Sport

A legvégén bukott el a SZEDEÁK: kiélezett csatában a DEAC nyerte az egyetemi rangadót

Dzeletovics hiányában vette fel a harcot a SZEDEÁK a vendég debreceniekkel. Már a startvonaltól kezdve kőkemény adok – kapok alakult ki a meccsen, és a vezetés is tíz alkalommal változott a pauzáig (44:45). A fordulást követően sem változott jelentősen a játék képe, az összecsapás végéig nem tudták elengedni egymás kezét a csapatok, ám végül a remek egyéni teljesítmények estéjén a DEAC csikarta ki a győzelmet (90:92).

DZSELETOVICS NAGYON HIÁNYZOTT A PALÁNK ALATT AZ ELSŐ NEGYEDBEN

A tartalékos szegediek ellen jobban kezdett a cívisváros, a 120 kg – s monstrum, Tóth Ádám forgatta be Dickey – t kétszer is egy – egy erőteljes tolatást követően. A Szeged nem adta fel a tekintélyt parancsoló jelenetek után: Kerpel – Fronius Balázs ahogy szokta, rendkívül harciasan emelt félhorgot, de Govens is tizedmásodperc alatt zúdított trojkát. Először sercent a vendégek ásza: balszerencsénkre Moody emberről szédített be egy hármast (5:7). Dickey óriási párharcot vívott ellenfelével, betörésből elhajolva pörgette meg a sáncolni igyekvő Tóth elől, majd végül káprázatos eurosteppel pakolta a helyére. Mivel egy visszalépés után Govens is bevágta kintről, elhúztak a hazaiak (12:7). Korai volt az öröm: ugyan a saját nevelésű Mayer szemfüles félhoroggal váltott ki ovációt, Tóth 2+1 – es kombó formájában, Somogyi pedig remek tranzíciós játék után hajított 3 pontot (14:13). Elegáns megoldásaival Brown váltott ki vastapsot, de Somogyi újfent a messzeségből büntetett, és Drenovac sem volt szívbajos a festékből (19:20). Govens újabb zseniális bontása után Keller gyújtotta be a rakétákat, de ellépni nem nagyon tudtunk, sőt Moody átvételből süllyesztett hátradőlős trojkája után Tóth pontjával zárult a negyed (24:26). A kíméletlen palánk alatti küzdelemben talán hangyányival a Debrecen nyert teret, a kulcsemberek mellett pedig most mindkét oldal magyar játékosai mutattak extrát, semmi sem dőlt el.

CSAPATMUNKÁVAL JÖTTEK VISSZA A HAZAIAK A HATPONTOS HÁTRÁNYT KÖVETŐEN

A második etapban Kerpel – Fronius Gáspár betörés – kiosztásából Keller karmesteri mozdulattal szakított triplát, majd tizedmásodperc alatt elszakadva, a sokkal magasabb őrzők szorításából is beejthette (31:27). Bár Olasz hősiesen próbálta kituszkolni Tóth Ádámot, az óriás erőből passzírozta be a játékba hozott labdát, igaz Govens is belevetődött Moody felhozatalába, majd a vérben forgó szemekkel tapadó vetélytárssal a nyakában pincérezte be az újabb kosarat (33:29).  Ugyan azonnali válaszként Drenovac fodrozta ki nagyon messziről a légteret, Govens ismét egy kézből vett labdacsenéssel viharzott végig a befejezett ziccerig (35:32), a 15. percre sovány előnyt építhetett ki a Szeged. Nem sikerült leszakítani a fekete sereget, hiszen a beálló Hines gyorsan berámolt 5 pontot, de Drenovac bentről, Moody pedig kintről is egy villámtranzíciót követően talált be (36:42), Kovács Adrián időkérése után valósággal megtáltosodtak a hármasokat csaknem 50% – al dobó vendégek. A hazai ászokra ügyelő feketéket a Szeged csak nehezen sakkozta ki, és a térdsérülés miatt hiányzó Dzseletovics is nagyon hiányzott a magas posztokon. Mayer Ákos egy bejátszást ügyesen pakolt a helyére, de Moody három embert megbolondítva, estében is beejtette (39:44). A szünetig a nagyon meghajtott Govens sem volt adósa a bravúrgyárosnak: őrzője arcából hintett triplát, majd Kellernek adott zseniális indítást, egy pont mínuszból fordult a SZEDEÁK (44:45). A pauzáig megállapíthattuk, hogy a gyűrű alatti párharcokban Dickey 4, Olasz 3 személyijével a tűzzel játszik, így a jövőben inkább a kinti teljesítmény jelentheti az üdvösséget a hazaiak számára.

BROWN NAGYON MÉLYRŐL KAPARTA KI TÁRSAIT A HARMADIK ETAPBAN

A fordulást követően sem tudtak elszakadni egymástól a csapatok, de a DEAC került tartós lépéselőnybe: Moody szenzációs egy az egyeire Zach Brown középtávolról igyekezett felelgetni, majd egy visszalépős tempóval érte el 13. pontját, és mivel Mayer is tanárian pörgethette be az alapvonalról, nem szakadt le jelentősen a Szeged (52:54). Több fokozattal gyorsult fel a játék: Moody a vonalon keresztbeviharozva, menetirányból visszacsavarodva hajított triplát, majd Govens harcolt ki eltartással egy fifikás 2+1 – et. Nem hibázott a honosított szegedi vezér, de a tarthatatlan Moody újabb varázslatára Brown is azonnal felelt, sőt mivel Govens a kiváltó tornyok takarásából szakíthatott hátradőlős ívtrojkát, elemi üdvrivalgásban fordítottak a fehér mezesek (60:59). A szerkezeti szempontból most előnyösebb helyzetben levő DEAC kihasználta, hogy a szegediek nem forgattak éppen nagyembert: Tóth három összezáró védő gyűrűjéből is bepofozta, Govens duplája után pedig Drenovac hímzett újabb triplát, erre válaszként Brown 2+1 – es akciója jöhetett. Őrületeset melózott a csk: nagyemberekre tapadt piócaként, majd kontaktokkal kísért bravúrkosarakat vállalt, de kellett is vinnie a felelősséget a nehéz helyzetbe kerülő társak között (65:65). Nem volt szerencsénk: a cselsávba kapó Kerpel – Fronius Gáspár térdéről pattant Moody kezeibe a játékszer, majd a tizedmásodperc alatt bevarázsolt találat után Tóth is bebrusztolta az őt kituszkolni igyekvő védők sűrűjében. Nem volt vége, hiszen a fáradhatatlan Govens félhoroggal, Brown pedig két sikeres büntetővel csökkentette minimálisra a differenciát (69:71).

A MEGÁLLÍTHATATLAN GOVENS – BROWN DUÓ 63 PONTOS PERFORMANSZA SEM BIZONYULT ELEGENDŐNEK

Nagyon eltökélten jött ki a záró etapra a SZEDEÁK: elsöprő vehemenciával Brown egalizált egy az egyben, igaz válaszként Moody is lekövethetetlen irányváltások közepette tempózhatott. A szünet után csendesebb Keller pontja után remekül osztotta ki Brown elé, aki minden reakcióidő előtt triplázva szerezte vissza az előnyt a Szegednek (75:73). Drenovac iparos pontokkal hűtötte le kedélyeinket, és bár Dickey is válaszolt, az igazi trump card mégis Govens volt: szinte csúszva – mászva, estében is beejtette a közeliket, majd palánkos hármasával már 30. pontjánál járt (82:80). Kovács Adrián érezvén a bajt magához rendelte a hajdúságiakat. A vendégek mestere Govens védésére építette a taktikát, ám Moody visszalépős távolija után a fehér mezes ász ugyanígy felelt, még a legszívósabb ellenállás közepette is (85:83). Kezdett fáradni a Szeged: Drenovac könnyű zsugája után Hinesnek osztott egy sarkos trojka erejéig, igaz Zach Brown 2. szándékból, míg Govens a fekete mezes tornyok között trükközve is bebiggyesztette, ezzel már 35. pontját jegyezhette a szegedi spíler (90:88). Az idegek harcát viszont a Debrecen bírta jobban: a kevés fault okán bátrabban akaszthatták meg szabálytalanul a felhozatalt, majd a kontrából Drenovac viharzott el, kisvártatva pedig Somogyi térölelő bedobását is átpöcizte a szegedi játékosok felett (90:92). Emberfeletti csatában mindkét fél szinte felszedte a parkettát is, de egy hajszállal ma a hajdúságiak bizonyultak jobbnak az egyetemi rangadón.

Tippmix Férfi NBI. A. csoport, 9. forduló
Szeged, Újszegedi Sportcsarnok
Goda L., Farkas G., Minár L.

Naturtex-SZTE-Szedeák: Kerpel-Fronius G. 1, Govens 35/12, Brown 28/3, Kerpel-Fronius B 2, Dickey 6. Cserék: Mayer 4, Olasz -, Keller I. 14/6,

DEAC: Moody 30/21, Somogyi 10/6, Drenovac 23/6, Hines 10/6, Tóth 16. Cserék: Molnár D. 2, Asszú -, Kovács 1.

Hazai edző nyilatkozata
Szrecsko Szekulovics : Gratulálok a Debrecennek, jól játszottak ma este! Nem játszottunk jól, így nem keresek alibit, ilyen hibákat nem lehet véteni, mint amiket ma elkövettünk. Négy-öt kosarat is kaptunk bedobásból, amikor csak pár másodperc maradt az órán, koncentráció nélkül nem lehet megnyerni egy ilyen meccset. Bosszús vagyok, mert tudom, hogy képesek vagyunk sokkal jobb játékra is.

Vendég edző nyilatkozata
Kovács Adrián : Gratulálok a csapatomnak, tudtuk, hogy ez egy nehéz  meccs lesz, és csak úgy tudunk nyerni, ha tartjuk magunkat a megbeszéltekhez és nem sietünk. Volt tartásunk az utolsó pár másodpercben is, örülök a győzelmünknek, gratulálok a Szegednek is, hiszen úgy gondolom, mindenki számára jó mérkőzés volt!

Hazai játékos nyilatkozata
Keller Iván : Egy nagyon küzdelmes, izgalmas meccs volt. A végén nem nekünk kedvezett a szerencse, és úgy érzem, az dönthetett, hogy jobban értékesítette a DEAC a külső dobásokat.

Vendég játékos nyilatkozata
Djordje Drenovac : Tudtuk, hogy nehéz meccs vár ránk, nem csak a hiányzók miatt, hanem a Szeged eddig remekül teljesített a bajnokságban. Egy kimondottan jó, küzdelmes mérkőzés volt, ahol úgy érzem, most a szerencse is velünk volt a végén, büszke vagyok a csapatomra! A szívünk vitt előre bennünket, örülünk, hogy ezen a pályán nyerni tudtunk, mert biztos vagyok benne, hogy ezt nem sokan teszik itt meg a szezonban.

EDDIG NÉGY GYŐZELEM ÉS KÉT VERESÉG A MÉRLEG

Emlékeztetőül legutóbbi az Oroszlányt verte a Szeged a Városi Sportcsarnokban. Azon az összecsapáson a hazaiak szintén óriási vehemenciával rontottak ellenfelükre, és a 12. percre már 18 pontos előnyre tehettek szert (38:20). A lendület nem tartott ki, a bányászvárosiak felállva a padlóról 1 pontra jöttek fel a 27. minutumig (62:61). Fordítani azonban nem tudtak: a hazaiak tudták növelni az előnyüket, és végül 7 pontos különbséggel húzták be az összecsapást (91:84). Akkor veszítették el a srácok Dzseletovicsot térdsérülés miatt, hiánya sajnos kijött a Debrecen ellen.

Forrás/fotók: bb1.hu/hunbasket.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb