KikapcsKözélet

A diszkó tilos, a kocsmázás mehet Szegeden – megjelent a hivatalos rendelet

Bezárnak a diszkók, de nyitva maradhatnak a kocsmák, kávézók, éttermek – írja a pár perccel éjfél – azaz a hatályba lépés előtt – megjelent rendelet a Magyar Közlönyben. Rengetegen kérdeztétek, íme a válasz: a kijárási korlátozás alatt is lehet munkába menni.

  • Szeretsz unalmas, száraz rendeleteket olvasgatni a Magyar Közlönyben? Katt IDE, jön a késő este megjelent rendelet.
  • Ha inkább a normális emberek útját választanád, görgess lentebb, kiszedtük a lényeget – közérthetően, röviden. Orbán Viktor miniszterelnök hétfő este egy Facebook videóban már ismertette a legfőbb változásokat, de néhány részletszabály – mint ilyenkor lenni szokott – csak a hivatalos rendeletből derült ki.

Éjféltől Magyarország egész területén, így Szegeden is életbe lépett a veszélyhelyzet, a kormány a koronavírus világjárvány következményeinek elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelölte ki, feladatai ellátásában az Operatív törzs segíti.

ÉJSZAKA IS MEHETSZ DOLGOZNI

A kijárási korlátozás éjfél és reggel 5 óra között van hatályban, ami azt jelenti, hogy mindenki köteles lesz a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén maradni. Rengetegen kérdeztétek kedd este, igen, vannak kivételek. Ilyen, ha valaki dolgozik, a munkahelyére tart vagy onnan megy haza, tehát dolgozni bemehetsz, ha éjszakás vagy. Sőt, akkor is az utcán lehetsz, ha „egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal” vagy kint.

DISZKÓ BEZÁR, KOCSMA MARAD

Éjfél óta tilos olyan helyen tartózkodni, ahol…

  • A.: zenét játszanak
  • B.: nincs megváltott hely

Ez alapján tehát a diszkókat, küzdőteres koncerteket egy időre el lehet felejteni. Nincsenek viszont veszélyben a kocsmák, hiszen ott nem a zeneszolgáltatás a fő tevékenység.

A kulturális rendezvényeken, mozikban, színházakban és sporteseményeken lehetnek ugyan nézők, de a nézőtéren – a páholyok kivételével – a látogatók csakis minden harmadik helyen ülhetnek, sőt, egymás mögött sem lehet ülni. Látogathatóak lesznek a múzeumok, a könyvtárak, a közösségi házak is, de a kötelezően előírt másfél méteres távolságot ezek esetében is be kell tartani.

ÚJRA INGYENES A PARKOLÁS

A kormányrendelet arról is határozott, hogy a fővárosban és a megyei jogú városokban – így Szegeden is – a tömegközlekedési vállalatoknak járatsűrítési tervet kell készíteni. Mindez a munkanapokon reggel 7 és 9 óra közötti, délután 15 óra és 19 óra közötti időszakokra vonatkozik. A tervre egyetlen napjuk maradt, a határidő november 5.

A Magyar Közlöny tegnap esti száma arról is ír, hogy az egész ország területén újra ingyenesen lehet parkolni. Ma tehát már nem kell fizetned Szegeden az egyébként országos szinten is kirívóan drága parkolásért.

Forrás: Magyar Közlöny

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb