: hagymalekvártól a kézműves ékszereken át az ajándéktárgyakig egytől-egyig minőségi portékák várták a kilátogató szegedieket. Továbbra is nagy sláger a levendulából készült minden (is), nomeg a háztáji gasztro-különlegességek, lekvártól a szörpökön át a szószokig vagány kis választék várt kint.

Mi 5 körül voltunk a helyszínen, a megkérdezett árusok szerint kora délután többen voltak, ráadásul aki kiment, általában célirányosan érkezett – többségük szerint megérte bejelentkezni a vásárra.

Röviden összefoglalva: hangulatos helyszín, jó fej kézműves cuccok, még jobb fej emberek, szerettük.

Apropó, a folytatás: egy hét múlva, október 24-én tovább csavarnak a koncepción a szervezők, ezúttal a klasszikus értékekre fókuszálva, jön majd a Bárka Antikkikötő a FOKA-n.

Fotók: Török Kornél, Szeged365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb