Blog

Akcenta blog: így takaríts meg pénzt a legforróbb gazdasági helyzetben

Járvány, korlátozás, tilalom… izgalmas szavak egy vállalkozó számára, igaz? Nem árt, ha ebben a helyzetben észnél vagy és vigyázol a pénzedre. Az Akcenta blog e heti kiadásában Pintér Gabriella szegedi deviza-szakértővel mutatjuk meg, hogyan tudsz spórolni az utalásaidon és a devizaváltásaidon.

Sz365.: Necces a gazdasági helyzet, repkednek az ijesztőbbnél ijesztőbb kormányrendeletek, teljes pánikban a vállalkozói és alkalmazotti szféra. Viszont, ha most észnél vagyunk, egész korrekt kis összegeket tudunk egy kis odafigyeléssel megtakarítani…

P.G.: Minden cégnék vannak berögzült szokások. Van egy pénzügyes, akinek általában annyi a dolga, hogy reggeltől estig utaljon mint a gép. Ezeknek az utalásoknak viszont irtózatos tranzakciós illetéke van, amely nagy volumen esetén elég alaposan fel tudja emészteni a vállalkozás pénzét, úgy, hogy azt általában észre sem veszik. Csak jelzem: nálunk, az Akcentánál nincs tranzakciós illeték.

Sz365.: Ha azt hallom, valami ingyen van, rögtön beindul a ravaszdi-detektorom. Szóval, biztos, hogy díjmentesn? Nincs apró betűs trükk?

P.G.: (nevet) Igen, díjmentes a számlanyitás és a vezetés, az utalások díja pedig mindössze 1.000 Ft per tétel, bármekkora összegről is legyen szó. Nincsenek édes kis apró betűs tételek, amelyek általában – egy hagyományos banknál – az év végére többszáz ezer forintra rúgnak, nem éppen kellemes meglepetést okozva a cégvezetőknek. Sajnos Magyarorstzágon a bankolás ennyibe kerül.

Sz365.: Térjünk a lényegre, takarítsunk meg egy kis pénzt. Hogy csináljuk?

P.G.: Először is, egy tipp, ha már szóba kerültek a pénzügyesek: csoportosítsuk a feladataikat egy helyre. Ha például csakis péntekenként utal, tömbösítve, akkor ezt az alkalmazottat rögtön valami másra is tudjuk használni. Valami másra, amit úgy hívunk: devizaváltás. Az Akcentánál van egy online felület, amelyben hétköznap fél 8 és fél 6 között önálló jogkörrel tud váltani az ügyfél, banki kolléga nélkül. Az is működik, ha ránk bízza az árfolyamfigyelést: megmondja, mekkora összeget és milyen forint-euró árfolyamnál akar majd váltani, mi 5 napon át figyelünk helyette, majd ha elértük a kinézett tőzsdei árfolyamot, automatikusan tesszük a dolgunkat. Furcsa, de a pénzt utólag is behozhatja, a tranzakciót követően 5 napja marad rá.

Még több infó a devizaváltás fekete öves szakértőitől: www.akcentacz.hu

Fotó: Molnár Ákos, Lightfactory Szeged

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb