Mindenmás

Napi pakk, péntek: így emlékezünk október 23-ára, összeszedtük, mi lesz nyitva ma Szegeden

Több programmal emlékezik Szeged az 1956-os forradalomra, mi pedig összegyűjtöttük neked, hol, milyen esemény vár rád a Napfény Városában. Ugyanakkor az ünnepnapon azt sem árt tudni, hogy melyik hivatalok és boltok vannak nyitva, sőt változik a vonatok menetrendje is. Tarts velünk, a legfontosabb híreket már bekészítettük neked!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Gyöngyi, Gyöngyike, Gyöngyvér, Ignác, János, Kapisztrán, Katapán, Koppány, Odett, Odetta, Odil, Odília, Stefánia, Stefi, Szeverin, Szeverina, Szörénd, Szörény, Zaránd, Záred, Zerénd, Zerind – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 64 éve tört ki az 1956-os forradalom. A felkelők a szovjet csapatok kivonását, szabad választásokat, többpártrendszert, a sztálinizmussal való szakítást, a cenzúra eltörlését, a politikai foglyok szabadon bocsátását és a mezőgazdaság megreformálását követelték. A lengyel szolidaritási tüntetésnek indult forradalomban a diákokhoz felfegyverzett munkások is csatlakoztak. Ledöntötték a Sztálin-szobrot, megostromolták a rádió székházát, amire a magyar államvédelmi rendőrség tüzet nyitott a felkelőkre. Nagy Imre miniszterelnök október 24-én a népfelkelőket felszólította a harc beszüntetésére és közölte, hogy a Szovjetunió kész visszavonni csapatait. November 1-jén bejelentette az ENSZ-nek Magyarország semlegességét, és kilépését a Varsói Szerződésből, amelynek elismerését kérte a nagyhatalmaktól. Ugyanezen a napon Kádár János főtitkár az MSZMP megalakulását jelentette be, és a szocialista társadalmi rend megóvására szólított fel. November 4-én a Budapestre bevonuló szovjet csapatok leverték a magyar népfelkelést, amely a kommunista párt hatalma és a Szovjetunió ellen irányult.
  • 31 éve Magyarországon az 1956-os forradalom évfordulóján kikiáltották a köztársaságot. Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnök, több tízezer ünneplő előtt, a Parlament erkélyéről déli 12 órakor kikiáltotta a “Magyar Köztársaságot”. Ez a szimbolikus lépés véget vetett a kommunista Népköztársaságnak, amely átadta a helyét a többpártrendszerű, piacgazdasági elveket valló, parlamenti demokrácián alapuló Köztársaságnak. A kormány az időzítéssel az 1956-os rehabilitációhoz csatlakozott.
  • 407 éve Bethlen Gábort választotta Erdély fejedelmévé a kolozsvári országgyűlés.
  • 137 éve jött világra Werkner Lajos kétszeres olimpiai bajnok vívó.
  • 98 éve született Bálint Ágnes, írónő, a Szeleburdi család és a Vízipók, csodapók írója.
  • 93 éve látta meg a napvilágot Gyarmati Dezső három és félszeres olimpiai bajnok vízilabdázó. A miskolci születésű sportember volt az egyetlen játékos, aki öt olimpián szerepelt, mind az ötön érmet nyert: Helsinkiben, Melbourne-ben és Tokióban aranyat, Londonban ezüsöt, Rómában bronzot, ezzel minden idők legeredményesebb pólósa.A medencében utolérhetetlennek tartották bal kezét. Húsz évesen világválogatott volt, aminél nagyobb elismerés nem létezett. Aktívan részt vett az ’56-os forradalom eseményeiben, majd New Yorkba ment, 1958-ban azonban visszatért. A sportolástól 2 évre eltiltotta a hatalom, ekkor segédmunkásként dolgozott. 1976-tól szövetségi kapitány és a később olimpiai bajnok csapat edzője lett, így saját magát 3 és félszeres olimpiai bajnoknak tartotta. Edzői diplomája előtt művészettörténész végzettséget is szerzett az ELTE-n.
  • 80. születésnapját ünnepli Pelé háromszoros világbajnok brazil labdarúgó.
  • Ma lenne 78 éves az egyik legnagyobb kortárs író, forgatókönyvíró, Michael Crichton, nevéhez olyan remekművek kötődnek, mint Az androméda törzs, a Kongó, A gömb, A 13. harcos és a Jurssic Park.
  • 74 éves lett Németh Miklós olimpiai, és többszörös magyar bajnok gerelyhajító, edző, feltaláló, vállalkozó. 1976. 07. 26-án a Montreali olimpián állhatott fel a dobogó legfelső fokára, 94,58 méteres világcsúcs eredményének köszönhetően.

ÍGY EMLÉKEZIK SZEGED AZ OKTÓBERI HŐSÖKRE

Kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztató események és méltó megemlékezések, ezt kínálja a Napfény Városa az 1956-os forradalom és szabadságharcra való megemlékezés napján. Lesz emlékséta, lámpás felvonulás, és egy új darab is a Pinceszínházban. Egy csokorba szedtük neked a felhozatalt:

ÖSSZESZEDTÜK, HOL TUDSZ MA VÁSÁROLNI SZEGEDEN

Október 23-án az 1956-os forradalomra emlékezünk. Nemzeti ünnepünk piros betűs nap, vagyis a legtöbben egy kellemes őszi hosszú hétvége elé néznek, de felmerül a kérdés: mi lesz nyitva 23-án? Már mutatjuk is:

NEM MARADSZ MOZGÁS NÉLKÜL A HOSSZÚ HÉTVÉGÉN SEM

Mássz falat, tekerj hegyi kerékpáron, lovagolj, vagy csak fusd le a megadott távot a Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Irodája első alkalommal megrendezett IPChallenge – Mozogj az egyházmegyével! című sport kihívásán. A rendezvény, ahol a mozgásforma kiválasztásának csak a kreativitásod szabhat határt, sőt minél extrémebb, minél különlegesebb annál jobb, október 23-25 között várja a vállalkozókedvű sportos szegedieket.

VÁLTOZIK A VONATOK MENETRENDJE A HOSSZÚ HÉTVÉGÉRE

Az ünnep és a háromnapos munkaszünet miatt változik a vasúti közlekedési rend: október 22-én pénteki, 23-án szombati, 24-én ünnepnapi, 25-én a szokásos vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok Szegeden is.

MINDSZENTY JÓZSEF ALAKJÁT IDÉZIK MEG A PINCESZÍNHÁZBAN

Az 1956-os forradalom ünnepén, október 23-án, 19.30-kor kerül sor a Szegedi Pinceszínházban Pozsgai Zsolt Szeretlek Faust/Mindszenty című drámájának bemutatójára, Varga Bálint rendezésében. A darab 1944-ben játszódik a sopronkőhidai börtönben, ahol két híres rab, a hitébe megrögzötten kapaszkodó Pap és a higanytermészetű Színész, Mindszenty József és Jávor Pál találkoznak egy börtöncellában. Fausti pokoljárásuk állomásai személyes sorsuk és a történelem kérdéseit feszegetik.

MA FELRÖPPEN CSEHOV SIRÁLYA A KISSZÍNHÁZBAN

Október 23-án 19 órától Csehov nagy sikerű tragikomédiáját, a Sirályt tekintheti meg a műértő közönség a Kisszínházban. A darabot Barnák László, a színház igazgatója rendezésében állítják színpadra, a fantasztikus élményről pedig többek között olyan színészek gondoskodnak, mint Szilágyi Annamária, Medveczky Balázs, Pálfi Zoltán, Fekete Gizi, vagy Kárász Zénó. Szabó Dávid fotóriporter kollégánk csütörtökön a darab főpróbáján járt, kis ízelítőként pillantsatok be kameráján keresztül az előadás csehovi hangulatot idéző képeibe.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb