Mindenmás

Napi pakk, vasárnap: ködösen indul a reggel, most olyat láthatsz Szeged közelében, mint a természetfilmekben

Ki korán kel, ködöt lel, szól a kissé átköltött szegedi közmondás, és komolyra fordítva a szót, a reggeli pára után azért délutánra egészen kellemes lesz az időjárás megyénkben. Mondjuk pont elég jó ahhoz, hogy megnézzük a Fehér-tóra érkező daruhadsereget. Törd fel a rántottának valót, és kezd a vasárnapot is a Szeged365 legfrissebb híreivel!

MA ÜNNEPLIK NÉVNAPJUKAT
Zsombor, Adeodát, Bagamér, Deodát, Gotfrid, Hódos, Kál, Kara, Karád, Kasztor, Klaudiusz, Kolos, Kolozs – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 173 éve született Bram Stoker ír író, a Drakula szerzője.
  • 133 éve Emile Berliner amerikai feltaláló szabadalmat szerzett a gramofonra.
  • 125 éve Wilhelm Conrad Röntgen – laboratóriumában – különös megfigyeléseket tett. Azt vette észre, hogy egy fotólemez, ami egy asztal alsó fiókjában, egy bőrtokban volt fekete csomagolópapírba csavarva, rejtélyes módon fényt kaphatott, mert egy kulcs képe jelent meg rajta. A helyiségben az egyetlen kulcs a kertkapué volt, ami ugyanennek az asztalnak a felső fiókjában hevert. Több mint egy éve tették oda. Röntgen feltételezte, hogy egy, un. Crookes-csőben lévő katódsugárzás lehet az oka a fotólemezen megjelenő képnek. Kéthetes kísérletezés során bizonyította ezeknek a rejtélyes sugaraknak a létezését, amit X-sugaraknak nevezett el. Megállapította, hogy a sugárzás áthatol fán, papíron, ruhán, sőt, a legtöbb fémen is, kivéve az ólmot. Eltérő mértékben nyelődik el, és a fényhez hasonlóan egyenesen áramlik, valamint fényképfelvételeken rögzíthető. Az eljárást később róla nevezték el Röntgen-felvételnek.
  • 120 éve született Margaret Mitchell amerikai írónő. Egyetlen regénye, az Elfújta a szél, az amerikai irodalom egyik legsikeresebb alkotása.
  • 85 éves lett Alain Delon francia színész, rendező, producer. Mítoszához számtalan nőügye, illetve testőreinek rejtélyes halálában játszott, teljes egészében sosem tisztázott szerepe is hozzájárult.
  • 72 születésnapját ünnepli Deák “Bill” Gyula blues-énekes, előadóművész. Pályafutását az 1970-es évek elején a Napsugár és a Sztár együttes tagjaként kezdte. 1979 és 1985 között a Hobo Blues Band tagjaként énekelt, 1985-től a Kormorán együttessel szerepelt, 1987 óta a Deák Bill Blues Band vezetője. 1986-ban Ifjúsági Díjat kapott. Filmjeiből: Kopaszkutya, István, a király, Jézus Krisztus szupersztár, lemezeiből: Közép-európai Hobo Blues, Vadászat (HBB), Rossz vér (szólólemez), Mindhalálig blues (Kormorán).
  • 71 éves Bonnie Raitt, a legjobb női bluesgitáros.
  • 54 szál fakanalat tör ma ketté Gordon Ramsay brit szakács, televíziós személyiség., az “A Brit Birodalom Érdemrendje” kitüntetettje, több Michelin-csillag tulajdonosa. London Chelsea negyedében üzemelő étterme, a Gordon Ramsay három Michelin-csillaggal büszkélkedhet. Utánozhatatlan habitusa, fantasztikus beszólásai és főzéssel kapcsolatos televíziós műsorai, mint például A fickó F-fel (The F-Word), Gordon Ramsay – A konyha ördöge (Kitchen Nightmares) és Gordon Ramsay – A pokol konyhája (Hell’s Kitchen) világszerte népszerűek.
  • 49 éve megjelent a Led Zeppelin negyedik albuma, amin a “Stairway to Heaven” című szám is hallható. Ez volt az első album, melyet nem lehetett egyezményesen azonosítani (eltekintve a négy jeltől); ez a zenekar reklámellenes álláspontját tükrözte, amivel akkoriban sokan nem értettek egyet (főleg az Atlantic Records felsőbb köreiben). A Stairway to Heaven azóta is minden idők legjobb rockszerzeményei közt foglalja ez a helyét.

KÖDÖS REGGEL, NAPSÜTÖTTE DÉLUTÁN

Az előrejelzés szerint vasárnap kora hajnalban és a reggeli órákban ködben úszik majd a Napfény Városa, sőt a hőmérséklet -2, +5 fok közé esik vissza, de napközben viszont 14-15-fokot is mérhetünk majd.

HALASZTJÁK A HALASZTHATÓ MŰTÉTEKET

Elrendelte a halasztható műtétek felfüggesztését az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós – az Emberi Erőforrások Minisztériumának szombati közleménye szerint – az egyre növekvő számú koronavírusos beteg folyamatos ellátásának biztosítása érdekében adott ki utasítást valamennyi aktív fekvőbeteg ellátást nyújtó egészségügyi intézmény és az Országos Mentőszolgálat vezetőjének.

MOST OLYAT LÁTHATSZ, MINT A TERMÉSZETFILMEKBEN

Novemberben hagyományszerűen darules túrákon vehetnek részt az érdeklődők a szegedi, nemzetközi jelentőségű madárélőhelynél, a Fehér -tónál, ahol ilyenkor egyszerre akár 40-45 ezer daru is tartózkodhat. Alkonyati behúzásuk a tóra felejthetetlen élményt kínál a látogatóknak.

EGGYEL TÖBB BIZTONSÁGOS ISKOLA SZEGEDEN

A honvédség munkatársai ezúttal a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium falai között tettek rendet. Az intézmény hétezer négyzetméteres területén az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái fertőtlenítettek november 7-én.

SŰRŰSÖDHETNEK A TÖMEGKÖZLEKEDÉS JÁRATAI – VÁROSTÁBLÁN BELÜL ÉS KÍVÜL

Ingyenes parkolás és járatsűrítés – többek között ezek is szerepelnek a kedden este meghozott intézkedések között, amelyeket a koronavírus-járvány második hullámának lassítsa érdekében vezetett be a magyar kormány. A szerdán életbe lépett rendeletet követően a belváros elesett, az utcák megteltek autókkal és ideges vezetőkkel. A járatsűrítésekre azonban még nem tudni mikor kerül sor, vélhetően a jövő héten születik majd minderről döntés – fogalmazott lapunknak Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetője, akire ez ügyben telefonon csörögtünk rá.

A Volánbusz járatai viszont biztos, hogy rövidebb követési távolsággal közlekednek majd Szegeden.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb