Szegedi Arcok

Szegedi Sikersztorik: a szegedi szépség, aki nem ismer legyőzhetetlen távolságot

Olasz Anna számára nem csak az érmek és az elismerés, hanem az odáig vezető út is egy fajta siker. Minden egyes medencébe ugrás, egy kimaxolt edzés, egy versenyen való részvétel egyenlő azzal a bizonyos sikerrel. A világ- és Európa-bajnok szegedi hosszútáv úszó két évtizede a sportnak él. Hisz a kemény munkában és kitartásban, ennek ellenére mégis volt már példa arra, hogy nőként megkülönböztetve érezte magát egy-egy sportszituációban.

Példaképe nincs, Hosszú Katinkát, Jakabos Zsuzsit na meg persze Risztov Évát is nagyra tartja, elmondása szerint ugyanis egy-egy edzőtábor vagy akár verseny ideje alatt is nagyon sokat lehet tőlük tanulni.

Szeged egyik legtehetségesebb úszója az elmúlt évtizedekben több, neves versenyen is megmérettette már magát, aranyérmet azonban még sem világ, sem pedig Európa-bajnokságon nem szerzett. Ettől függetlenül mindig alázattal és a legnagyobb odaadással áll a rajthoz.

Anna soha sem akart elismert és ismert lenni a sportban, nem szerepelt a tervei között az olimpiára való kvalifikáció, sem az azon való versenyzés, a rutin és az évek voltak azok, amelyek kihozták belőle ezt a vágyat, az időközben elért eredmények pedig csak megerősítették mindebben. Ma már sok, ifjú sportoló példaképként tekint rá a szegedi uszodában is.

Tudja, hogy felelőséggel tartozik, de nem tartja tehernek mindezt. Vallja, hogy nem csak a fizikális, hanem a mentális felkészülés is rengeteget számít. Sőt, azoknál a kihívásoknál, ahol a 25 kilométer hossz leküzdése a cél, csak és kizárólag az számít, hogy az ember szellemileg mennyire erős.

Na, de hogy min gondolkodik egy hosszútáv úszó akkor, amikor ilyen embertelen kilométeres kihívás elé néz? Hogy hogyan összeegyeztethető a magánéletet a hivatásával 27 évesen? És, hogy érezte-e már magát megkülönböztetve úszóként azért, mert nő – többek között erről is kérdeztük.

A koronavírus-járvány a szegedi Olasz Anna karrierjét is megpecsételte az idei évben, ennek ellenére ő szorgalmasan edzett, amikor csak tudott, az elmúlt hétvégén pedig újabb remek eredményt kaszált be, méghozzá a debreceni hosszútávúszó medencés bajnokságon, ahol pénteken egyenesen a dobogó legfelső fokán tündökölt. Legközelibb célja azonban természetesen nem más, mint kvalifikációt szerezni a 2021-re halasztott Tokiói olimpiára.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu/ jochapress.hu/nemzetisport.hu/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb