Sport

Átadták a 2020-as Szeged sportolója díjakat – gratulálunk Gardi Dominikának és Kis Máténak!

Szívből gratulálunk: Gardi Dominika és Kis Máté a Szeged Sportolója 2020, míg Csiszér Előd és Protity Sándor a Szeged Sportjáért 2020 díjakat vehette ma át a városházán megtartott csütörtöki ünnepségen.

MÁJUSBAN DÖNTÖTTEK, MA ADTÁK ÁT A DÍJAKAT

Hagyományosan májusban, Szeged Napján szokták átadni a Szeged Sportolója és Szeged Sportjáért díjakat, azonban a koronavírus keresztül húzta az önkormányzat számításait: bár a döntést még tavasszal meghozták, az átadásra csak most kerülhetett sor.

AKIKRE MOST NAGYON-NAGYON BÜSZKÉK VAGYUNK

Gardi Dominika gyorsasági görkorcsolyázó, egyben az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar hallgatója. Gyógypedagógusi tanulmányai mellett naponta kétszer edz, tagja a magyar válogatottnak és külföldre jár nemzetközi megmérettetésekre, ahol rendre fantasztikus eredményeket ér el: Európa bajnoki 2., világbajnoki 6. helyezett, az utóbbival a magyar görkorisok eddigi legszebb eredményét zsebelte be. 2019-ben az Év Görkorisává választotta a szövetség.

Kiss Máté 26 éves szegedi rendőr, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bevetési Osztályán dolgozik bevetési járőrvezetőként, egyben a Szeged Box Club ökölvívója, nem mellékesen pedig a WBO interkontinentális bajnoka. 2012-ben bronz – 2013-ban ezüstérmes lett a WAKO kick-box és K1 világkupáján (akkor még kick-box – szal foglalkozott), 2017-ben és 2018-ban profi félnehézsúlyú magyar bajnok lett, ugyanebben az évben interkontinentális címet szerzett, jelenleg a WBO 12. rangsoroltja.

Máté nálunk is nagy kedvenc, lassan már többet írunk róla, mint az időjárásról – ha szeretnéd jobban megismerni, klikk a Szeged Napja alkalmából készített interjúnkra:

Csiszér Előd már több, mint 50 éve dolgozik, mint sportorvos, szolgált az SZVSE birkózó szakosztályában, a Tisza Volán Sport Club férfi kézilabdásainál és a Bajnokok Ligája győztes férfi tekecsapatnál is. Propity Sándor labdarúgó edző sportolóként a Szegedi Postásban játszott, 1999 óta a szegedi utánpótlásért dolgozik, többek között a Magyar Diáksportért Kitüntetés és a Szeged Labdarúgó Utánpótlásért Díj büszke gazdája.  

A díjátadót csütörtökön ejtették meg a Szegedi Városházán, a díjakat Szécsényi Rózsa adta át, köszöntőt pedig Ménesi Imre, a sportbizottság elnöke mondott. Hogy logikailag klappol-e az, hogy május 21-én, amikor 3641 fő volt az aktív fertőzöttek aktuális száma, a járványhelyzetre tekintettel nem lehetett átadni a díjakat, viszont ma, amikor ugyanezen szám 49.024 volt, már igen, nem tisztünk eldönteni. Nyilván, közeleg az év vége, a 2020-as díjakat 2020-ban illik átadni, a statisztikákat elnézve pedig a helyzet ennél csak izgalmasabb lesz Covid-ügyben. Arról nem is beszélve, hogy az illetékesek sem látnokok, májusban még nem lehetett biztosan tudni (csak sejteni), hogy az év vége felé a fent említett tízszeres számok lesznek. A díjátadó egyébként a járványügyi előírásoknak megfelelően szűk körben történt. A lényeg egy: ismét remek szegediekhez kerültek a kitüntetések, szívből gratulálunk mind a négy díjazottnak!

SZŰK EGY HETE ADTÁK ÁT A SZEGED DÍSZPOLGÁRA KITÜNTETÉST IS

A Szeged Sportolója díjakhoz hasonlóan a Szeged Díszpolgára díjat is utólag adták át, a május 21-re tervezett időpont helyett az 1956-os Forradalom és Szabadság harc évfordulóján.

A kitüntetéseket Botka László, Szeged polgármestere nyújtotta át a díjazottaknak a pénteki díszközgyűlésen. 2020-ban Szeged díszpolgárának Katona Mártát, csecsemő- és gyermekgyógyászt, gyermekkardiológust, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinikájának professzorát választotta meg a közgyűlés.

Pro Urbe díjjal tüntetik ki Géczi József nyugalmazott címzetes egyetemi docenst, az SZTE Állam és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszékének oktatóját, és Pál József irodalomtörténész egyetemi tanárt, az MTA doktorát. Bodor Dezső, a Szegedi Vízmű Zrt. műszaki igazgatója, Jójárt Ferenc, a Goodwill Pharma alapító-tulajdonosa, és Kövér László, a Kövér Béla Bábszínház igazgatója pedig Szegedért Emlékérmet vehet át a Díszközgyűlés keretein belül.

Szeged 2020-as díszpolgárával, Dr. Katona Mártával, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának professzorával, az újszülött intenzív osztály egykori vezetőjével és gyermekkardiológusával Fülöp Timi kolléganőnk készített egy klassz interjút, katt rá, megéri elolvasni:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb