Közélet

Napi összefoglaló: 1956-os megemlékezések Szegeden, exkluzív interjú egy 56-os túlélővel, és a maszkviselés olyan, mint egy jó vakcina

Összefoglalónkban összeszedtük nektek a nap legfontosabb eseményeit. Az 1956-os forradalomról és szabadságharcról Szegeden is megemlékeztek, exkluzív interjúban mesélte el 56-os emlékeit a Szeged365-hu-nak Dávid Szaniszla, a forradalom szegedi túlélője. Dr. Boldogkői Zsolt szegedi virológus szerint pedig az össztársadalmi maszkviselés olyan, mint egy jól működő vakcina.

ÚJABB REKORD A FERTŐZÖTTEK SZÁMÁBAN, 2066 ÚJ ESET ORSZÁGOSAN, 129 A MEGYÉBEN, ÉS 47-EN ELHUNYTAK

Az elmúlt 24 órában 2066 (rekord) újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést ezzel 54 278  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A megyében 129 személyt regisztráltak, minek köszönhetően így már 2326 új esetet tartanak számon. Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1352 főre emelkedett. 15 655-en azonban már meggyógyultak. 2209  koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 200-an vannak lélegeztetőgépen.

ORBÁN VIKTOR RÖVID VIDEÓBAN EMLÉKEZETT MEG 1956-RÓL KÖZÖSSÉGI OLDALÁN

Orbán Viktor miniszterelnök október 23-án, pénteken kora reggel Wittner Mária 56-os szabadságharcossal emlékezett meg az 1956-os forradalom 64. évfordulójáról.

A SZEGEDI VIROLÓGUS SZERINT AZ ÖSSZTÁRSADALMI MASZKVISELÉS OLYAN, MINT EGY JÓ VAKCINA

A koronavírus az első olyan világjárvány, mely során a tudományos munka a nagyközönség előtt zajlik, ország – világ napról napra nyomon követheti a védekezés folyamatát annak sikereivel és buktatóival együtt. A COVID 19 és az influenza közötti különbségekről, a maszkhasználat jelentőségéről, és arról, hogy mit tehet az egyén, hogy ne fertőződjön meg, Dr. Boldogkői Zsolt virológussal és molekuláris biológussal, az MTA doktorával, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezetőjével az Azonnali.hu beszélgetett.

AHOL A FORRADALOM LÁNGJA FELLOBBANT

Kezdjük egy lényeges és merésznek tűnő kijelentéssel: az ’56-os események Szegedről indultak ki. Forradalom és megtorlás, szegedi szemmel, Jancsák Csaba szociológus és ’56 szakértő segítségével, a Szeged365.hu-n!

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ÚJ NEVÉRŐL DÖNTENEK HÉTFŐN

A Szegedi Tudományegyetem új nevéről dönt hétfőn az egyetemi szenátus a HVG.hu szerint. A portál szerint Szent-Györgyi Tudományegyetemre keresztelnék át az intézményt, melynek rövidítése ugyanúgy maradna SZTE, mint jelenleg is.

ORBÁN VIKTOR: A FERTŐZÉS ÉS A JÁRVÁNY EMELKEDŐ PÁLYÁN VAN EURÓPÁBAN

Orbán Viktor miniszterelnök ma az Operatív törzzsel folytatott konzultáció után közösségi oldalára feltöltött videójában foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

ÍGY EMLÉKEZETT SZEGED AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC HŐSEIRE

Koszorúzással és ünnepi közgyűléssel vette kezdetét az ’56-os megemlékezés Szegeden. Átadták Szeged díszpolgári címét, a Pro Urbe-díjakat, valamint a Szegedért emlékérmeket. Ünnepi összefoglaló Szegedről, 2020. október 23-án.

EXKLUZÍV INTERJÚ DÁVID SZANISZLA 56-OS TÚLÉLŐVEL

1956. október 23.: a nap, ami azóta is meghatározza Magyarország sorsát. Ez az a nap, amikor a magyar nép elhatározta, nem hallgat és nem tűr tovább. A nap, amikor egyszerű, hétköznapi, ám annál bátrabb állampolgárok, életüket kockáztatva a hazáért – köztük a szegedi Dávid Szaniszla is – úgy döntöttek, hogy megbuktatják a kommunizmust.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb