Mindenmás

Napi pakk, vasárnap: pályán a Szeged-Csanád GA, Van Damme szülinap

Hűvös, de legalább napos lesz a vasárnap Szegeden, hazai pályán játszanak a focisták, és ma emlékezhetünk Dugonics Andrásra is. Készíts egy kiadós reggelit, kavard meg a kávét, mi pedig már hozzuk is a legfontosabb infókat mára is!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 280 éve született Szegeden Dugonics András, az első magyar regény, az Etelka írója. Első írásai költemények voltak magyar, illetve latin és német nyelven. 1774-ben Trója veszedelme címmel a klasszikus eposzokat dolgozta fel prózában, 1780-ban pedig elkészítette az Odüsszeia első magyar fordítását is, amely Ulissesnek, ama híres és nevezetes görög királynak csudálatos történetei címen jelent meg. 1786-ban fejezte be mindmáig legismertebb munkáját, az Etelkát, az első valódi magyar regényt. A cenzúra csak 1788-ban engedélyezte a mű megjelenését, amely ugyan a honfoglalás korában játszódik, de aktuálpolitikai célzattal, II. József németesítő politikája elleni tiltakozásul íródott. Az Etelka név ebben a műben született, amelyet az ősi hun Etele név női változataként talált ki az író. Írói-tanári munkásságának fontos része volt nyelvújítói tevékenysége: új szavakat alkotott, régieket elevenített fel, az irodalmi nyelvbe emelt számos népnyelvi szót és kifejezést. Magyar nyelvű matematikai tankönyvet is kiadott, a számtan, az algebra, a mértan számos műszavát fordította le, neki köszönhetjük például a kör és a derékszög szavakat. Életének utolsó éveiben történetírással és folklórkutatással is foglalkozott, közmondásokat, szólásokat tartalmazó nagyszabású munkája, a Magyar példabeszédek és jeles mondások című gyűjtemény azonban csak két évvel halála után, 1820-ban jelent meg.
  • 243 éve látta meg a napvilágot Heinrich von Kleist német drámaíró, költő, a Kohlhaas Mihály írója.
  • 126 éve megszületett Déry Tibor, Kossuth- és Baumgarten-díjas író, költő, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról írója.
  • 99 éve Charles Strite szabadalmaztatta a kenyérpirítót. Az első világháború alatt Charles Strite, minnesotai szerelő elhatározta, tesz valamit a menzán felszolgált rendszeresen odaégetett pirítós ellen, és 1921. október 18-án levédette találmányát, a kenyérpirítót, ami egyszerre pirította a kenyér mindkét oldalát, időkapcsolóval volt felszerelve, és pirítás után kilőtte magából a kenyérszeleteket. 1925-re a Strite-kenyérpirítók millióit dobták piacra, az új találmány óriási siker volt.
  • 94 éve született Chuck Berry amerikai zenész, gitáros, énekes, a rock and roll egyik legfontosabb személyisége. Az utána következő nagy nevek mind tőle tanultak, vagy inkább továbbfejlesztve zenéjét továbbhaladtak az ösvényen. Ismert volt jellegzetes színpadi „kacsajárásáról” (duck walking), amit később több gitáros utánzott, mint például Angus Young az AC/DCből vagy Keith Richards a Rolling Stonesból.
  • Ma lenne 80 éves Kulcsár Győző a Nemzet Sportolója, négyszeres olimpiai bajnok vívó, edző, sportvezető.
  • 60. születésnapját ünnepli Jean-Claude Van Damme belga származású színész, a spárgakirály, számos harcművészfilm (Kickboxer, Véres játék, Dupla dinamit, Streetfighter, A tökéletes katona) sztárja, és a világ egyik legröhejesebb táncjelenetének elkövetője.
  • 56 éve elkezdődött az Animals első olyan angliai turnéja, amikor az ő nevük volt a plakát élén.
  • Szintén 56 éve Japánban megnyitották a világ első szupersebességű vasútját, a Tokaido-t. A tokiói olimpiai játékok előtt nyílt meg a Tokió – Oszaka közötti 515 km hosszú, nagysebességű Tókaidó Sinkanszen vonal. A vasút akkor 1 milliárd dollárba került.Negyvenöt év alatt a sebesség a kezdeti 200 km/h-ról több mint 300 km/h-ra növekedett, és a Sinkanszen hálózata meghaladta a 2500 km-t. 2011 márciusától 320 km/h-s végsebességű Sinkanszen E5 vonatokat is szolgálatba állítottak a vonalon.
  • 52 éve a Marquee Clubban a New Yardbirds zenélt, akik nem sokkal később már Led Zeppelin néven léptek fel.
  • 26 éves lett Pascal Wehrlein német-mauritiusi autóversenyző, a német bajnokságban (DTM) minden idők legfiatalabb bajnoka lett 2015-ben.

KELLEMES LESZ A VASÁRNAPI IDŐJÁRÁS

Szerencsére esőben nem lesz részünk a következő napokban, a hideg hajnalok után szépen kisüt majd a nap Szegeden, olykor-olykor azonban a szélmozgások felélénkülhetnek.

HAZAI PÁLYÁN A FOCISTÁK

Eseménydús időszak elé néz a Szeged-Csanád Grosics Akadémia, három hét alatt hét mérkőzés vár a csapatra. Az előző etapban jól teljesítettek a fiúk, öt meccsből négyet megnyertek, és továbbjutottak a MOL Magyar Kupában is. Most viszont újra oda kell tenniük magukat, hiszen asárnap 17:00-tól az Ajka érkezik Szegedre.

HA FOCIMECCS, AKKOR LESZ SZURKOLÓI JÁRAT IS

A Szegedi Közlekedési Társaság tájékoztatása szerint módosul a 2-es villamos útvonala a vasárnapi Szeged-Csanád Grosics Akadémia – FC Ajka mérkőzés miatt, így a szurkolók is könnyebben közelíthetik meg a stadiont.

RÉG VOLT ENNYIRE CUKI AZ ŐSZ SZEGEDEN

Az ősz pompája, sok-sok éves hagyományai, változatos színei, jellegzetes gyümölcsei és zöldségei elevenednek meg Szegeden és környékén azokban a kreatív alkotásokban, amelyek az utcákra, terekre kihelyezve mosolyt csalnak az arcokra és jobb kedvre derítenek minden arra járót. Török Kornél fotóriporter kollégánk segítségével meglestük a törplakot Szegeden, a tökkompozíciókat Domaszéken és Szentmihálytelken, szüreti életképet Szőregen és maszkot viselő szalmabábokat Dorozsmán.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb