Szegedi Arcok

Helyszíni beszámoló Meczker Tamástól, tiszteletbeli szegedi séftől: teljes döbbenet uralkodik a bécsi terrortámadás nyomában

A tegnap esti bécsi terrorrtámadás döbbenetként érte az ott élőket. Nehezen lehet az ilyet felfogni, hiába látunk hasonló esetekről beszámolókat, az teljesen más, ha ott van valaki, és személyesen éli át a borzalmas eseményeket. Meczker Tamás, a szegedi Séfháború volt résztvevője, és a Konyhafőnök egykori versenyzője, aki már annyiszor főzött a Napfény városának különböző éttermeiben, hogy tiszteletbeli szegedinek avanzsálhatjuk, kint él Bécsben, konyhafőnökként dolgozik egy helyi kis étteremben, így első kézből számolt be a Szeged365.hu-nak arról, hogyan zajlott a tegnapi terrortámadás.

Fotó: Meczker Tamás Facebook oldala

“Tegnap már otthon töltöttük az estét a barátnőmmel, amikor az egyik ismerősünktől kaptunk egy videót, amelyen az látszódik, hogy lövöldöznek a belvárosban, Bécs szívében, a Schwedenplatz környékén. Az első félórában senki nem tudta, hogy mi történik, az emberek úgy szaladtak sikítva, hogy azt sem tudták, mi zajlik körülöttük. Azt hittem, csupán egy magányos lövöldözőről van szó, meg sem fordult a fejemben, hogy ez most egy terrortámadás. Csak utána jöttek a hírek a terrortámadásról. A közelben ugyan egy zsinagóga is megtalálható, de mivel az zárva volt, senkinek meg sem fordult a fejében, hogy az lenne a célpont. Azt gondolom, hogy a zsinagóga közelsége csak véletlen egybeesés lehetett” – számolt be a történtekről Meczker Tamás

Fotó:index.hu

Elmondta, hogy Bécsről fontos tudni, hogy nagyon sok nemzet él együtt, körülbelül 252 ország nációja lakik itt békességben egymás mellett. Az emberekben közös, hogy mindenki bécsinek vallja magát, szeretik egymást, itt nincsenek radikálisan gondolkodók, nem jellemző a rasszizmus, a jobbra vagy balra húzás, nagyon nagy a közbiztonság is, így senki nem gondolt arra, hogy ez egy terrortámadás lenne. Azután elkezdtek szivárogni a lövöldözésről a videók az internetre, a tévé is bemondta, hogy mi történt. Először csak egy lövöldözőről számoltak be a hírek, aztán már kettőről, akik 50 lövést adtak le, végül már 10 elkövetőről beszéltek. Mindenki megdöbbent. Teljesen meglepték az embereket az események.

Fotó: hvg.hu

Megbénult a belváros forgalma, nem jártak a taxik, villamosok, és a buszok sem, hogy ezzel is megakadályozzák az elkövetők menekülését, az emberek viszont kint ragadtak az utcán. Nagyon nagy volt a pánik, aki csak tehette éttermekbe, bevásárlóközpontokba, üzletek alagsorába, raktárhelyiségekbe menekült be, s mivel a rendőrség felhívására nem lehetett az utcára kimenni, sokan be is szorultak egy-egy ilyen búvóhelyre. Közben szinte mindenkit igazoltattak a rendőrök az utcákon, figyelmeztettek, hogy senki ne hajoljon ki az ablakon, ne posztoljon a támadással kapcsolatban fotókat és videókat a közösségi oldalakra, hanem azokat küldje el a rendőrség részére, ezzel is segítve az elkövetők kézre kerítését.

Fotó: infostart.hu

“Teljesen el voltunk hűlve, hogy pont itt történik ilyesmi, mert tényleg azt hinné az ember, hogy minket az ilyesmi nem érint, olyan távoli, hogy velünk nem történhet meg. Bécsnek van egy összetartása, egy sajátos gondolkodása, ezért gondolom, hogy amit a magyar hírportálokon az emberek kommentelnek az esetről, nem fedi a valóságot. Rengeteg muszlim vallású embert ismerek, itt nincs radikalizálódás, az emberek egyként gondolnak a másikra, se politikai, se vallási megkülönböztetések nincsenek. Ezért gondolom, hogy az elkövető nem itteni lehetett, ez nem jellemző Bécsre.” – árulta el Meczker Tamás

Fotó: blikk.hu

A séf azt is elmondta, a támadás másnapján még mindig rengeteg rendőrautót és mentőt látni az utcákon, de ez még jellemző is lenne Bécsre, a legkülönösebb, hogy nincs mozgás a városban. Nagyon jó a tömegközlekedése a városnak, de ennek ellenére most üresek a buszok, a villamosok, ami annak tudható be, hogy a rendőrség kérése szerint nem használják azt az emberek. A másik ok, ami miatt ilyen kevés embert látni az utcákon, hogy mától november végéig be lesznek zárva az éttermek, csak a kis üzletek lehetnek nyitva, este 8-tól pedig életbe lép Bécsben a kijárási tilalom. Éppen ezért lehettek tegnap olyan sokan az utcákon, hiszen mindenki ki akarta használni a lezárások előtti utolsó lehetőségeket egy jó színházra, mozira, vagy éttermi vacsorára, aminek még az időjárás is kedvezett, még több embert vonzva az utcákra.

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

“Nem félek kimenni az utcára. Ahogy a rendőrség kérte is, nem fogok felszállni a tömegközlekedési járművekre. Az elkövetők nagy részét elkapták, ráadásul este életbe lép a kijárási tilalom is, nem gondolom, hogy baj lenne, de azt azért megfontolom kétszer is, hogy egy karácsonyi, adventi vásárba kimenjek-e.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb