Szegedi Arcok

Többet iszunk? Így változtak az alkoholfogyasztási szokások a koronavírus-járvány idején Szegeden

Többet iszunk? Sajnos igen, többet. Felértékelődtek a kocsmák, ezzel együtt a tömény italok, előtérbe kerültek az összeülős esték, a tánc és a zene is. Na de vajon mennyivel többen döntöttek úgy a Napfény Városában a túlélés, mint sem a kikapcsolódás jegyében, hogy a pohár után nyúlnak? A kérdést Urbán-Szabó Gábor, a szegedi Kiút Alapítvány munkatársa és Kozma Zoltán, a Nyugi Kert tulajdonosa igyekezett megválaszolni.

Az elmúlt időszak mindannyiunk számára nehéz és stresszel teli volt. Olyan változásokon mentünk keresztül egyik napról a másikra a koronavírus-járvány berobbanását követően, amelyekre magunk sem voltunk felkészülve. Bizonytalanná váltak a munkahelyek, a megélhetés, a családi jólét és a jövő. A feszültség pedig egyre csak nőtt. Az időről-időre egyre keményebb intézkedések fejében pedig egyre inkább felértékelődött a szegedi kocsmák és italboltok száma.

KÖZEL FÉLSZÁZ EMBER KÉRT SEGÍTSÉGET MEGNÖVEKEDETT ALKOHOLFOGYASZTÁS MIATT SZEGEDEN

A szegedi Kiút Alapítvány munkatársa ismertette: az elmúlt időszakban a tavalyi évhez viszonyítva ugyanezekben a hónapokban 88-ról, 122-re nőtt azon szegedi személyek száma, akik az alkohol, vagy más egyéb függőségeik miatt megkeresték őket. Sokan csak szórakozás és lazítás céljából nyúltak a pohár után, de többen a kétségbeesés miatt döntöttek úgy, hogy alkohollal oldják a kilátástalan helyzet okozta feszültséget. Urbán-Szabó Gábor elmondása szerint a legtöbb esetben a hozzátartozók javaslatára keresték fel őket azok a személyek, akiknek a koronavírus-járvány miatt meggyűlt a bajuk az itallal. A jó hír azonban az, hogy ezek az egyébként 50-50%-ban nők és férfiak egyaránt tenni akarnak azért, hogy mindez ne váljon függőséggé a számukra. A beszélgetés során az kiderült, hogy közülük segítséget leginkább a 30-55 éves korosztályból kértek.

Emellett a mini telefonos interjú keretében rákérdeztünk arra is, hogy tud-e hatással lenni az éppen dübörgő száraz november minderre? Lehet-e ez egy jó apropó arra, hogy megállj parancsoljunk önmagunknak? A szakértő szerint igen, még akkor is, ha legtöbben csak egy jó kis móka kedvéért vágtak bele ebbe. Ez az egy hónap ugyanis remek tükröt tarthat elénk az iváshoz való hozzáállásunkról és szokásainkról.

FONTOSABBÁ VÁLT A ZENE, A TÁNC ÉS JOBBAN FOGYOTT A TÖMÉNY

Kozma Zoltán, a Nyugi Kert vezetője szerint az elmúlt fél évben felértékelődtek a szegedi kocsmák. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében bevezetett intézkedések ugyanis nagyon lekorlátozták a fiatalok lehetőségeit, ennek köszönhetően a kocsma volt az a hely, ahol bátran, nyugodtan és jó kedvűen össze lehetett jönni néhány órára kikapcsolódni. Ezt nagyon sokan ki is használták a Napfény Városában. A tapasztalatok szerint sokkal fontosabbá váltak a háttér programok, amelyek egyébként eddig csak egy fajta aláfestésként szolgáltak a jó hangulathoz, több igény mutatkozott a zenére, a táncra, a könnyed borok meg a finom sörök helyett pedig nagyobb hangsúly került a tömény alkoholra. Természetesen a Nyugi kert vezetője kiemelte, az elmúlt időszakban ők is óriási hangsúlyt fektettek a higiéniai szabályok betartására. A személyzet mindvégig maszkot viselt, a pultokat plexilapokkal látták el, folyamatosan ózongenerátorral fertőtlenítették a helyet, emellett persze kézfertőtlenítőket helyeztek ki és az asztalokat is távolabbra tették egymástól. Vagyis: mindvégig maximálisan ügyeltek arra, hogy a kikapcsolódás biztonságos legyen.

KITEKINTŐ: A LAKOSSÁG 6,3 % – A NAPONTA FOGYASZT ALKOHOLT

A KSH a napokban tette közzé az öt évente készülő, legutóbb 2019-ben megvalósult Európai lakossági egészségfelmérés előzetes eredményeit. Ezek pedig a következőkre mutatnak rá:

A lakosság

  • 6,3%-a fogyaszt alkoholt napi szinten
  • 19%-a legalább hetente (de nem naponta)
  • 21%-a legalább havonta (de ritkábban, mint hetente)
  • 24%-a ritkábban, mint havonta és
  • 29%-a egyáltalán nem iszik alkoholt.

Nemek tekintetében a Portfólió összegzése szerint a férfiak körében magasabb a legalább havonta alkoholt fogyasztók, a nőknél pedig a ritkábban, mint havonta vagy soha nem ivók aránya. A férfiak több mint egytizede (11%), a nőknek csak 1,8%-a fogyaszt naponta alkoholt. A férfiak 19, a nők 39%-a pedig soha nem iszik.

Az alkoholfogyasztás mennyiségét is figyelembe véve különbséget kell tennünk a nagyivók, a mértékletes ivók, a ritkán ivók és az alkoholt egyáltalán nem fogyasztók között. 

  • Nagyivók azok a férfiak, akik egy átlagos héten több mint 14, és azok a nők, akik egy átlagos héten több mint 7 egységnyi alkoholt fogyasztottak, ahol egy alkoholegység egy korsó sörnek, 2 dl bornak vagy 0,5 dl röviditalnak felel meg.
  • Mérsékelt ivók, akik legalább heti gyakorisággal fogyasztanak alkoholt, de nem nagyivók, az alkoholt ritkábban mint hetente fogyasztók a ritkán ivók. 
Fotó: egeszsegkalauz.hu

A LAKOSSÁG 5,2%-A NAGYIVÓNAK SZÁMÍTOTT

Ez enyhe csökkenést jelent, ugyanis 2014-ben ez az arányszám 5,4% volt. A lakosság egyötöde azonban mértékletes ivónak vallotta magát, ami enyhe emelkedés a 2014-ben látott értékhez képest. A férfiaknak lényegesen nagyobb része tekinthető nagyivónak (9,3%) és mértékletes ivónak (31%), mint a nőknek (1,5 és 11%). A felnőtt férfiak körében a nagyivók tekintetében nem figyelhetők meg jelentős különbségek korcsoport szerint, a nagyivók aránya 9–10% között alakul. A mértékletes ivók aránya viszont az életkor növekedésével nő: a nyugdíjas korú férfiak fele nagyivó vagy mértékletes ivó. A felnőtt nőknél a férfiaktól eltérően a kor előrehaladtával csökken mind a nagyivók, mind a mértékletes ivók aránya.

Forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb