Szegedi Arcok

Majó-Petri Zoltán: a jövő héten születhet döntés a szegedi járatsűrítésekről

Ingyenes parkolás és járatsűrítés – többek között ezek is szerepelnek a kedden este meghozott intézkedések között, amelyeket a koronavírus-járvány második hullámának lassítsa érdekében vezetett be a magyar kormány. A szerdán életbe lépett rendeletet követően a belváros elesett, az utcák megteltek autókkal és ideges vezetőkkel.. A járatsűrítésekre azonban még nem tudni mikor kerül sor, vélhetően a jövő héten születik majd minderről döntés – fogalmazott lapunknak Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetője, akire ez ügyben telefonon csörögtünk rá.

Hogyan hatnak a parkolásra és a járatsűrítésre vonatkozó intézkedések Szegeden?

Az ingyenes parkolás Szegeden is életbe lépett szerdán reggel, a belváros eláradt autókkal, a kollégáim elmondása szerint a telítettség 99%-os volt, a zöld és sárga zónákban. Ez, mint egy havi 90 millió forint kiesést jelent a városnak és 18 parkolóőr munkáját befolyásolja. Jelenleg azonban azon dolgozunk, hogy ezek az emberek pont úgy, mint a tavaszi időszakban, most se veszítsék el az állásukat.

Van már erre koncepció, hogy hogyan orvosoljátok ezt a problémát?

Igen, azok a kollégák, akik vállalják az átirányítást, azok a vállalaton belül – nyilván a közlekedéshez továbbra is kapcsolódva – kapnak munkát. Ezek karbantartási feladatok illetve jármű takarításra és fertőtlenítésre orientálódnak majd. Sőt, a városvezetés úgy döntött, hogy a parkoló ellenőrök a jövőben együtt járőrözhetnek a közterület ellenőrökkel, a kevesebb szabálytalan parkolás elkerülése érdekében. Ügyvezetőként mindent megfogok tenni azért, hogy az előttünk álló, ünnepi időszakban senki se maradjon közülük bevétel nélkül.

Mi a helyzet a tömegközlekedéssel?

A tömegközlekedés esetében még zajlik az egyeztetés arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne a járatokat sűríteni. Tegnap adtunk le a Kormányhivatalnak egy tervezetet, ezt annak életbe lépése előtt ők előbb véleményezik, de én azért bízom abban, hogy mindez megfelelő lesz és már a jövő héten kiderülhet az, hogy Szeged esetében mit is jelent majd ez a bővítés. Ráadásul a városban két szolgáltató van, az SZKT-n kívül a Volánbusz Zrt. is ugyanúgy, mint mi, leadta a kidolgozott ötletét a járatsűrítésre. Azt viszont mindenkinek tudnia kell és meg kell értenie, hogy ez a feladat nagyon összetett. Remélem, hogy a jövő héten azonban már tényleg tudunk erről érdemben nyilatkozni.

A tömegközlekedési eszközökön való maszkviselést illetően, hogy állunk?

Szerencsére a járművezetők és a jegyellenőrök azt tapasztalják, hogy szinte 100%-ban betartják a szegediek a maszkviselésre vonatkozó szabályok, sőt számomra külön öröm, hogy egyre több olyan személyt látok, aki már a megállóban felveszi azt. Ezért nagyon hálás vagyok és továbbra is arra kérem az itt élőket, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel tartsák be az óvintézkedéseket.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb